- Ημερομηνία:05/12/2014
- Κατηγορίες:Το Diettv προτείνει Υγεία
Νους υγιής εν σώματι υγιεί είναι η παροιμία. Οι επιστήμονες πλέον έχουν επιχειρήματα που υποστηρίζουν το ρητό αυτό μέσω μιας έρευνας που δείχνει ότι η κακή διατροφή μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την ψυχική υγεία σε όλα τα στάδια της ζωής, από την ανάπτυξη του εμβρύου μέχρι και σε μεγάλες ηλικίες.
Μελέτες που παρουσιάστηκαν στην ετήσια συνάντηση της Κοινότητας των Νευροεπιστημόνων , έδειξαν ότι η τυπική, μοντέρνα, Δυτικού τύπου διατροφή, όταν καταναλώνεται από την έγκυο μητέρα, μπορεί να εμποδίσει την ανάπτυξη του εγκεφάλου του μωρού που κυοφορεί. Η ίδια διατροφή μπορεί να οδηγήσει σε κατάθλιψη τους εφήβους και να συμβάλλει στην άνοια και τη νόσο του Parkinson σε ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας.
Μία μελέτη εξέτασε τα αποτελέσματα μιας διατροφής υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά που χορηγήθηκε σε εγκύους πιθήκους. Οι ερευνητές παρατήρησαν ότι τα έμβρυα των πιθήκων που εκτίθενται σε μια διατροφή υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά, γεννήθηκαν με λιγότερες ίνες ντοπαμίνης και με πρόβλημα σε μια περιοχή του εγκεφάλου που ονομάζεται προμετωπιαίος φλοιός.
Η επικεφαλής της έρευνας Δρ. Heidi Rivera λέει ότι επειδή η ντοπαμίνη βοηθάει τη ρύθμιση του εγκεφάλου, όσον αφορά στην αίσθηση ανταμοιβής από τα τρόφιμα, οι πίθηκοι αυτοί, μεγάλωσαν επιθυμώντας πιο γευστικά τρόφιμα, υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά για να ικανοποιήσουν την πείνας τους. Ως αποτέλεσμα αυτής της διατροφικής συμπεριφοράς, στους πιθήκους δημιουργήθηκε περίσσιος λιπώδης ιστός από νωρίς, και τέτοιο λίπος είναι δύσκολο να φύγει.
Σε μια παρόμοια μελέτη σε άλλα πειραματόζωα, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η υψηλή σε λιπαρά διατροφή της μητέρας προκαλεί φλεγμονή του εγκεφάλου στο αναπτυσσόμενο έμβρυο και οδηγεί τους απογόνους στο άγχος και την υπερκινητικότητα. Αυτό υποστηρίζεται και από παρατηρήσεις που έχουν γίνει σε ανθρώπους. Επιπλέον, φαίνεται ότι η παχυσαρκία κατά την εγκυμοσύνη συνδέεται με την ελλειμματική διάσπαση προσοχής και την υπερκινητικότητα (ΔΕΠΥ), δήλωσε η Δρ Staci Bilbo, η οποία ηγήθηκε της μελέτης.
Διατροφή και εγκέφαλος στην εφηβική ηλικία
Ερευνητές στο Πανεπιστήμιο Emory της Ιατρικής Σχολής στην Ατλάντα, διαπίστωσαν ότι μια διατροφή υψηλής περιεκτικότητας σε φρουκτόζη μπορεί να επιδεινώσει τα συμπτώματα κατάθλιψης στους εφήβους.
Η φρουκτόζη, είναι η ζάχαρη που βρίσκεται φυσικά στα φρούτα και τα λαχανικά. Ζάχαρη όμως προστίθεται σε αφύσικες ποσότητες στα ποτά και στα επεξεργασμένα τρόφιμα, τα οποία είναι συχνό φαινόμενο στη διατροφή των εφήβων. Μια ομάδα, με επικεφαλής την μεταπτυχιακή φοιτήτρια Constance Harrell, διαπίστωσε ότι τα πειραματόζωα που έκαναν διατροφή υψηλής περιεκτικότητας σε φρουκτόζη για 10 εβδομάδες, παρουσίαζαν τροποποιημένη ορμονική αντίδραση στο στρες σε γενετικό επίπεδο. Το ίδιο παρατηρήθηκε και σε ανθρώπους με κατάθλιψη.
Η Harrell είπε ότι μια τέτοια βαθιά διατροφική επίδραση, προκαλεί ιδιαίτερη ανησυχία κατά τη διάρκεια των εφηβικών χρόνων και αποτελεί μια κρίσιμη στιγμή για την ανάπτυξη της αντίδρασης του εγκεφάλου στο στρες.
Άνοια και παχυσαρκία
Ερευνητές από το Εθνικό Πανεπιστήμιο της Αυστραλίας διαπίστωσαν ότι η επιδημία της παχυσαρκίας μπορεί να συμβάλλει στην επιδημία της άνοιας. Μια μελέτη με επικεφαλής τον Δρ Nicolas Cherbuin συμπεριέλαβε 420 νοητικά υγιείς ενήλικες που ηλικιακά βρίσκονταν στις αρχές της δεκαετίας των 60. Για περισσότερο από μια περίοδο οκτώ ετών, η επιστημονική ομάδα παρακολουθούσε αλλαγές στο σωματικό βάρος των συμμετεχόντων, καθώς και το μέγεθος του μιας περιοχής του εγκεφάλου, που είναι κρίσιμη για τη μακροπρόθεσμη μνήμη.
Όπως εκτιμάται από εξετάσεις στον εγκέφαλο, η περιοχή αυτή συρρικνώνεται με τη αύξηση ενός κιλού σε ποσοστό 7,2% και για κάθε δεύτερη μονάδα αύξησης του ΔΜΣ. Η κανονική συρρίκνωση σε αυτήν την ηλικία θα έπρεπε να ήταν μόνο περίπου 0,5 έως 1%, είπε ο Cherbuin.
Ο Cherbuin επίσης δήλωσε ότι «οι υπέρβαροι ή οι παχύσαρκοι ηλικιωμένοι άνθρωποι συνδέονται με φτωχότερη υγεία του εγκεφάλου. Η παχυσαρκία συνδέεται με διπλά αυξημένο κίνδυνο άνοιας και αυξημένο κίνδυνο κατά 60% της νόσου του Αλτσχάιμερ». Τα αποτελέσματα αυτά βασίζονται σε πορίσματα και προηγούμενων ερευνών του.
Ο περιορισμός των θερμίδων έχει δείξει ότι επιβραδύνει τη διαδικασία γήρανσης σε κάποια πειραματόζωα. Τώρα όμως, οι ερευνητές του Πανεπιστημίου Monash στη Μελβούρνη της Αυστραλίας, έχουν εντοπίσει μια ορμόνη που μπορεί να παρέχει τα ίδια οφέλη και σε ανθρώπους, χωρίς όμως να πρέπει να μειωθούν τόσο δραστικά αυτά που τρώνε οι άνθρωποι.
Η ορμόνη γκρελίνη, είναι η λεγόμενη «ορμόνη της πείνας» και βοηθά στη ρύθμιση της όρεξης. Η ομάδα του Monash εργάστηκε με πειραματόζωα στα οποία είχε χορηγήσει μια υποθερμιδική δίαιτα και ήταν γενετικά τροποποιημένα έτσι ώστε να μην παράγουν γκρελίνη. Αυτά τα ποντίκια δεν ζούσαν περισσότερο από εκείνα εκείνα που δεν έκαναν δίαιτα, αποδεικνύοντας ότι η γκρελίνη μπορεί να είναι ένα βασικό στοιχείο για την παροχή μακροζωίας σε μια τέτοια διατροφή.
Οι ερευνητές στη συνέχεια χορήγησαν ενέσιμα γκρελίνη σε ποντίκια με τη νόσο του Parkinson και παρατήρησαν αλλαγές στους εγκεφάλους των ζώων που συνδέονται με μείωση κυττάρων του Πάρκινσον.
Η Jacqueline Bayliss, μεταπτυχιακή φοιτήτρια, παρουσίασε τη μελέτη και τόνισε ότι αυτό είναι ένα πρώιμο στάδιο της έρευνας, όμως τα αποτελέσματα της έρευνας είναι πολλά υποσχόμενα για τη θεραπεία της νόσου του Πάρκινσον.
Αυτές οι ανεξάρτητες μελέτες μαζί «καταδεικνύουν ότι η διατροφή και η παχυσαρκία έχουν πολύπλοκες επιπτώσεις στην υγεία του εγκεφάλου, την ψυχική λειτουργία και τη συμπεριφορά» δήλωσε ο Δρ Ralph DiLeone του Πανεπιστημίου Yale, ένας ειδικός στη νευροβιολογία που δεν έχει καμία σχέση με τις παραπάνω έρευνες. «Η εμβάθυνση της κατανόησης αυτών των σχέσεων μπορεί τελικά να οδηγήσει σε καλύτερες θεραπείες για πολλές νευρολογικές διαταραχές».
Τελευταία άρθρα
Ο «πόλεμος» με το κοιλιακό λίπος
Με το πέρας του χρόνου παρατηρείται η τάση να αυξάνεται το σωματικό βάρος...
Η σημασία των συμπληρωμάτων διατροφής σε στοματικό σπρέι
Στο σύγχρονο τρόπο ζωής, τα συμπληρώματα διατροφής...