
- Ημερομηνία:12/09/2013
- Κατηγορίες:
Τα τελευταία χρόνια, όλο και περισσότεροι άνθρωποι προσπαθούν να ασχοληθούν με την διατροφή τους και να στραφούν σε πιο υγιεινές συνήθειες. Αρκετές από τις προσπάθειες αυτές πέφτουν στον κενό, αφού οι αλλαγές δεν προκύπτουν σταδιακά. Μία όμως τακτική, για την οποία έχει βοηθήσει αρκετά η βιομηχανία τροφίμων και οι πιο σύγχρονες συνταγές, αφορά την αντικατάσταση των συμβατικών δημητριακών με τρόφιμα ολικής άλεσης. Είναι αλήθεια ότι το ψωμί ολικής άλεσης, για παράδειγμα, είναι αρκετά πιο γευστικό και εύληπτο από εκείνο που δοκιμάσαμε πριν από μία δεκαετία. Από την μία οι νέες συνταγές και από την άλλη, οι νέοι τρόποι επεξεργασίας του σιταριού στο σύνολο του, μας έχει επιτρέψει να απολαμβάνουμε τα οφέλη που μπορεί να μας παρέχει η κατανάλωση του.
Στα συμβατικά τρόφιμα, η αφαίρεση του 40% του καρπού του σιταριού, οδηγεί σε ένα τελικό προϊόν με πολύ χαμηλότερη περιεκτικότητα σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β, σε φυτικές ίνες αλλά και σε ορισμένα μέταλλα. Οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β είναι υδατοδιαλυτές βιταμίνες που δεν αποθηκεύονται στον ανθρώπινο οργανισμό. Το γεγονός αυτό καθιστά την καθημερινή της πρόσληψη επιτακτική, αφού συμβάλλει αποδεδειγμένα στην καλή λειτουργία του νευρικού συστήματος και την παραγωγή ενέργειας. Από την πλευρά τους, οι φυτικές ίνες βελτιώνουν την λειτουργία του πεπτικού συστήματος και εξυπηρετούν την προσπάθεια μείωσης του βάρους. Αντίθετα τα δημητριακά, τα ζυμαρικά και το ψωμί ολικής άλεσης είναι περισσότερο πλούσια στα συστατικά αυτά.
Αυτός είναι και ο λόγος που τα επεξεργασμένα - ραφιναρισμένα δημητριακά, σύμφωνα με τις νέες διεθνείς συστάσεις υγιεινής διατροφής, συστήνεται να είναι περιορισμένα. Αντίθετα, τα προϊόντα ολικής άλεσης, συστήνεται να καταναλώνονται σε καθημερινή βάση, αφού σύμφωνα με μελέτες μπορούν να συμβάλλουν στην προαγωγή της υγείας. Πιο συγκεκριμένα, στο πλαίσιο ενός ισορροπημένου διαιτολογίου, μπορεί να συμβάλλουν στην μείωση του κινδύνου για καρδιαγγειακές ασθένειες, στην καλύτερη ρύθμιση της γλυκόζης αίματος και των επιπέδων ινσουλίνης, στην καλύτερη λειτουργία του πεπτικού συστήματος, στην μείωση του κινδύνου για ορισμένες μορφές καρκίνου και στον καλύτερο έλεγχο του βάρους.
Θα πρέπει επιπλέον να αναφερθεί ότι η επεξεργασία των σιτηρών και δημητριακών με στόχο την παραγωγή πιο ραφιναρισμένων προϊόντων απαιτεί συχνά την χρήση χημικών ουσιών. Όσο ασφαλή και να θεωρούνται οι εν λόγο χημικές ουσίες, είναι σίγουρα προτιμότερη η επιλογή ολικής άλεσης προϊόντων που δεν τα περιέχουν καθόλου.
Στην προκειμένη περίπτωση λοιπόν, η μόδα μας κατευθύνει σε μονοπάτια πιο υγιεινής αλλά και παραδοσιακής διατροφής. Η αλλαγή δεν απαιτεί ιδιαίτερη προσπάθεια και δεν μειώνει την γευστική απόλαυση. Αντικαταστήστε τα ζυμαρικά και το ψωμί με ολικής άλεσης, τα δημητριακά πρωινού με δημητριακά ολικής άλεσης, το αλεύρι που αγοράζετε για να φτιάξετε ζύμη για μία πίτα ή μία πίτσα με αλεύρι ολικής άλεσης και το λευκό ρύζι με καστανό. Είναι μία αλλαγή που με τα σύγχρονα δεδομένα δεν υστερεί σε γεύση, ενώ παράλληλα προσφέρει καλύτερη θρέψη και υγεία.
Τελευταία άρθρα

Ο «πόλεμος» με το κοιλιακό λίπος
Με το πέρας του χρόνου παρατηρείται η τάση να αυξάνεται το σωματικό βάρος...

Η σημασία των συμπληρωμάτων διατροφής σε στοματικό σπρέι
Στο σύγχρονο τρόπο ζωής, τα συμπληρώματα διατροφής...