company logo

Η ισορροπία συναισθήματος και διατροφής

Η ισορροπία συναισθήματος και διατροφής

Μαίρη Καρακασίδη

Ψυχολόγος - ΨυχοθεραπεύτριαΟι άνθρωποι όταν είναι λυπημένοι , νιώθουν άγχος , θυμό , απογοήτευση και ανία , έχουν την τάση να τρώνε περισσότερο και συνήθως λιγότερο υγιεινά φαγητά. Η σχέση συναισθήματος και φαγητού φανερώνεται συχνά επιζήμια για την αύξηση του σωματικού βάρους. Κανονικά θα έπρεπε να τρώμε όταν πεινάμε, δηλαδή όταν το βιολογικό μας ρολόι μας προστάζει μέσω του αισθήματος της πείνας να λάβουμε την τροφή μας. Αν πάντα συνέβαινε αυτό θα περιοριζόταν το φαινόμενο της παχυσαρκίας και θα αφορούσε καθαρά παθολογικά αίτια.

Στην πραγματικότητα όμως ,  τρώμε για να καλύψουμε άλλες μη βιολογικές ανάγκες αλλά συναισθηματικές. Πολλοί άνθρωποι «πνίγουν» τα προβλήματά τους με το φαγητό και «σκεπάζουν» την κακή σχέση με τον εαυτό τους τρώγοντας ακατάπαυστα. Συνήθως αυτή η διατροφική συμπεριφορά εμπεριέχει ασυνείδητους μηχανισμούς και καθρεφτίζει την έλλειψη αγάπης του ατόμου προς τον εαυτό του.

Η σχέση με το φαγητό ξεκινά από την βρεφική ηλικία. Όταν το μωρό κλαίει η μητέρα θα του δώσει την πιπίλα για να ηρεμήσει. Στη συνέχεια η πιπίλα θα γίνει σοκολάτα , κρουασάν ή μπισκότο. Από την παιδική μας κιόλας ηλικία παίρνουμε το μήνυμα ότι η αγάπη , η φροντίδα και η επιβράβευση συνδέεται με την τροφή.

Στην σημερινή εποχή το υπερβολικό άγχος , η μοναξιά και ο τρόπος ζωής δημιούργησαν τους πιο ευνοϊκούς παράγοντες για την προσφυγή  στο πιο ασφαλές  καταφύγιο ,  αυτό της πρόσληψης μεγαλύτερων ποσοτήτων φαγητού αλλα και στην επιλογή πιο ανθυειγυνών τροφών ως πηγή ευχαρίστησης και μέσου απόλαυσης. Το φαγητό έγινε η παρέα και η παρηγοριά σε μια εποχή που οι ανθρώπινες σχέσεις βιώνονται με δυσκολία. Η χαμηλή αυτοεκτίμηση και η ενοχή συνοδεύουν την ψυχολογία του ατόμου που έχοντας πάρει βάρος δυσκολεύεται να αλλάξει συνήθεια και τρόπο ζωής. Το πιο δύσκολο τελικά σε αυτή την περίπτωση δεν είναι μόνο η απώλεια βάρους αλλά και η διατήρηση του αποτελέσματος εφόσον το άτομο φτάσει στα φυσιολογικά κιλά του.

Η ψυχοθεραπευτική παρέμβαση σε συνδυασμό με ένα ισορροπημένο πρόγραμμα διατροφής συνιστούν την κατάλληλη αντιμετώπιση στην απώλεια βάρους και στην αλλαγή διατροφικής συμπεριφοράς.  Μέσω της προσωπικής ενδοσκόπησης και της αυτογνωσίας το άτομο θα γνωρίσει και θα φωτίσει τους λόγους που το οδηγούν στη συναισθηματική τροφή. Θα βελτιώσει τη σχέση με τον εαυτό του , θα κατανοήσει και θα αποδεχθεί τους λόγους και τις αιτίες που οδηγείται σε υπερφαγία ειδικά σε φορτισμένες συναισθηματικά στιγμές. Θα μάθει τεχνικές ελέγχου και διαχείρισης των αρνητικών του συμπεριφορών . Και φυσικά το πιο σημαντικό θα μάθει να αγαπάει και να σέβεται το σώμα του και τις ανάγκες του.

Η ζωή μας είναι ένα όμορφο ταξίδι , το σώμα αποτελεί το όχημα για να διασχίσουμε αυτή την διαδρομή , η ψυχή αποτελεί την δύναμη για όλα. Τα συναισθήματα υπάρχουν για να βιώνουμε και να «γευόμαστε« τις εμπειρίες με χαρά και αισιοδοξία. Στις δυσκολίες χρειάζεται να στεκόμαστε με γεναιότητα και ανθεκτικότητα , έχοντας εμπιστοσύνη στον εαυτό μας και αγάπη μπορούμε να καταφέρουμε πολλά.

Ο καθένας έχει την ελευθερία να αποφασίζει και να διαμορφώνει τις συνθήκες που επιθυμεί να ζήσει υγιής στο σώμα και στην ψυχή. Αυτά πηγαίνουν πάντα μαζί. Όταν το άτομο δυσκολεύεται μόνο του να βρει τις ισορροπίες δεν είναι ντροπή ούτε ταμπού να ζητήσει βοήθεια και ενθάρρυνση από τους ειδικούς.

Αγαπώ τον εαυτό μου  και επιλέγω να είμαι καλά φροντίζοντας την ψυχή μου και το σώμα μου , είναι το καλύτερο αντίδοτο σε μια εποχή που η κατάθλιψη και η γενικότερη συναισθηματική κατήφεια παρασύρουν τους ανθρώπους σε δρόμους απαισιοδοξίας , θλίψης και κακής υγείας. 

Τελευταία άρθρα

Μπορεί η σωστή διατροφή να επηρεάσει θετικά τη σεξουαλική μας διάθεση;
Μπορεί η σωστή διατροφή να επηρεάσει θετικά τη σεξουαλική μας διάθεση;

Η σεξουαλική μας διάθεση δεν ανεβαίνει πατώντας ένα κουμπί... 

Νιτρικά και Νιτρώδη : σύμμαχοι ή εχθροί μας;
Νιτρικά και Νιτρώδη : σύμμαχοι ή εχθροί μας;

Είναι γεγονός πως η παρουσία νιτρικών και νιτρωδών αλάτων... 

Η κατανάλωση στέβιας ενδέχεται να είναι επιβλαβής για την υγεία?
Η κατανάλωση στέβιας ενδέχεται να είναι επιβλαβής για την υγεία?

Η στέβια αποτελεί γλυκαντικό 300 φορές πιο γλυκό από την επιτραπέζια ζάχαρη...