company logo

Η κατανάλωση σοκολάτας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να ωφελήσει την ανάπτυξη του εμβρύου

Η κατανάλωση σοκολάτας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να ωφελήσει την ανάπτυξη του εμβρύου

Η μέτρια κατανάλωση σοκολάτας μπορεί να ωφελήσει την υγεία καθώς περιέχει φλαβονόλες (ισχυρά αντιοξειδωτικά)  που συμβάλουν στη μείωση του κινδύνου καρδιαγγειακών προβλημάτων και στην υπο προϋποθέσεις μείωση της χοληστερόλης. Όσο πιο σκούρα είναι η σοκολάτα, τόσο περισσότερες φλαβονόλες περιέχει.

Προηγούμενες μελέτες έχουν προτείνει τη μέτρια κατανάλωση σοκολάτας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης καθώς μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο της προεκλαμψίας. Ωστόσο, ο Δρ Emmanuel Bujold, του Université Laval του Καναδά, σημειώνει ότι τα αποτελέσματα της έρευνας ήταν αντικρουόμενα, κάτι που παρακίνησε τον ίδιο και τους συνεργάτες του να ερευνήσουν για περισσότερα στοιχεία.

Στη μελέτη του συμμετείχαν 129 μέλλουσες μητέρες που βρίσκονταν στην  11-14 εβδομάδα της κύησης. Στις μετρήσεις συμπεριλήφθηκε η ροή του αίματος της μήτρας, του πλακούντα και του εμβρύου για να αξιολογηθεί ο κίνδυνος προεκλαμψίας, υπέρτασης και άλλων πιθανών εκβάσεων της εγκυμοσύνης. Οι μέλλουσες μητέρες κατανάλωναν 30 γραμμάρια σοκολάτας (η μια ομάδα χαμηλής και η άλλη ομάδα υψηλής περιεκτικότητας φλαβονολών) καθημερινά για 12 εβδομάδες.  Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι δεν υπήρχαν διαφορές όσον αφορά τον κίνδυνο προεκλαμψίας, ή την εμφάνιση υπέρτασης, αλλά και στο βάρος του πλακούντα και το βάρος γέννησης του μωρού, μεταξύ των ομάδων. Οι ερευνητές εντόπισαν μια σημαντική βελτίωση στη ροή του αίματος των αρτηριών της μήτρας και στις δύο ομάδες, γεγονός που υποδηλώνει ότι η κατανάλωση σοκολάτας μπορεί να ωφελήσει την ανάπτυξη του εμβρύου.

Ο Δρ Bujold αναφέρει: «Δεν μπορούμε να κάνουμε εικασίες σχετικά με τη συνολική επίδραση της σοκολάτας στον κίνδυνο προεκλαμψίας με βάση τα αποτελέσματα της μελέτης μας , επειδή δεν είχαμε μια ομάδα γυναικών που δεν κατανάλωναν σοκολάτα . Ωστόσο, προηγούμενες επιδημιολογικές μελέτες , μαζί με τα αποτελέσματά μας, υποδεικνύουν ότι η κατανάλωση της μαύρης σοκολάτας κατά την εγκυμοσύνη θα μπορούσε να βοηθήσει στη βελτίωση της λειτουργίας του πλακούντα και τη μείωση του κινδύνου προεκλαμψίας ».

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι το επόμενο βήμα είναι η διεξαγωγή μιας μεγάλης έρευνας, προκειμένου να διαπιστωθεί καλύτερα εάν η πρόσληψη σοκολάτας από τις μέλλουσες μητέρες μπορεί να συμβάλει στη μείωση του κινδύνου προεκλαμψίας και άλλων υπερτασικών διαταραχών, σχετικές με την εγκυμοσύνη.

Τελευταία άρθρα

Ο «πόλεμος» με το κοιλιακό λίπος
Ο «πόλεμος» με το κοιλιακό λίπος

Με το πέρας του χρόνου παρατηρείται η τάση να αυξάνεται το σωματικό βάρος... 

Uneed συμπλήρωμα διατροφής
Uneed συμπλήρωμα διατροφής

Σύμφωνα με σημαντικές κλινικές μελέτες... 

Η σημασία των συμπληρωμάτων διατροφής σε στοματικό σπρέι
Η σημασία των συμπληρωμάτων διατροφής σε στοματικό σπρέι

Στο σύγχρονο τρόπο ζωής, τα συμπληρώματα διατροφής...