company logo

Η παχυσαρκία είναι νόσος… δεν μπορείς να είσαι παχύσαρκος και υγιής

Η παχυσαρκία είναι νόσος… δεν μπορείς να είσαι παχύσαρκος και υγιής

Σύμφωνα με μια νέα μελέτη, τα παχύσαρκα άτομα που δεν έχουν σημάδια καρδιακής νόσου στην παρούσα περίοδο, εξακολουθούν να έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για τη νόσο στο μέλλον, σε σχέση με τα άτομα φυσιολογικού βάρους.

Οι ερευνητές εξέτασαν περίπου 15.000 ενήλικες ηλικίας 30 έως 59, οι οποίοι δεν έπασχαν από καρδιακή νόσο και είχαν καλές εξετάσεις, πράγμα που σημαίνει ότι είχαν φυσιολογική, αρτηριακή πίεση, χοληστερόλη και επίπεδα σακχάρου στο αίμα, τα οποία αποτελούν σημαντικούς παράγοντες για την υγεία της καρδιάς.

Μέσω εξετάσεων, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι παχύσαρκοι άνθρωποι ήταν πιο πιθανό να έχουν πρώιμη συσσώρευση πλάκας στις αρτηρίες τους σε σύγκριση με εκείνους που είχαν φυσιολογικό βάρος.

Οι ερευνητές είπαν ότι το επίπεδο συσσώρευσης πλάκας σε ένα άτομο συνδέεται με τον κίνδυνο μελλοντικής καρδιακής νόσου και ότι τα ευρήματα θέτουν υπό αμφισβήτηση την ιδέα ότι οι άνθρωποι μπορούν να είναι παχύσαρκοι και ταυτόχρονα υγιείς.

Η ερευνήτρια Δρ. Yoosoo Chang, καθηγήτρια της Ιατρικής Σχολής στη Σεούλ, δήλωσε ότι «Τα παχύσαρκα άτομα που θεωρούνται «υγιή» επειδή σήμερα δεν φαίνεται να έχουν κίνδυνο καρδιακής νόσου, δεν θα πρέπει να θεωρείται υγιή και από τους γιατρούς τους».

Η ιδέα της «υγιούς» παχυσαρκίας είναι αμφιλεγόμενη. Μελέτες έχουν φθάσει σε ανάμεικτα αποτελέσματα κατά τη σύγκριση του κινδύνου καρδιακών προβλημάτων σε φαινομενικά υγιή παχύσαρκα άτομα και σε υγιείς ανθρώπους με φυσιολογικό βάρος.

Οι περισσότερες όμως προηγούμενες μελέτες, έχουν εξετάσει κατά διαστήματα παχύσαρκα και φυσιολογικού βάρους άτομα, για να δούνε πόσοι άνθρωποι σε κάθε ομάδα ανέπτυξαν καρδιακή νόσο ή υπέστησαν καρδιακή προσβολή.

Αντίθετα, οι ερευνητές της νέας μελέτης χρησιμοποίησαν αξονικές τομογραφίες σε φαινομενικά υγιείς ανθρώπους για να ψάξουν για τη συσσώρευση πλάκας στα αιμοφόρα αγγεία, που συμβαίνει πριν φτάσει σε ένα επίπεδο που προκαλεί κλινικό πρόβλημα.

Στη μέτρηση των επιπέδων του ασβεστίου στις πλάκες, στα τοιχώματα των αρτηριών, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι παρά τα φυσιολογικά επίπεδα της χοληστερόλης τους, οι παχύσαρκοι άνθρωποι έχουν σημαντικά υψηλότερα επίπεδα ασβεστίου στα στεφανιαία αγγεία.

Σύμφωνα με την Chang, η μελέτη δείχνει ότι «η παρουσία της παχυσαρκίας είναι αρκετή για να αυξήσει τον κίνδυνο ενός ατόμου να παρουσιάσει μελλοντικά καρδιακή νόσο και ότι η ασθένεια μπορεί να έχει ήδη αρχίσει να σχηματίζεται στο σώμα του. Είναι σημαντικό να γνωρίζουν τα άτομα αυτά ότι έχουν χρόνο για να αλλάξουν τη διατροφή τους και τις συνήθειες άσκησης για να αποτρέψουν ένα μελλοντικό καρδιαγγειακό επεισόδιο».

Τα νέα ευρήματα συνάδουν με μια πρόσφατη ανασκόπηση 12 μελετών που περιελάμβαναν περισσότερα από 60.000 άτομα τα οποία παρακολουθήθηκαν για τουλάχιστον 10 χρόνια. Σε αυτήν την αναθεώρηση, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η «υγιή» παχύσαρκα άτομα είχαν 24% μεγαλύτερο κίνδυνο για καρδιακά προβλήματα, όπως καρδιακή προσβολή και εγκεφαλικό επεισόδιο, σε σύγκριση με άτομα φυσιολογικού βάρους.

Αυτά τα πρόσφατα ευρήματα υποδηλώνουν ότι οι παχύσαρκοι άνθρωποι χωρίς προφανή καρδιακή νόσο μπορεί να μην είναι υγιείς ενώ ο Rishi Puri, διευθυντής Εργαστηρίου Κλινικής Αθηροσκλήρωσης, τόνισε ότι τα ευρήματα αυτά «υπογραμμίζουν το γεγονός ότι η παχυσαρκία καθαυτή είναι μια πραγματική ασθένεια» .

Οι ερευνητές σημείωσαν στη μελέτη, ότι τα υψηλότερα ποσοστά πρόωρων νόσων σε παχύσαρκα άτομα, έχουν την τάση να εμφανίζονται σε εκείνους που έχουν την αρτηριακή πίεση, τη χοληστερόλη και τα επίπεδα σακχάρου πιο κοντά στα «παθολογικά» όρια. 

Τελευταία άρθρα

Η κατανάλωση στέβιας ενδέχεται να είναι επιβλαβής για την υγεία?
Η κατανάλωση στέβιας ενδέχεται να είναι επιβλαβής για την υγεία?

Η στέβια αποτελεί γλυκαντικό 300 φορές πιο γλυκό από την επιτραπέζια ζάχαρη... 

Ετικέτες τροφίμων: ένα χρήσιμο εργαλείο για τον καταναλωτή
Ετικέτες τροφίμων: ένα χρήσιμο εργαλείο για τον καταναλωτή

Η διασφάλιση μιας ισορροπημένης και υγιεινής διατροφής...  

Η Κουρκουμίνη ως υποψήφια για την πρόληψη και θεραπεία της COVID-19
Η Κουρκουμίνη ως υποψήφια για την πρόληψη και θεραπεία της COVID-19

Ο ιός SARS-CoV-2  εμφανίστηκε στην Κίνα τον Δεκέμβριο του 2019...