company logo

Η παχυσαρκία και τα αντισυλληπτικά χάπια αυξάνουν τον κίνδυνο για την σκλήρυνση κατά πλάκας;

Η παχυσαρκία και τα αντισυλληπτικά χάπια αυξάνουν τον κίνδυνο για την σκλήρυνση κατά πλάκας;

Ο ρόλος της λεγόμενης «ορμόνης της παχυσαρκίας», της λεπτίνης και των ορμονών που χρησιμοποιούνται για την αντισύλληψη σε σχέση με την ανάπτυξη σκλήρυνσης κατά πλάκας, εξετάζεται σε δύο νέες μελέτες που θα παρουσιαστούν στην Αμερικανική Ακαδημία Νευρολογίας, στην 66η ετήσια συνάντηση στη Φιλαδέλφεια, 26 Απριλίου με 3 Μαΐου 2014.

Για τη μελέτη της  παχυσαρκίας, ο Δείκτης Μάζας Σώματος υπολογίστηκε σε δείγμα 210 ανθρώπων με σκλήρυνση κατά πλάκας και σε 210 ανθρώπους της ίδιας ηλικίας και του ίδιου φύλου, που δεν έχουν σκλήρυνση, κατά την ίδια περίοδο της μελέτης. Η μελέτη βρήκε ότι οι άνθρωποι που είναι παχύσαρκοι στην ηλικία των 20 χρόνων, έχουν τις διπλάσιες πιθανότητες να αναπτύξουν αργότερα σκλήρυνση κατά πλάκας, σε σχέση με αυτούς που δεν είναι παχύσαρκοι. Επίσης, η μελέτη έδειξε ότι οι άνθρωποι με υψηλότερο Δείκτη Μάζας Σώματος  είχαν συχνά υψηλότερα επίπεδα λεπτίνης, μίας ορμόνης που παράγεται από το λιπώδη ιστό και ρυθμίζει το βάρος, την όρεξη και την ανοσολογική λειτουργία.

«Η λεπτίνη προάγει τις φλεγμονώδεις αποκρίσεις στο σώμα, οι οποίες θα μπορούσαν ενδεχομένως να εξηγήσουν τη σχέση μεταξύ παχυσαρκίας και σκλήρυνσης κατά πλάκας», είπε ο συντάκτης της μελέτης Jorge Correal, μεταπτυχιακός του Ινστιτούτου Νευρολογικής Έρευνας Raul Carrera στο Μπουένος Άιρες, στην Αργεντινή.

Για τη μελέτη των αντισυλληπτικών ορμονών, οι ερευνητές εντόπισαν 305 γυναίκες οι οποίες είχαν διαγνωσθεί με σκλήρυνση κατά πλάκας ή με κλινικά μεμονωμένο σύνδρομο, για τη διάρκεια περιόδου τριών χρόνων από την ένταξη στο πρόγραμμα του Kaiser Permanente στη Νότια Καλιφόρνια, και οι οποίες ήταν μέλη του επί τουλάχιστον τρία έτη πριν από την έναρξη των συμπτωμάτων της πάθησης. Στη συνέχεια, τις συνέκριναν με 3.050 γυναίκες που δεν είχαν σκλήρυνση κατά πλάκας.

Συνολικά 29 τοις εκατό των γυναικών με σκλήρυνση κατά πλάκας και 24 τοις εκατό αυτών που δεν πάσχουν, είχαν χρησιμοποιήσει αντισυλληπτικά για τουλάχιστον για τρεις μήνες, τρία χρόνια πριν από την έναρξη των συμπτωμάτων. Η πλειοψηφία χρησιμοποίησε συνδυασμούς οιστρογόνων και προγεστερόνης.

Οι γυναίκες που είχαν χρησιμοποιήσει ορμονικά αντισυλληπτικά ήταν κατά 35 τοις εκατό πιθανότερο να εμφανίσουν σκλήρυνση κατά πλάκας σε σχέση με εκείνες που δεν χρησιμοποίησαν.

«Αυτά τα ευρήματα υποδηλώνουν ότι η χρήση αντισυλληπτικών μπορεί να συμβάλλει, τουλάχιστον εν μέρει, στην αύξηση του ποσοστού της εμφάνισης της σκλήρυνσης μεταξύ των γυναικών», είπε ο επικεφαλής συντάκτης Kerstin Hellwig, Γερμανός, μεταδιδακτορικός ερευνητής του Kaiser Permanente στη Νότια Καρολίνα.

Τελευταία άρθρα

Ο «πόλεμος» με το κοιλιακό λίπος
Ο «πόλεμος» με το κοιλιακό λίπος

Με το πέρας του χρόνου παρατηρείται η τάση να αυξάνεται το σωματικό βάρος... 

Uneed συμπλήρωμα διατροφής
Uneed συμπλήρωμα διατροφής

Σύμφωνα με σημαντικές κλινικές μελέτες... 

Η σημασία των συμπληρωμάτων διατροφής σε στοματικό σπρέι
Η σημασία των συμπληρωμάτων διατροφής σε στοματικό σπρέι

Στο σύγχρονο τρόπο ζωής, τα συμπληρώματα διατροφής...