
- Ημερομηνία:05/07/2017
- Κατηγορίες:Άρθρα και Νέα Υγεία Νοσήματα του Πεπτικού
Επιμέλεια
Ευγενία Αλεξάνδρου
Διαιτολόγος – Διατροφολόγος
Πτυχιούχος University of Nottingham
Το ανθρώπινο σώμα έχει βακτήρια σε ποσοστό 90%. Έτσι, για κάθε κύτταρο στο σώμα αναλογούν εννέα βακτήρια που ζουν μέσα ή στην επιφάνεια του σώματος. Τα περισσότερα από αυτά τα βακτήρια βρίσκονται στο γαστρεντερικό σωλήνα. Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι η υγεία του γαστρεντερικού σωλήνα είναι πρωταρχικής σημασίας για την υγεία του σώματος συνολικά. Όταν τα βακτήρια του εντέρου βρίσκονται σε ισορροπία τότε και το ανοσοποιητικό σύστημα είναι ενδυναμωμένο. Οι ενδείξεις που παρουσιάζονται σε ένα ανοσοποιητικό σύστημα που βρίσκεται εκτός ισορροπίας περιλαμβάνουν τροφικές και εποχιακές αλλεργίες, χρόνια φλεγμονή, χρόνια ιγμορίτιδα και κρυολογήματα.
Αρκετά άρθρα εμφανίστηκαν πρόσφατα σχετικά με τις προσπάθειες για την καλύτερη κατανόηση των αλληλεπιδράσεων μεταξύ του ανθρώπινου ανοσοποιητικού συστήματος και της γαστρεντερικής υγείας .
Η Sheila Campbell, κλινική διαιτολόγος, επισημαίνει ότι οι ιδιότητες του γαστρεντερικού συστήματος είναι:
-Να παράγει και να κυκλοφορεί οκτώ λίτρα υγρών ημερησίως.
-Να παράγει περίπου δύο λίτρα υδροχλωρικού οξέος ημερησίως.
-Να αυτοπροστατεύεται παράγοντας μια βλεννώδης ουσία κάθε δύο εβδομάδες.
-Να συνθέτει 22 πεπτικά ένζυμα.
-Να παράγει πέντε ορμόνες.
-Να αψηφά τη βαρύτητα
Εκτός από αυτές τις λειτουργίες το ίδιο το γαστρεντερικό σύστημα αποτελεί το 70% του συνολικού ανοσοποιητικού συστήματος. Περίπου το 80% των κυττάρων πλάσματος που είναι υπεύθυνα για την παραγωγή αντισωμάτων IgA βρίσκονται στον λεμφικό ιστό του έντερου. Η παρουσία ανοσοκυττάρων στο έντερο έχει νόημα καθώς ότι η γαστρεντερική οδός φτάνει μέχρι το εξωτερικό περιβάλλον. Μέχρι και τρία κιλά μικροβίων (100 τρισεκατομμύρια βακτήρια ) βρίσκονται στο ανθρώπινο έντερο και τα περισσότερα είναι ευεργετικά και όχι παθογόνα. Είναι προς όφελός μας να διατηρήσουμε μια υγιής κοινότητα μικροβίων στο έντερο καθώς η διατάραξη της σχετίζεται με την εμφάνιση ή την επιδείνωση χρόνιων παθήσεων, συμπεριλαμβανομένης της φλεγμονώδους νόσου του εντέρου, της παχυσαρκίας, των αυτοάνοσων νοσημάτων και των αλλεργιών.
Η αξία της διατήρησης μιας υγιούς ισορροπίας στα μικρόβια του εντέρου εξηγεί το σημερινό ενδιαφέρον για τα προ- και πρεβιοτικά. Τα πρεβιοτικά είναι μη πέψιμες, ζυμώσιμες ίνες. Τα απαραίτητα μικρόβια του εντέρου (προβιοτικά) μεταβολίζουν τα πρεβιοτικά παράγοντας λιπαρά οξέα βραχείας αλυσίδας ως υποπροϊόντα, τα οποία με τη σειρά τους θρέφουν τα κύτταρα του παχέος εντέρου, συμβάλλοντας στη διατήρηση της ακεραιότητας του πεπτικού συστήματος και λειτουργώντας ως φυσικός φραγμός στα παθογόνα βακτήρια.
Τελευταία άρθρα

Ο «πόλεμος» με το κοιλιακό λίπος
Με το πέρας του χρόνου παρατηρείται η τάση να αυξάνεται το σωματικό βάρος...

Η σημασία των συμπληρωμάτων διατροφής σε στοματικό σπρέι
Στο σύγχρονο τρόπο ζωής, τα συμπληρώματα διατροφής...