company logo

Jenny's nutri-news: Σταθείτε όρθιοι και χάστε βάρος !!

Jenny's nutri-news: Σταθείτε όρθιοι και χάστε βάρος !!

Εάν συγκρίνουμε την όρθια στάση του σώματος με την καθιστή φαίνεται ότι επιδρά διαφορετικά στο σωματικό βάρος. Ας δούμε όμως τι συμβαίνει στην πραγματικότητα.

Επιστημονικά στοιχεία αναφέρουν ότι η όρθια στάση βοηθά στη ρύθμιση του σωματικού βάρους. Η καθιστή θέση έναντι της όρθιας δεν είναι απλά θέμα κατανάλωσης λιγότερων θερμίδων. Μια μελέτη  που δημοσιεύθηκε το 2008 από το Πανεπιστήμιο του Μισούρι αναφέρει ότι η καθιστή θέση δύναται να προκαλέσει διακοπή της κυκλοφορίας ενός ενζύμου στο σώμα που διευκολύνει την απορρόφηση του λίπους.  Η δραστηριότητα του παραπάνω ενζύμου αλλάζει όταν το σώμα βρίσκεται σε όρθια στάση, αυξάνοντας την απορρόφηση των λιπών και κατά συνέπεια ρυθμίζοντας καλύτερα το σωματικό βάρος.

Οι επιστήμονες προβληματίζονται όλο και περισσότερο τελευταία για τις επιπτώσεις που έχει η καθιστή θέση στον οργανισμό για μεγάλα χρονικά διαστήματα. Ένα άρθρο που δημοσιεύθηκε πρόσφατα στη Βρετανική εφημερίδα Ιατρικού Αθλητισμού από Σουηδούς επιστήμονες αναφέρει ότι, ο οργανισμός επηρεάζεται όχι μόνο από τη χρονική διάρκεια της φυσικής δραστηριότητας αλλά και από το σύνολο των ωρών που βρίσκεται σε καθιστή θέση.  Η καθιστή θέση για μεγάλα χρονικά διαστήματα ουσιαστικά μειώνει την κίνηση και σύσπαση των μυών σε ολόκληρο το σώμα. Ας αναλογιστούμε πόσες ώρες περνάμε την ημέρα σε καθιστή θέση στο σύνολο: μετακινήσεις στην εργασία, στο γραφείο, την κατανάλωση των γευμάτων, σινεμά ή θέατρο, παρακολουθώντας τηλεόραση, παίζοντας βιντεοπαιχνίδια ή σερφάροντας στο Διαδίκτυο.

Η καθιστή θέση μπορεί να φαίνεται αθώα, επειδή είναι τόσο άνετη αλλά  σχετικά με την δαπάνη θερμίδων, είναι «καταστροφική». Η καθιστή θέση στο γραφείο δαπανά περίπου 80 θερμίδες την ώρα, ενώ η όρθια περίπου 115 θερμίδες την ώρα. Η διαφορά των 35 θερμίδες ανά ώρα μπορεί να φαίνεται ασήμαντη, μέχρι να κάνετε τους συνολικούς υπολογισμούς. Παραδείγματος χάριν, ας πούμε ότι περνάτε περίπου πέντε ώρες την ημέρα στην καρέκλα σας. Κατά τη διάρκεια της ημέρας, αυτό είναι μια χαμένη ευκαιρία να δαπανήσετε περίπου 175 θερμίδες (περίπου όσες αν καταναλώνατε 35γρ. μαύρη σοκολάτα). Εάν το πολλαπλασιάσετε για έναν ολόκληρο χρόνο ισούται με περίπου 64.000 θερμίδες που δεν χρησιμοποιούνται ή με 9 κιλά που είτε προσθέσατε είτε χάσατε. Το 2005, ερευνητές της κλινικής Mayo παρατήρησαν μία ακόμα σημαντική διαφορά. Τα άτομα με υψηλότερο σωματικό βάρος είχαν την τάση να καθονται περισσότερο από τα άτομα με χαμηλότερο σωματικό βάρος που περνούσαν κατά μέσο όρο δύο επιπλέον ώρες την ημέρα όρθιοι.

Αν και οι επιστήμονες παραδέχονται ότι οι επιπτώσεις της καθιστής θέσης στην υγεία χρειάζεται περισσότερη μελέτη, αυτό που γνωρίζουμε μέχρι σήμερα είναι ότι η κίνηση και σύσπαση των μυών βοηθά στο έλεγχο σημαντικών παραμέτρων στο αίμα.  Τέσσερις ώρες σε καθιστή θέση είναι αρκετές για να προκαλέσουν μείωση της δράσης γονιδίων και ενζύμων που ρυθμίζουν την γλυκόζη στο σώμα.

Στα πλαίσια ενός ισορροπημένου προγράμματος διατροφής σε συνδυασμό με τακτική φυσική δραστηριότητα, η ορθοστασία για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, μπορεί να σας βοηθήσει να ρυθμίσετε το σωματικό σας βάρος. Με κάθε ευκαιρία λοιπόν κάντε κίνηση και προτιμήστε την όρθια παρά την καθιστή θέση.

 

Ευγενία Ηλιάδου
Κλινικός Διαιτόλογος-Διατροφολόγος, Μsc, State Registered Dietitian UK
Υπεύθυνη Διαιτολογικού Τμήματος Mediterraneo Hospital 

Τελευταία άρθρα

Ο «πόλεμος» με το κοιλιακό λίπος
Ο «πόλεμος» με το κοιλιακό λίπος

Με το πέρας του χρόνου παρατηρείται η τάση να αυξάνεται το σωματικό βάρος... 

Uneed συμπλήρωμα διατροφής
Uneed συμπλήρωμα διατροφής

Σύμφωνα με σημαντικές κλινικές μελέτες... 

Η σημασία των συμπληρωμάτων διατροφής σε στοματικό σπρέι
Η σημασία των συμπληρωμάτων διατροφής σε στοματικό σπρέι

Στο σύγχρονο τρόπο ζωής, τα συμπληρώματα διατροφής...