company logo

Καφεΐνη: Ποιο είναι το όριο κατανάλωσης;

Καφεΐνη: Ποιο είναι το όριο κατανάλωσης;

Η καφεΐνη χρησιμοποιείται από εκατομμύρια ανθρώπους κάθε μέρα για να «ανακουφίσει» από την κούραση και να βελτιώσει τη συγκέντρωση. Η ασφαλής κατανάλωση για τους περισσότερους υγιείς ενήλικες φαίνεται να είναι έως 400 mg της καφεΐνης ανά ημέρα. Αυτή η ποσότητα  της καφεΐνης αντιστοιχεί σε περίπου τέσσερα φλιτζάνια καφέ, 10 κουτάκια cola  ή δύο ενεργειακά ποτά.

Παρόλο που η κατανάλωση καφεΐνης μπορεί να είναι ασφαλής για τους ενήλικες, δεν αποτελεί ενδεικνυόμενη πρόταση για τα παιδιά. Συγκεκριμένα, οι έφηβοι θα πρέπει να περιορίζονται σε 100 mg καφεΐνης την ημέρα. Ακόμη και μεταξύ των ενηλίκων, η κατανάλωση καφεΐνης μπορεί να προκαλέσει δυσάρεστες παρενέργειες, ιδιαίτερα σε ανθρώπους που έχουν ευαίσθητο οργανισμό ή που λαμβάνουν ορισμένα φάρμακα.

Πιο συγκεκριμένα, η βαριά καθημερινή κατανάλωση καφεΐνης - περισσότερο από 500 έως 600 mg την ημέρα - μπορεί να προκαλέσει ανεπιθύμητες ενέργειες, όπως:

 

  • Αϋπνία
  • Νευρικότητα
  • Ανησυχία
  • Ευερεθιστότητα
  • Στομαχικές διαταραχές
  • Ταχυκαρδία
  • Μυϊκό τρόμο

 

Μερικοί άνθρωποι είναι πιο ευαίσθητοι στην καφεΐνη από ό, τι είναι άλλοι. Εάν είστε επιρρεπείς στις επιδράσεις της καφεΐνης, ακόμα και στις μικρές ποσότητες, μπορεί να παρατηρήσετε ανεπιθύμητα αποτελέσματα, όπως νευρικότητα και προβλήματα ύπνου.

Η αντίδραση που έχει κάποιος στην καφεΐνη καθορίζεται εν μέρει από το πόσο καφεΐνη έχει συνηθίσει να πίνει. Οι άνθρωποι που δεν πίνουν τακτικά καφεΐνη τείνουν να είναι πιο ευαίσθητοι στις αρνητικές επιπτώσεις της. Άλλοι παράγοντες που μπορεί να επηρεάζουν είναι η μάζας σώματος, η ηλικία, και η  χρήση φαρμάκων. Η έρευνα δείχνει επίσης ότι οι άνδρες μπορεί να είναι πιο ευαίσθητοι στις επιδράσεις της καφεΐνης απ 'ότι είναι γυναίκες.

Δεν κοιμάστε αρκετά

Οι περισσότεροι ενήλικες χρειάζονται επτά με οκτώ ώρες ύπνου κάθε βράδυ. Αλλά η καφεΐνη μπορεί να επηρεάσει τις ώρες του ύπνου. Καταναλώνοντας καφεΐνη για να καταπολεμήσετε την έλλειψη ύπνου ή την κούραση μέσα στην ημέρα μπορεί να οδηγηθείτε σε περαιτέρω αϋπνία, με αποτέλεσμα τη μείωση της διάρκειας του χρόνου που κοιμάστε.

Χρήση φαρμάκων ή συμπληρωμάτων

Ορισμένα φάρμακα και συμπληρώματα βοτάνων όπως κάποια αντιβιοτικά, η θεοφυλλίνη και η echinacea μπορεί να αλληλεπιδρλασουν με την καφεΐνη, με αποτέλεσμα να παρατηρηθούν  ανεπιθύμητα αποτελέσματα όπως ναυτία, έμετος, ταχυκαρδία

Μείωση της κατανάλωσης της καφεΐνης

Είτε πρόκειται για έναν από τους παραπάνω λόγους, είτε επειδή θέλετε να περικόψετε τις δαπάνες σας στο καφέ, η μείωση της κατανάλωσης της καφεΐνης είναι μια πρόκληση. Μια απότομη μείωση στην καφεΐνη μπορεί να προκαλέσει συμπτώματα στέρησης, όπως πονοκεφάλους, κόπωση, ευερεθιστότητα και νευρικότητα. Ευτυχώς, τα συμπτώματα αυτά είναι συνήθως ήπια και υποχωρούν μετά από μερικές ημέρες.

Για να μειώσετε σταδιακά την κατανάλωση της καφεΐνης, δοκιμάστε τις παρακάτω συμβουλές:

1) Δώστε προσοχή στη ποσότητα καφεΐνης που καταναλώνετε από τα τρόφιμα και τα ποτά. Μπορεί να είναι περισσότερο από ό, τι νομίζετε. Διαβάστε προσεκτικά τις ετικέτες.

2) Μειώστε την ποσότητα πίνοντας ένα μικρότερο φλιτζάνι καφέ κάθε μέρα. Αυτό θα βοηθήσει το σώμα σας να συνηθίσει τα χαμηλότερα επίπεδα καφεΐνης και να μειώσει τα συμπτώματα στέρησης.

3) Καταναλώστε ντεκαφεϊνέ. Τα περισσότερα ντεκαφεϊνέ ροφήματα έχουν την ίδια γεύση με τα ροφήματα που περιέχουν καφεΐνη.

4) Καταναλώστε βότανα που δεν περιέχουν καφεΐνη, σαν μια εναλλακτική λύση.

Τελευταία άρθρα

Ο «πόλεμος» με το κοιλιακό λίπος
Ο «πόλεμος» με το κοιλιακό λίπος

Με το πέρας του χρόνου παρατηρείται η τάση να αυξάνεται το σωματικό βάρος... 

Uneed συμπλήρωμα διατροφής
Uneed συμπλήρωμα διατροφής

Σύμφωνα με σημαντικές κλινικές μελέτες... 

Η σημασία των συμπληρωμάτων διατροφής σε στοματικό σπρέι
Η σημασία των συμπληρωμάτων διατροφής σε στοματικό σπρέι

Στο σύγχρονο τρόπο ζωής, τα συμπληρώματα διατροφής...