
- Ημερομηνία:24/07/2013
- Κατηγορίες:
- Πηγή:http://www.medidiatrofi.gr/καλοκαίρι-καιρός-για-παγωτάκι/
Και επειδή καλοκαίρι είναι και όλο και κάποιο παγωτάκι θα βρεθεί ξαφνικά μπροστά μας, καλό είναι να γνωρίζουμε ορισμένες χρήσιμες πληροφορίες για αυτόν τον καλοκαιρινό διατροφικό πειρασμό.
Σύμφωνα με τον Κώδικα Τροφίμων και Ποτών: Παγωτό είναι το προϊόν το οποίο παράγεται με κατάψυξη και στη συνέχεια αποθηκεύεται, διακινείται, μεταφέρεται, διανέμεται και καταναλώνεται ως κατεψυγμένο προϊόν και για την παρασκευή του οποίου μπορεί να χρησιμοποιηθεί οποιοδήποτε βρώσιμο συστατικό που επιτρέπεται από την ισχύουσα νομοθεσία. Στα παγωτά δεν επιτρέπεται προσθήκη λιπαρών ή πρωτεϊνών προέλευσης άλλης από αυτής του γάλακτος. Ωστόσο για τεχνολογικούς σκοπούς μπορούν να περιέχουν, λίπη και πρωτεΐνες που προέρχονται από αυγά, υλικά που προσδίδουν γεύση και άρωμα που προέρχονται από φυτικά λιπαρά, λιπαρά ή/και πρωτεΐνες που προέρχονται από πρόσθετα τροφίμων. Το παγωτό μπορεί να έχει από 2,5% -8% λιπαρά γάλακτος ανάλογα τον τύπο (κρέμα, καϊμάκι κτλ). Τα παγωτά τύπου 0% λιπαρά ή ζάχαρη και τύπου 0% + 0% λιπαρά και ζάχαρη, αποδίδουν και αυτά θερμίδες που μπορεί να φτάσουν τις 200 θερμίδες/παγωτό τύπου light ή μειωμένων θερμίδων! Το παγωτό γρανίτα ή γρανίτα με άρωμα είναι το προϊόν που συμφωνεί με τον γενικό ορισμό και περιέχει κυρίως νερό και γλυκαντικές ύλες. Σε περίπτωση χρησιμοποίησης αρώματος τα παγωτά αυτά θα πρέπει να δηλώνονται με το χαρακτηριστικό άρωμα που περιέχουν π.χ. «Γρανίτα με άρωμα λεμονιού» απαγορευμένης της χρησιμοποίησης κατ’ ευθείαν του ονόματος του φρούτου π.χ. «Γρανίτα λεμόνι», προς αποφυγή παραπλάνησης του καταναλωτικού κοινού.
Το παγωτό γρανίτα περιέχει τουλάχιστον 15% φρούτα ή 5%-10% φρούτα σε ορισμένες περιπτώσεις (αν περιέχει ξηρούς καρπούς ή ανάλογα τα φρούτα που περιέχει). Παρεμφερές με το παγωτό γρανίτα είναι το παγωτό σορμπέ με τη διαφορά ότι η περιεκτικότητά του σε φρούτα κυμαίνεται από 25 % τουλάχιστον ή 7%-15% σε ορισμένες περιπτώσεις. Οτιδήποτε άλλο που η σύνθεσή του δεν σχετίζεται τους παραπάνω κανονισμούς και βρίσκεται σε παγωμένη μορφή ονομάζεται «παγωμένο γλύκισμα». Αυστηρό νομοθετικό πλαίσιο για την σύνθεση και τα συστατικά και κυρίως των λιπαρών που χρησιμοποιούνται για την παρασκευή παγωμένων γλυκισμάτων δεν υπάρχει και καλό θα είναι να μην τα προτιμάτε, αφού μπορεί να περιέχουν μεγάλες ποσότητες κορεσμένων και trans λιπαρών, βλαβερών για την υγεία.
Επισημαίνεται ότι τα περισσότερα παγωτά στα ψυγεία των περιπτέρων είναι παγωμένα γλυκίσματα και αυτό πρέπει να αναγράφεται στη συσκευασία του παγωτού. Αντίθετα τα παγωτά στιγμιαίας παρασκευής, ή αλλιώς μηχανής ή τα παγωτά από τα ζαχαροπλαστεία θεωρούνται ότι πληρούν τους παραπάνω κανονισμούς και η διατροφική αξία τους είναι μεγαλύτερη έναντι των παγωμένων γλυκισμάτων.
Τελευταία άρθρα

Ο «πόλεμος» με το κοιλιακό λίπος
Με το πέρας του χρόνου παρατηρείται η τάση να αυξάνεται το σωματικό βάρος...

Η σημασία των συμπληρωμάτων διατροφής σε στοματικό σπρέι
Στο σύγχρονο τρόπο ζωής, τα συμπληρώματα διατροφής...