company logo

«Κόψτε την γλουτένη»: Το ατόπημα της όμορφης Βίκυς…

«Κόψτε την γλουτένη»: Το ατόπημα της όμορφης Βίκυς…
  • Ημερομηνία:23/06/2014
  • Κατηγορίες:

Κωνσταντίνος Ξένος

Κλινικός Διαιτολόγος – Διατροφολόγος M.Sc.

Διευθυντής τμήματος Διατροφογενετικής και Έρευνας Θρέψης «Ευρωκλινική Αθηνών»

 

Η τηλεόραση είναι ένα μέσο με τρομακτική επιρροή πάνω στον τηλεθεατή και αυτό είναι κάτι που το γνωρίζει ο καθένας μας, πολύ περισσότερο δε όσοι βρίσκονται ή έχουν βρεθεί μπροστά από τις κάμερες. Το παραμικρό που θα ειπωθεί στο πλαίσιο μιας τηλεοπτικής συζήτησης μπορεί να λάβει διαστάσεις γεωμετρικής προόδου και να επηρεάσει θετικά ή αρνητικά έναν ευρύ πληθυσμό ανθρώπων.

 Αυτή ακριβώς η επιρροή της τηλεόρασης ήταν και εξακολουθεί να είναι και το μοναδικό πράγμα που με αγχώνει όλα αυτά τα χρόνια που καλούμαι να παρουσιάσω ενότητες ή εκπομπές διατροφής σε διάφορα κανάλια.

Διότι κάθε φορά που ως διαιτολόγος θα πεις στο γυαλί κάτι, γνωρίζεις πως αυτό ενδέχεται να επηρεάσει, έστω και σε βάθος χρόνου, την υγεία όσων σε παρακολουθούν…

Συνεπώς, η ευθύνη των λεγομένων σου επιβάλλει αφενός την επιστημονική τεκμηρίωση σε όσα αναφέρεις και προτείνεις και αφετέρου να γίνεσαι απόλυτα κατανοητός, έτσι ώστε ότι υποστηρίζεις να μην χωρά παρερμηνείες…

Το Σαββατοκύριακο που μας πέρασε ο ΣΚΑΙ προέβαλλε σε επανάληψη την εκπομπή Joy, στην οποία φιλοξενήθηκε σε συνέντευξη μια από τις πιο όμορφες παρουσιάστριες της Ελληνικής τηλεόρασης η Βίκυ Χατζηβασιλείου. Για να είμαι πιο ακριβής και επειδή το όμορφο το συναντάς συχνά πια στα τηλεοπτικά πλατώ, θα πω πως η Βίκυ είναι από τις πιο κόσμιες και μορφωμένες παρουσιάστριες που υπάρχουν, άτομο που δείχνει πως ξέρει να σέβεται τον τηλεθεατή, όσο και αν κολυμπά εδώ και χρόνια στα βαθιά νερά της τηλεθέασης.

Η γνώμη που εκφράζω για την Βίκυ δεν εκπορεύεται απλά από την τηλεοπτική της εικόνα, αλλά κυρίως από την ευκαιρία που είχα πριν από χρόνια, όταν παρουσίαζε την εκπομπή υγείας «Λόγω Ζωής», να την συναντήσω από κοντά αρκετές φορές ως καλεσμένος της.

Σήμερα, παρουσιάζοντας μια από τις πιο πετυχημένες ως προς τα ποσοστά τηλεθέασης εκπομπές, η Βίκυ έχει γίνει αξιαγάπητη, κάτι που πολλαπλασιάζει την επιρροή που έτσι κι αλλιώς της δίνει ο τηλεοπτικός φακός. Και αυτό είναι ακριβώς που θα έπρεπε να προσέξει περισσότερο… Διότι αν και κάτοχος Πανεπιστημιακών διπλωμάτων και μεταπτυχιακών, η Βίκυ Χατζηβασιλείου δεν είναι διαιτολόγος…

Και όταν κουβεντιάζει με την δημοσιογράφο για το τι η ίδια προτείνει ως μυστικά υγείας, ευεξίας και ομορφιάς, θα έπρεπε να μην ξεχνά πως απευθύνεται στο γενικό πληθυσμό, και πως ναι μεν μπορεί να αναφέρει τι κάνει στη καθημερινότητα της, σε καμία όμως περίπτωση δεν δικαιούται να δώσει σύσταση στο γενικό πληθυσμό  «Κόψτε τη γλουτένη!»

Διότι η οδηγία στο ευρύ κοινό «Κόψτε τη γλουτένη» αγαπητή Βίκυ μπορεί να δοθεί μόνο αν απευθυνόμαστε αποκλειστικά σε μια ομάδα κοιλοκακικών και μόνο από τον ειδικό επιστήμονα υγείας…

Και δεν πιστεύω πως το Joy του Σαββάτου το παρακολουθούν μόνο όσοι πάσχουν από επιβεβαιωμένη δυσανεξία στη γλουτένη (κοιλιοκάκη).

Στην ήδη λοιπόν τρέχουσα τρέλα της “ελεύθερης σε γλουτένη” διατροφής που προτείνεται δια πάσα νόσο από δεκάδες blogs, «γκουρού» και άλλους επιτρέψτε μου γραφικούς τύπους, απογοητεύομαι να βλέπω να συμμετέχουν και άτομα που έχω σε εκτίμηση.

Ενδεχομένως η Βίκυ να ισχυριστεί πως η ίδια αν και δεν έχει κοιλιοκάκη, όταν έκοψε τη γλουτένη (πρωτεΐνη που «κρύβεται» στο σιτάρι, στη σίκαλη, στο κριθάρι, στη βρώμη, στα προϊόντα τους και σε πολλά επεξεργασμένα τρόφιμα) βίωσε βελτίωση σε μια σειρά παραμέτρων υγείας, κάτι που δεν θα το αμφισβητήσω καθόλου μια και είμαι από τους πρώτους διαιτολόγους που δημόσια μίλησαν για τον όρο «ευαισθησία στη γλουτένη, η οποία δε σχετίζεται με κοιλιοκάκη» (Non-celiac gluten sensitivity,NCGS). Αυτό όμως είναι εντελώς διαφορετικό από το να προτείνει ένας μη ειδικός της διατροφής να κόψουμε όλοι, γενικώς και αδιακρίτως την γλουτένη (και το αλεύρι από σιτάρι, όπως συνέχισε να λέει), ενισχύοντας το χάος της gluten free περιόδου που διανύουμε…

Φανταστείτε τι θα γινόταν αν ένας γνωστός μου δημοσιογράφος που προβληματίζεται χρόνια από σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου (εμ… απλήρωτος που είναι τόσο καιρό πώς να ηρεμήσει το έντερο…) έβγαινε και έδινε ως σύσταση στο γενικό πληθυσμό, αυτό που ακολουθεί ο ίδιος ως μοτίβο διατροφής, δηλαδή «περιορίστε τα ωμά φρούτα, τα λαχανικά και τα όσπρια»….

Η φράση λοιπόν «Κόψτε την γλουτένη» είναι «βαριά» και σηματοδοτεί τη διακοπή μιας ευρείας γκάμας τροφίμων, απαραίτητων για την εύρυθμη λειτουργία του οργανισμού των περισσοτέρων ανθρώπων στη γη.. Γιαυτό και πρέπει να εκστομίζεται σε προσωπικό επίπεδο και μόνο απέναντι στο άτομο που ο ειδικός επιβεβαιώνει πως όντως έχει θέμα και όχι από μια μη ειδικό της διατροφής σε μια τηλεοπτική εκπομπή που απευθύνεται σε όλο τον κόσμο.

Υ.Γ. Είμαι σίγουρος πως η ποιότητα και η καλλιέργεια που διακρίνουν τη Βίκυ δεν θα την αφήσουν να παρεξηγήσει τα αναγραφόμενα μου… ίσως μάλιστα μια δεύτερη της σκέψη την κάνει να συμφωνήσει με τη θέση μου…

Τελευταία άρθρα

Ο «πόλεμος» με το κοιλιακό λίπος
Ο «πόλεμος» με το κοιλιακό λίπος

Με το πέρας του χρόνου παρατηρείται η τάση να αυξάνεται το σωματικό βάρος... 

Uneed συμπλήρωμα διατροφής
Uneed συμπλήρωμα διατροφής

Σύμφωνα με σημαντικές κλινικές μελέτες... 

Η σημασία των συμπληρωμάτων διατροφής σε στοματικό σπρέι
Η σημασία των συμπληρωμάτων διατροφής σε στοματικό σπρέι

Στο σύγχρονο τρόπο ζωής, τα συμπληρώματα διατροφής...