company logo

Κοσμητικές επεμβάσεις για… τέλειο στήθος

Κοσμητικές επεμβάσεις για… τέλειο στήθος

Ιωάννης Γιαννάς, MDFRCS(Eng), FRCS(Plas), FEBOPRAS.

Πλαστικός & Επανορθωτικός Χειρουργός (www.athensplasticsurgery.gr).

Tηλ. Επικοινωνίας 210 89 43 033

 

Σύμβολο θηλυκότητας και ομορφιάς, το γυναικείο στήθος  είναι το σημείο του σώματος που πολλές γυναίκες επιθυμούν να διορθώσουν ,κάποια στιγμή της ζωής τους.Oπλαστικός και επανορθωτικός  χειρουργός κ.Ι.Γιαννάς απαντάει στις συχνότερες ερωτήσεις που αφορούν τις αισθητικές επεμβάσεις στο στήθος.

Ποιές είναι οι συχνότερες κοσμητικές επεμβάσεις στο στήθος;

Η αυξητική μαστών είναι η πιο συχνή κοσμητική επέμβαση στις ΗΠΑ και στη Μεγ. Βρετανία. Τα τελευταία χρόνια η συχνότητα της έχει αυξηθεί πάρα πολύ και στην Ελλάδα. Η ανόρθωση, και η μειωτική (σμίκρυνση)  είναι οι άλλες κοσμητικές επεμβάσεις που συχνά κάνουμε στο γυναικείο στήθος.

Τι είναι και πως γίνεται η  αυξητική στήθους;

Με την επέμβαση αυτή έχουμε σκοπό να αυξήσουμε αισθητικά το μέγεθος και να βελτιώσουμε το σχήμα των μαστών χρησιμοποιώντας ενθέμματα. Τα ενθέμματα που χρησιμοποιούμε είναι είτε από σιλικόνη είτε από φυσιολογικό ορό. Η μέθοδος  εισαγωγής και τοποθέτησης των ενθεμμάτων εξαρτάται από την προτίμηση της γυναίκας , την ανατομία και την γνώμη του γιατρού. Συνήθως όμως , τοποθετείται μέσα από μια μικρή τομή στην πτυχή κάτω από το στήθος. Είναι βέβαια δυνατό να κάνουμε την τομή στην μασχάλη ή γύρω από την θηλή. Η τομή ράβεται με λεπτά απορροφήσιμα ράμματα που δεν αφαιρούνται.

Πόσο διαρκεί η επέμβαση;

Διαρκεί γύρω στην 1-1.5 ώρα,  με γενική αναισθησία. Κάτω από συγκεκριμένους κανόνες ασφαλείας μπορεί να γίνει σαν χειρουργείο ημέρας ειδάλλως χρειάζεται η παραμονή στο νοσοκομείο για ένα βράδυ.

Υπάρχει τρόπος να μεγαλώσω το στήθος  χωρίς  ενθέμματα;

Μπορεί να γίνει αυξητική στήθους με μεταμόσχευση λίπους  που παίρνουμε από άλλο σημείο του σώματος. Έτσι , εάν επιθυμούμε, αποφεύγουμε τα ενθέμματα, έχουμε όμως κάποιο περιορισμό στο μέγεθος της αύξησης του στήθους. Πολλές φορές χρειάζεται και δεύτερη επέμβαση για να φτάσουμε στον επιθυμητό στόχο.

Τι πρέπει να περιμένω από την επέμβαση;

Οι περισσότερες γυναίκες είναι εξαιρετικά ικανοποιημένες με τα αποτελέσματα αυτών των επεμβάσεων. Σχεδόν αμέσως, εκτός από ένα όμορφο αισθητικά στήθος , αποκτούν αυτοπεποίθηση ειδικά όταν φορούν τα κατάλληλα ρούχα. Το πιο σημαντικό βέβαια είναι να έχουμε αισθητικά καλό αποτέλεσμα, με ένα τελείως φυσικό σχήμα κατάλληλο για το σώμα μας.

Μπορεί να γίνει ταυτόχρονα και ανόρθωση στήθους;

Η ανόρθωση στήθους είναι μια επέμβαση που έχει σκοπό να επαναφέρει το στήθος στην προηγούμενη νεανική εμφάνιση του.  Δεν αλλάζει το μέγεθος των μαστών αλλά αποκαθιστά και βελτιώνει το νεανικό σχήμα τους. Είναι δυνατόν να συνδυασθεί με την αυξητική εάν η γυναίκα το επιθυμεί ή είναι απαραίτητο.

Χρησιμοποιούμε τις ίδιες τομές;

Για την ανόρθωση μόνο ή σε συνδυασμό με την αυξητική, χρησιμοποιούμε μια τομή γύρω από τη θηλή που επεκτείνεται κάθετα πάνω στο στήθος. Αυτό είναι απαραίτητο για να αφαιρεθεί το δέρμα που έχει χαλαρώσει και ταυτόχρονα βελτιώνουμε το σχήμα του μαστού.

Πόσο κρατάει η επέμβαση;

Η ανόρθωση κρατάει γύρω στην 1.5 ώρα αλλά αν γίνει ταυτόχρονα με αυξητική φτάνει τις 2.5 ώρες. Είναι απαραίτητη η γενική αναισθησία και η παραμονή στο νοσοκομείο για μια νύχτα, αν συνδυασθούν οι δύο επεμβάσεις.

Πόσο κρατάει η περίοδος ανάρρωσης και τι πρέπει να περιμένουμε;

Τις πρώτες ημέρες μπορεί να αισθανόμαστε λίγο κουρασμένοι και να έχουμε λίγο πόνο-δυσφορία που ελέγχεται με απλά αναλγητικά. Μέσα  σε 2-3 ημέρες  επανερχόμαστε σε φυσιολογικές δραστηριότητες με προσοχή. Υπάρχει λίγο πρήξιμο και ευαισθησία για 7-10 ημέρες. Μπορούμε να επιστρέψουμε στην εργασία μας μέσα σε 5-7 ήμερες. Οι τομές καλύπτονται με τις απαραίτητες γάζες για δύο εβδομάδες.

Πώς γίνεται η μείωση του στήθους;

Την επέμβαση αύτη την κάνω χρησιμοποιώντας την τεχνική της μικρής κάθετης τομής ( short scar breast reduction), παρόμοια με την τομή της ανόρθωσης . Φυσικά , μαζί με την μείωση επιτυγχάνουμε ανόρθωση και όμορφο σχήμα των μαστών. Συνήθως είναι απαραίτητο να μείνουμε ένα βράδυ στην κλινική και μπορούμε να επιστρέψουμε σε εργασία γραφείου με προσοχή μετά από 5-7 ήμερες.  Η ανάρρωση κρατάει 2-3 εβδομάδες.

Υπάρχουν επιπλοκές σε αυτές τις επεμβάσεις;

Όπως σε όλες τις χειρουργικές επεμβάσεις υπάρχει πιθανότητα επιπλοκών, όπως μόλυνση του τραύματος , αιμάτωμα, καθυστέρηση στην επούλωση. Οι παραπάνω επεμβάσεις, όταν γίνουν από καλά εκπαιδευμένους γιατρούς σε καλά οργανωμένα κέντρα ,έχουν εξαιρετικά μικρό ποσοστό επιπλοκών. Σε κάθε περίπτωση εάν παρουσιαστούν επιπλοκές  και αντιμετωπιστούν άμεσα από το γιατρό , είναι εύκολα θεραπεύσιμες και δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας.

 

Τελευταία άρθρα

Ο «πόλεμος» με το κοιλιακό λίπος
Ο «πόλεμος» με το κοιλιακό λίπος

Με το πέρας του χρόνου παρατηρείται η τάση να αυξάνεται το σωματικό βάρος... 

Uneed συμπλήρωμα διατροφής
Uneed συμπλήρωμα διατροφής

Σύμφωνα με σημαντικές κλινικές μελέτες... 

Η σημασία των συμπληρωμάτων διατροφής σε στοματικό σπρέι
Η σημασία των συμπληρωμάτων διατροφής σε στοματικό σπρέι

Στο σύγχρονο τρόπο ζωής, τα συμπληρώματα διατροφής...