company logo

Κοτόπουλο πεταλούδα σε αρωματική μαρινάδα

Κοτόπουλο πεταλούδα σε αρωματική μαρινάδα

Υλικά Συνταγής

Για το κοτόπουλο

1 κοτόπουλο γύρω στα 1.700 γραμμ.

αλάτι

πιπέρι

Για τη μαρινάδα

1/2 φλ. χυμό φρέσκου λεμονιού

4 σκελίδες σκόρδο πολτοποιημένες

1 κ.σ. φρέσκια ρίγανη

1 κ.σ. φρέσκο δεντρολίβανο

1 κ.σ. φρέσκο θυμάρι

1 κ.σ. φρέσκο βασιλικό

1/2 φλ. ελαιόλαδο

Εκτέλεση

Αφαιρούμε τον λαιμό και κόβουμε τις άκρες από τις φτερούγες. Τοποθετούμε το κοτόπουλο με το στήθος προς τα κάτω στον πάγκο. Με ψαλίδι κουζίνας ή κοφτερό μαχαίρι κόβουμε κατά μήκος τη μία πλευρά, από την ουρά προς το λαιμό. Πιέζουμε και ανοίγουμε διάπλατα (πεταλούδα) το κοτόπουλο. Αναποδογυρίζουμε το κοτόπουλο, με το στήθος προς τα εμάς και την κοιλιά του στον πάγκο. Πατάμε με τα χέρια γερά, να γίνει όσο πιο πλακέ γίνεται. Πιέζοντάς το σπάει το κόκαλο του στήθους και πλαταίνει. Αλατοπιπερώνουμε το κοτόπουλο και από τι δύο πλευρές.

Βάζουμε όλα τα υλικά της μαρινάδας σε ένα βαζάκι. Τα χτυπάμε για λίγο να γίνουν σαν κρέμα.

Βάζουμε το κοτόπουλο σε μεγάλη σακούλα τροφίμων  ή σε πλακέ μπολ. Το κοτόπουλο πρέπει να είναι ανοικτό και πλακέ. Περιχύνουμε τη μαρινάδα. Δένουμε τη σακούλα ή κουνάμε καλά ώστε να πάει παντού η μαρινάδα. Αφήνουμε να μαριναριστεί το λιγότερο για 12 ώρες και το περισσότερο για 48 ώρες (πάντα στο ψυγείο). Όσο πιο πολύ μείνει η μαρινάδα τόσο πιο ωραίο θα γίνει. Αναποδογυρίζουμε τη σακούλα με τη μαρινάδα αρκετές φορές.

Την επόμενη μέρα αφήνουμε το κοτόπουλο εκτός ψυγείου για 30΄ πριν το ψήσουμε. Αφαιρούμε τη μαρινάδα και το σκουπίζουμε με απορροφητικό χαρτί.

Αφού γίνουν τα κάρβουνα, τοποθετούμε το κοτόπουλο με την πέτσα στη σχάρα και ψήνουμε για 15΄. Αναποδογυρίζουμε και ψήνουμε για επιπλέον 15΄. Ελέγχουμε αν είναι ψημένο μπήγοντας ένα μαχαίρι στο πιο παχύ σημείο. Αν τα υγρά που βγουν είναι διάφανα είναι ψημένο. Σκεπάζουμε το ψημένο κοτόπουλο για 15΄ και έπειτα το τεμαχίζουμε.

Πηγή: http://www.argiro.gr/recipe/kotopoulo-petalouda-se-aromatiki-marinada/