company logo

Λαβράκι ψητό στο φούρνο

Λαβράκι ψητό στο φούρνο
  • 2 μεγάλα λαβράκια γύρω στα 700 γρ. το καθένα
  • 1 φινόκιο (ο βολβός) καθαρισμένο
  • 2 λεμόνια
  • ½ φλιτζάνι ελαιόλαδο
  • 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 3 σκελίδες σκόρδο με τη φλούδα τους
  • 600 γρ. πατάτες μικρές στρογγυλές
  • 120 ml λευκό κρασί
  • αλάτι όσο θέλετε
  • πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 190 °C. Ψιλοκόβετε το φινόκιο, κόβουμε το ένα λεμόνι σε φέτες και στύβουμε το δεύτερο. Ζεσταίνουμε το μισό ελαιόλαδο σε αντικολλητικό τηγάνι και μαραίνουμε το φινόκιο με το κρεμμύδι. Τα αφήνουμε στην άκρη.

Καθαρίζουμε τα ψάρια από τα λέπια, τα εντόσθια και τα βράγχια (ή το ζητάτε απ' τον ψαροπώλη) και τα πλένουμε καλά. Τα στεγνώνουμε, τα χαράσσουμε -αν θέλουμε- διαγώνια και βάζουμε στις σχισμές λίγο αλάτι.

Αλείφουμε με λίγο λάδι ένα ταψί και βάζουμε μέσα τα λαβράκια. Γεμίζουμε την κοιλιά τους με φέτες λεμονιού και από πάνω ρίχνουμε το σοταρισμένο μείγμα με το φινόκιο και το κρεμμύδι. Γύρω από τα λαβράκια σκορπίζουμε τις πατάτες (καθαρισμένες και χοντροκομμένες) και τις σκελίδες σκόρδου ολόκληρες.

Ανακατεύουμε το υπόλοιπο λάδι με το κρασί, το χυμό λεμονιού, αλάτι και πιπέρι. Περιχύνουμε τα ψάρια. Σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε για 35’. Τα τελευταία 10’ του ψησίματος βγάζουμε το αλουμινόχαρτο, για να ροδίσει η πέτσα των ψαριών. Σερβίρουμε αφού αφαιρέσουμε το σκόρδο.