company logo

Μείνετε ασφαλείς σε υψηλές θερμοκρασίες

Μείνετε ασφαλείς σε υψηλές θερμοκρασίες

Το θερμόμετρο πολλών βόρειων χωρών, αποτελεί είδηση κάθε χειμώνα, αναγράφοντας τιμές με αρνητικό πρόσημο. Η ζέστη του καλοκαιριού όμως μπορεί συχνά να συναγωνιστεί τις προκλήσεις ενός βαρύ χειμώνα. Καθώς μπήκαμε στον Αύγουστο, έναν από τους πιο ζεστούς μήνες του έτους, η θερμοκρασία εύκολα μπορεί να υπερβεί τους 40ο C φέρνοντας την απειλή της θερμοπληξίας και τις δυσκολίες που σχετίζονται με τη θερμότητα. Η περιφερειακή διευθύντρια της Mayo Clinic, Ruth Bolton, αναφέρει κάποιες σημαντικές πληροφορίες πρόληψης.

Τι είναι θερμοπληξία;

Θερμοπληξία είναι ακριβώς αυτό που ακούγεται, μια ασθένεια που προκαλείται από τη θερμότητα. Η θερμοπληξία μπορεί να πάρει πολλές μορφές και η σοβαρότητα της κατάστασης εξαρτάται σε κάθε περίπτωση. Υπάρχουν διάφοροι τύποι θερμοπληξίας, από την πιο ήπια έως την πιο επικίνδυνη, περιλαμβάνει θερμικές κράμπες, θερμική εξάντληση κλπ.

Ποια είναι τα συμπτώματα της θερμοπληξίας;

Καθώς η θερμοπληξία έχει διάφορα επίπεδα, μπορεί να εξελιχθεί από κράμπες, έως εξάντληση και εγκεφαλικό επεισόδιο.

Τα αρχικά της συμπτώματα περιλαμβάνουν:

 • κράμπες μυών
 • πολύ έντονη εφίδρωση
 • κούραση
 • πολύ έντονη δίψα
 • ναυτία

ενώ μπορεί να εξελιχθούν σε

 • Ζαλάδα
 • Λιποθυμική τάση
 • Πονοκέφαλο
 • Χαμηλή αρτηριακή πίεση
 • Ταχυπαλμία / Αρρυθμία
 • Σκουρόχρωμα ούρα

Τα πιο επικίνδυνα συμπτώματα της θερμοπληξίας περιλαμβάνουν όλα τα σημάδια της θερμικής εξάντλησης, καθώς και:

 • Αλλαγή στη νοητική κατάσταση, όπως σύγχυση, ψευδαισθήσεις (να βλέπετε ή να ακούτε πράγματα) και η πρόβλημα στην ομιλία
 • Πυρετός
 • Ζεστό, κόκκινο, ξηρό δέρμα χωρίς εφίδρωση
 • Λαχάνιασμα
 • Εμετός ή διάρροια
 • Πρόβλημα στο περπάτημα και την ισορροπία
 • Κρίση επιληψίας

Εάν κάποιος μπορεί να αντιμετωπίζει θερμοπληξία, ζητήστε αμέσως ιατρική βοήθεια. Η θερμοπληξία είναι μια επείγουσα ιατρική κατάσταση!

Πώς μπορώ να θεραπεύσω ή να προλάβω τη θερμοπληξία;

Ευτυχώς, η θερμοπληξία ξεκινά με ήπια συμπτώματα, τα οποία θα πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπόψη ως μια προειδοποίηση ώστε να λάβετε προληπτικά μέτρα για να αποτραπούν οι περαιτέρω επιπλοκές. Εδώ είναι μερικά βήματα για την αντιμετώπιση και την πρόληψη της θερμοπληξίας:

Πίνετε δροσερά ροφήματα. Το νερό και τα ροφήματα που πίνουν οι αθλητές είναι τα πιο αποτελεσματικά. Αποφύγετε το αλκοόλ, δεδομένου ότι μπορεί να επιτείνει την αφυδάτωση.

Επιλέξτε τα σωστά ρούχα. Αποφύγετε οποιοδήποτε είδος ένδυσης που συμβάλλει στην αυξημένη θερμοκρασία του σώματος. Βεβαιωθείτε ότι τα ρούχα σας είναι αρκετά χαλαρά ώστε το σώμα σας μπορεί να αναπνεύσει.

Κάντε ένα διάλειμμα σε ένα δροσερό μέρος. Βρείτε σκιά ή ένα κλιματιζόμενο κτίριο για να κάνετε ένα διάλειμμα από τις δουλειές σας. Ρίξτε κρύο νερό στο. Αυτό θα βοηθήσει να κρυώσει το δέρμα σας και να μειώσει τη συνολική σας θερμοκρασία.

Αποφύγετε τα ηλιακά εγκαύματα. Φορέστε αντηλιακό με τουλάχιστον δείκτη προστασίας 30, γυαλιά ηλίου και ένα καπέλο με πλατύ γείσο. Αυτά τα μέτρα θα σας βοηθήσουν να αποφύγετε το ηλιακό έγκαυμα και θα βοηθήσει το σώμα σας να διατηρείται πιο δροσερό.

Μην αφήνετε κανέναν μέσα σε ένα ζεστό αυτοκίνητο. Κάθε χρόνο, πολλά παιδιά πεθαίνουν μέσα σε αυτοκίνητα με υψηλή θερμοκρασία.

Προετοιμάστε το σώμα σας. προσαρμοστείτε στην αλλαγή του καιρού, αν δεν είστε εξοικειωμένοι. Μην το παρακάνετε με τη σωματική δραστηριότητα και φροντίστε να πίνετε πολλά υγρά και να κάνετε συχνά διαλείμματα σε δροσερά μέρη.

Τι προκαλεί θερμοπληξία;

Βασικά, η θερμοπληξία προκαλείται από την αδυναμία του σώματός σας να ρυθμίσει την θερμοκρασία του αποτελεσματικά. Δηλαδή όταν ο ιδρώτας σας δεν μειώνει την θερμοκρασία του σώματος στο απαιτούμενο επίπεδο. Ορισμένες αιτίες είναι ο ζεστός καιρός, η έντονη σωματική άσκηση, η αφυδάτωση, η κατανάλωση αλκοόλ και «βαριά» ένδυση. Τα βρέφη ή ηλικιωμένοι, οι παχύσαρκοι ή εκείνοι που βρίσκονται σε φαρμακευτική αγωγή, είναι πιο επιρρεπείς στη θερμοπληξία. Μιλήστε στον οικογενειακό σας γιατρό, σε περίπτωση που θεωρείτε ότι εσείς ή κάποιος άλλος διατρέχει αυτόν τον κίνδυνο.

Όπως κατευθύνεστε προς την παραλία, έξω για ένα τρέξιμο ή να κάνετε δουλειές στην αυλή, σκεφτείτε αυτές τις συμβουλές για να σας βοηθήσουν να μείνετε υγιείς στη ζέστη. Μερικά προληπτικά μέτρα θα βοηθήσουν σε μεγάλο βαθμό να αποφύγετε δυνητικά σοβαρές επιπλοκές που σχετίζονται με τν υψηλή θερμοκρασία.

Τελευταία άρθρα

Διατροφική μαγιά
Διατροφική μαγιά

Η μαγιά υπάρχει στην διατροφή μας εδώ και  χιλιάδες χρόνια...

Μπορεί η σωστή διατροφή να επηρεάσει θετικά τη σεξουαλική μας διάθεση;
Μπορεί η σωστή διατροφή να επηρεάσει θετικά τη σεξουαλική μας διάθεση;

Η σεξουαλική μας διάθεση δεν ανεβαίνει πατώντας ένα κουμπί... 

Νιτρικά και Νιτρώδη : σύμμαχοι ή εχθροί μας;
Νιτρικά και Νιτρώδη : σύμμαχοι ή εχθροί μας;

Είναι γεγονός πως η παρουσία νιτρικών και νιτρωδών αλάτων...