company logo

Μην πετάτε τις φλούδες. Φάτε τις.

Μην πετάτε τις φλούδες. Φάτε τις.

Μην πετάτε τις φλούδες. Φάτε τις.

Όταν ξεφλουδίζουμε τα φρούτα ή καθαρίζουμε τα λαχανικά, χωρίς δεύτερη σκέψη παίρνουμε τα υπολείμματα και τα πετάμε. Κι όμως! Αυτά τα… «σκουπίδια» δεν είναι απλώς πλούσια σε θρεπτικές ουσίες αλλά σε πολλές περιπτώσεις είναι ακόμη πιο πολύτιμα και από το εσωτερικό των φρούτων

 

Την επόμενη θυμήσου να μην πετάξεις:

Φλούδες από τα εσπεριδοειδή (εάν επιλέξετε λεμόνια να είναι ακέρωτα)

Η φλούδα των εσπεριδοειδών διαθέτει περισσότερες φυτικές ίνες και βιταμίνη C από τη σάρκα των φρούτων κι έχει ισχυρές αντιφλεγμονώδεις και εν δυνάμει αντικαρκινικές ουσίες. Δοκιμάστε να ξύσετε τη φλούδα ενός φρούτου πάνω σε γιαούρτι ή ακόμη και –γιατί όχι- πάνω στα ζυμαρικά. Θα δώσει στο πιάτο χρώμα, γεύση και πρωτοτυπία.

 

Φλούδες από ακτινίδιο

 

Η φλούδα του ακτινιδίου διαθέτει πολλή βιταμίνη E καθώς και 3 φορές πιο ισχυρά αντιοξειδωτικά στοιχεία  απ’ ότι το εσωτερικό του φρούτου. Αν φοβάστε ότι το τριχωτή φλούδα θα σας «γρατζουνίσει» το λαιμό, βάλτε τη στο μπλέντερ και απολαύστε την μέσα σε smoothies.

 

Φλούδες από πατάτες (προτιμήστε βιολογικές)

Η φλούδα μιας ολόκληρης μεγάλης πατάτας περιέχει περίπου το 50% της καθημερινής μας ανάγκης σε ψευδάργυρο, βιταμίνη C και κάλιο. Φτιάξτε ένα συνοδευτικό πιάτο από καλά καθαρισμένα φλούδια πατάτας με μπρόκολο, παρμεζάνα και σχοινόπρασο.

 

Φλούδες από μήλο (προτιμήστε βιολογικό)

Τα νέα είναι καλά για  όσους τρώτε το μήλο χωρίς να το ξεφλουδίσετε αφού η φλούδα του νόστιμου αυτού φρούτου περιέχει περισσότερα φλαβονοειδή και φαινολικές ενώσεις από τη σάρκα του – που, ως γνωστόν, έχουν ισχυρές εν δυνάμει αντικαρκινικές ιδιότητες. Τρίψτε τη φλούδα πάνω σε φέτες μήλου και  λευκό τυρί τσένταρ και απολαύστε ένα υγιεινό σνακ.

 

Φλούδες από αγγούρι (προτιμήστε βιολογικό)

Πυρίτιο, την ουσία δηλαδή που «θεραπεύει» το δέρμα διαθέτει το αγγούρι και ειδικά η φλούδα του. Αν θέλετε να διατηρήσετε το δέρμα σας υγιές λοιπόν, κόψτε τις φλούδες του αγγουριού σε μικρά κομμάτια και εμπλουτίστε τις σαλάτες σας, τα σάντουιτς, ακόμη και τις σούπες σας.

 

Προσέξτε:

Ακόμη κι αν καταναλώνετε αποκλειστικά βιολογικά φρούτα και λαχανικά, μην εφησυχάζετε ότι δεν έχουν φυτοφάρμακα, λιπάσματα και μικρόβια. Φροντίστε να πλένετε σχολαστικά τα φρούτα σας με μπόλικο καθαρό νερό και ξίδι πριν τα δαγκώσετε ή καταναλώσετε τις φλούδες τους.

Τελευταία άρθρα

Ο «πόλεμος» με το κοιλιακό λίπος
Ο «πόλεμος» με το κοιλιακό λίπος

Με το πέρας του χρόνου παρατηρείται η τάση να αυξάνεται το σωματικό βάρος... 

Uneed συμπλήρωμα διατροφής
Uneed συμπλήρωμα διατροφής

Σύμφωνα με σημαντικές κλινικές μελέτες... 

Η σημασία των συμπληρωμάτων διατροφής σε στοματικό σπρέι
Η σημασία των συμπληρωμάτων διατροφής σε στοματικό σπρέι

Στο σύγχρονο τρόπο ζωής, τα συμπληρώματα διατροφής...