company logo

Μήπως η συχνή κατανάλωση κόκκινου κρέατος αυξάνει τον γενικό κίνδυνο θνησιμότητας;

Μήπως η συχνή κατανάλωση κόκκινου κρέατος αυξάνει τον γενικό κίνδυνο θνησιμότητας;

Επιμέλεια
Ευγενία Αλεξάνδρου
Διαιτολόγος – Διατροφολόγος
Πτυχιούχος  University of Nottingham

 

Ο Δρ Mingyang Song από το Γενικό Νοσοκομείο της Μασαχουσέτης και την Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ στη Βοστόνη και οι συνεργάτες του, σημειώνουν ότι οι πλούσιες πηγές πρωτεϊνών επηρεάζουν αναπόφευκτα και άλλα συστατικά (συμπεριλαμβανομένων των μακροθρεπτικών, μικροθρεπτικών και φυτοχημικών συστατικών) με αποτέλεσμα να επηρεάσουν ενδεχομένως αρνητικά την υγεία του ανθρώπου.

Προηγούμενες μελέτες έχουν πριμοδοτήσει χορτοφαγικές δίαιτες τονίζοντας τα οφέλη για την υγεία, ενώ πολλοί επιστήμονες έχουν προειδοποιήσει για τους πιθανούς κινδύνους που κρύβει η συχνή κατανάλωση κόκκινου κρέατος. Μια πρόσφατη μελέτη αναφέρει ότι μια χορτοφαγική διατροφή μπορεί να συμβάλει στη μείωση του κινδύνου του διαβήτη τύπου 2,  ενώ μια δεύτερη μελέτη έδειξε ότι η κατανάλωση κόκκινου κρέατος συνδέεται με τη νεφρική ανεπάρκεια.

Για να διερευνήσουν το θέμα περαιτέρω ο Δρ Song και οι συνεργάτες του εξέτασαν τα στοιχεία από δύο μεγάλες μελέτες στις Ηνωμένες Πολιτείες που βασίζονταν σε επανειλημμένες διατροφικές μετρήσεις, με διάρκεια παρακολούθησης 32 χρόνια. Στη μελέτη πήραν μέρος συνολικά 131.342 συμμετέχοντες εκ των οποίων το 64,7% ήταν γυναίκες, με μέσο όρο ηλικίας 49 ετών. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι όταν η ποσότητα  ζωικής πρωτεΐνης αυξάνεται κατά 10% τότε υπάρχει 2% υψηλότερος κίνδυνος θανάτου, ενώ πιο συγκεκριμένα ο  κίνδυνος θανάτου από καρδιαγγειακή νόσο αυξάνεται κατά 8%.  Παράλληλα παρατηρήθηκε ότι η κατανάλωση περισσότερων φυτικών πρωτεϊνών συνδέεται με 10% χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου και 12% χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου από καρδιαγγειακή νόσο.

Οι ερευνητές καταλήγουν: «Η αντικατάσταση των ζωικών πρωτεϊνών με φυτικές πρωτεΐνες (ειδικά ως αναφορά το επεξεργασμένο κόκκινο κρέας) μπορεί να προσδώσει σημαντικά οφέλη για την υγεία». Ως εκ τούτου προτείνουν ότι οι συστάσεις της δημόσιας υγείας θα πρέπει να επικεντρωθούν στη βελτίωση των πρωτεϊνικών πηγών.

Τελευταία άρθρα

Η κατανάλωση στέβιας ενδέχεται να είναι επιβλαβής για την υγεία?
Η κατανάλωση στέβιας ενδέχεται να είναι επιβλαβής για την υγεία?

Η στέβια αποτελεί γλυκαντικό 300 φορές πιο γλυκό από την επιτραπέζια ζάχαρη... 

Ετικέτες τροφίμων: ένα χρήσιμο εργαλείο για τον καταναλωτή
Ετικέτες τροφίμων: ένα χρήσιμο εργαλείο για τον καταναλωτή

Η διασφάλιση μιας ισορροπημένης και υγιεινής διατροφής...  

Η Κουρκουμίνη ως υποψήφια για την πρόληψη και θεραπεία της COVID-19
Η Κουρκουμίνη ως υποψήφια για την πρόληψη και θεραπεία της COVID-19

Ο ιός SARS-CoV-2  εμφανίστηκε στην Κίνα τον Δεκέμβριο του 2019...