company logo

Μήπως η υψηλή σε λιπαρά διατροφή συνδέεται με τον καρκίνο του στήθους;

Μήπως η υψηλή σε λιπαρά διατροφή συνδέεται με τον καρκίνο του στήθους;

Νέα έρευνα δείχνει ότι οι γυναίκες που τρώνε πολλά λιπαρά, ιδιαίτερα κορεσμένα λιπαρά, μπορεί να διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο ορισμένων τύπων καρκίνου του μαστού.

Προηγούμενες μελέτες έχουν καταλήξει σε διαφορετικά συμπεράσματα σχετικά με την ενδεχόμενη συσχέτιση μεταξύ διατροφικών λιπών και τον καρκίνο του μαστού. Το θέμα επομένως παραμένει ακόμα αμφιλεγόμενο.

Σε μία αναφορά, μιας δεύτερης ανάλυσης μεγάλης και μακροχρόνιας μελέτης, φαίνεται ότι το λίπος μπορεί να παίζει ένα ρόλο στην ανάπτυξη ορισμένων μορφών της νόσου, αλλά όχι όλων.

Παρόλα αυτά, δεν μπορεί να αποδειχθεί ότι μια διατροφή πλούσια σε λιπαρά είναι ο λόγος για την εμφάνιση καρκίνου σε κάποια από τις γυναίκες.

Η επικεφαλής της μελέτης, Sabina Sieri, αναφέρει ότι «Στη μελέτη μας επιβεβαιώνουν ότι η πρόσληψη κορεσμένου λίπους σχετίζεται θετικά με τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού».

«Η πρόσληψη κορεσμένων λιπαρών θα πρέπει να είναι όσο το δυνατόν χαμηλότερη εντός του πλαισίου μιας επαρκούς θρεπτικά διατροφής».

Τα κορεσμένου λίπη σε μία διατροφή προέρχονται συχνότερα από το κρέας και άλλα προϊόντα ζωικής προέλευσης, όπως το βούτυρο και τα λοιπά γαλακτοκομικά.

Τα πορίσματα της ερευνητικής ομάδας βασίζονται σε μια μελέτη περίπου 337.000 γυναικών από 10 χώρες της Ευρώπης. Κατά τη διάρκεια της μελέτης, οι γυναίκες αυτές συμπλήρωσαν ερωτηματολόγια σχετικά με τη διατροφή και τον τρόπο ζωής τους και παρακολουθήθηκαν για διάστημα 11 έως 12 ετών.

Κατά την περίοδο αυτή, περίπου 10.000 από τις γυναίκες διαγνώστηκαν με καρκίνο του μαστού.

Η αρχική μελέτη διαπίστωσε ότι οι γυναίκες που έτρωγαν τα περισσότερα κορεσμένα λίπη είχαν περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν καρκίνο του μαστού συγκριτικά με εκείνες που έτρωγαν λιγότερο.

Για τη νέα ανάλυση, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν τα ιατρικά αρχεία των ασθενών για την ταξινόμηση των καρκίνων του μαστού σε συγκεκριμένες υποκατηγορίες, για παράδειγμα, με βάση το αν ο όγκος είναι ορμονοευαίσθητος.

Διαπίστωσαν ότι οι γυναίκες με διατροφή υψηλή σε κορεσμένα λιπαρά είχαν 28% περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν όγκους που είχαν υποδοχείς οιστρογόνων και προγεστερόνης, σε σχέση με τις γυναίκες που έκαναν διατροφή χαμηλότερη σε κορεσμένα λιπαρά. Το μοτίβο ήταν παρόμοια για τη συνολική πρόσληψη λίπους.

Ωστόσο, η πιθανότητα ανάπτυξης καρκίνου του μαστού χωρίς υποδοχείς για τις ορμόνες αυτές δεν συνδέονται με το διατροφικό λίπος, σύμφωνα με τα ευρήματα που δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό του Ινστιτούτου για τον Καρκίνο στην Ιταλία.

Οι ερευνητές ανέφεραν ότι είναι πιθανό το διατροφικό λίπος να αυξάνει το επίπεδο των φυλετικών ορμονών στο σώμα. Αυτό θα μπορούσε να εξηγήσει γιατί οι δίαιτες πλούσιες σε λιπαρά συνδέονται με μεγαλύτερο κίνδυνο όγκων, των οποίων η ανάπτυξη σχετίζεται με τα οιστρογόνα και την προγεστερόνη. Αυτοί οι καρκίνοι αποτελούν την πλειοψηφία των διαγνώσεων καρκίνου του μαστού.

Ο Δρ Michelle Holmes, ο οποίος έχει μελετήσει τη διατροφή και τον καρκίνο του μαστού στο Χάρβαρντ, δήλωσε ότι οποιαδήποτε ενδεχόμενη σχέση μεταξύ λίπους και καρκίνου του μαστού φαίνεται ότι εξακολουθεί να είναι μικρή.

«Κατά τη γνώμη μου, η σύνδεση του λίπος με τον καρκίνο του μαστού, είναι αρκετά μικρή και είναι πιθανόν να περιορίζεται σε ορισμένες υποκατηγορίες».

Ακόμη και αν η νέα μελέτη περιελάμβανε ένα τεράστιο αριθμό γυναικών, ο Holmes λέει ότι δεν υπάρχει ακόμα ξεκάθαρη απάντηση.

Παραταύτα «Το κορεσμένο λίπος είναι κακό για τις καρδιακές παθήσεις ούτως ή άλλως» επισημαίνει ο Holmes.

«Οι συσχετίσεις του διατροφικού λίπους είναι πολύ ισχυρότερες για την καρδιακή νόσο, η οποία εξακολουθεί να σκοτώνει περισσότερες γυναίκες από ό, τι ο καρκίνος του μαστού».

Τελευταία άρθρα

Ο «πόλεμος» με το κοιλιακό λίπος
Ο «πόλεμος» με το κοιλιακό λίπος

Με το πέρας του χρόνου παρατηρείται η τάση να αυξάνεται το σωματικό βάρος... 

Uneed συμπλήρωμα διατροφής
Uneed συμπλήρωμα διατροφής

Σύμφωνα με σημαντικές κλινικές μελέτες... 

Η σημασία των συμπληρωμάτων διατροφής σε στοματικό σπρέι
Η σημασία των συμπληρωμάτων διατροφής σε στοματικό σπρέι

Στο σύγχρονο τρόπο ζωής, τα συμπληρώματα διατροφής...