- Ημερομηνία:05/12/2016
- Κατηγορίες:Άρθρα και Νέα Διατροφικά Συμπληρώματα Υγεία Αυτοάνοσα Νοσήματα Παρατηρητήριο βιταμίνης D
Επιμέλεια
Ευγενία Αλεξάνδρου
Διαιτολόγος – Διατροφολόγος
Πτυχιούχος University of Nottingham
Η πολλαπλή σκλήρυνση είναι μια νόσος του κεντρικού νευρικού συστήματος που επηρεάζει περίπου 2,3 εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο. Τα ακριβή αίτια της νόσου δεν είναι γνωστά αλλά πιστεύεται ότι εμφανίζεται σε άτομα με γενετική προδιάθεση, που έχουν εκτεθεί σε ένα συνδυασμό περιβαλλοντικών παραγόντων. Προηγούμενη έρευνα έχει δείξει ότι η αύξηση των επιπέδων της βιταμίνης D μπορεί να οδηγήσει σε χαμηλότερο κίνδυνο για εμφάνιση πολλαπλής σκλήρυνσης.
Ο Δρ. Nete Munk Nielsen του State Serum Institute της Δανίας και η ομάδα του, διεξήγαγαν μια έρευνα σε μεγάλο δείγμα πληθυσμού για να εξετάσουν τη σχέση μεταξύ των επιπέδων της 25-υδροξυβιταμίνης D 25(ΟΗ)D των νεογνών και του κινδύνου πολλαπλής σκλήρυνσης.
Οι ερευνητές με βάση την πηγή των δεδομένων τους εντόπισαν 521 ανθρώπους που είχαν γεννηθεί μετά τις 30 Απριλίου του 1981 και είχαν εκδηλώσει την νόσο μέχρι το 2012. Στη συνέχεια σύγκριναν τις αιματολογικές τους εξετάσεις με εκείνες 972 ατόμων ίδιου φύλλου που είχαν γεννηθεί την ίδια ημερομηνία αλλά δεν είχαν εκδηλώσει τη νόσο. Σύμφωνα λοιπόν με την παρούσα έρευνα που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Neurology, τα επίπεδα της 25(ΟΗ)D που κυμαίνονταν μεταξύ 12-20 ng/ml θεωρήθηκαν ανεπαρκή ενώ τα επίπεδα που βρίσκονταν στα 20 ng/ml ή υψηλότερα, επαρκή.
Με βάση τα επίπεδα τους οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν σε πέντε ομάδες. Η χαμηλή ομάδα είχε επίπεδα χαμηλότερα από 8 ng/ml ενώ η υψηλή ομάδα είχε επίπεδα ισοδύναμα ή πάνω από 20 ng/ml. Στην ομάδα των χαμηλών επιπέδων 25(ΟΗ)D, 136 άτομα εκδήλωσαν πολλαπλή σκλήρυνση σε αντίθεση με τα 193 άτομα που δεν εκδήλωσαν την νόσο ενώ στην ομάδα υψηλών επιπέδων 25(ΟΗ)D μόνο 89 άτομα εκδήλωσαν πολλαπλή σκλήρυνση σε αντίθεση με τα υπόλοιπα 198 άτομα.
Συνολικά, οι συμμετέχοντες με τα υψηλότερα επίπεδα βιταμίνης D είχαν 47% λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν πολλαπλή σκλήρυνση αργότερα στη ζωή τους από εκείνους που είχαν χαμηλότερα επίπεδα.
Ο κίνδυνος εκδήλωσης της νόσου φάνηκε επίσης να μειώνεται με την αύξηση των επιπέδων της 25(OH)D. Πιο συγκεκριμένα, για κάθε αύξηση 10 ng/ml στα επίπεδα της 25(OH)D των νεογνών, ο κίνδυνος εκδήλωσης πολλαπλής σκλήρυνσης μειώθηκε κατά 30%.
Ο Δρ. Nielsen αναφέρει: «Περισσότερη έρευνα απαιτείται για να επιβεβαιωθούν αυτά τα αποτελέσματα αλλά λαμβάνοντας υπόψη ότι ένα υψηλό ποσοστό των εγκύων γυναικών παγκοσμίως έχει χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D, τότε τα αποτελέσματα μας μπορεί να προσφέρουν σημαντικές πληροφορίες για τη χορήγηση συμπληρωμάτων βιταμίνης D στις έγκυες γυναίκες».
Τελευταία άρθρα
Ο «πόλεμος» με το κοιλιακό λίπος
Με το πέρας του χρόνου παρατηρείται η τάση να αυξάνεται το σωματικό βάρος...
Η σημασία των συμπληρωμάτων διατροφής σε στοματικό σπρέι
Στο σύγχρονο τρόπο ζωής, τα συμπληρώματα διατροφής...