company logo

Μια διατροφή πολύ πλούσια σε πρωτεΐνες στη μέση ηλικία είναι τόσο θανάσιμη όσο και το κάπνισμα

Μια διατροφή πολύ πλούσια σε πρωτεΐνες στη μέση ηλικία είναι τόσο θανάσιμη όσο και το κάπνισμα

Οι ερευνητές ορίζουν ως «υπερπρωτεϊνική» μία διατροφή στην οποία ποσοστό μεγαλύτερο από το 20% των θερμίδων που αποδίδει, προέρχεται από φυτικές αλλά και ζωικές πρωτεΐνες. Μία διατροφή με μέση περιεκτικότητα πρωτεΐνης, περιέχει 10% με 19%, ενώ μία διατροφή χαμηλή σε πρωτεΐνες περιέχει λιγότερο από 10%.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, ακόμα και μέτριες ποσότητες πρωτεΐνης είχαν αρνητικές επιπτώσεις κατά τη μέση ηλικία. Ανάμεσα σε δείγμα 6.318 ατόμων ηλικίας άνω των 50 ετών, που πήραν μέρος στην έρευνα, ο μέσος όρος πρωτεϊνών που κατανάλωσαν ήταν περίπου το 16% των συνολικών ημερήσιων θερμίδων, με περίπου τα 2/3 αυτών να είναι ζωικές, κάτι το οποίο ανταποκρίνεται στα στοιχεία για τη διεθνή πρωτεϊνική κατανάλωση. Το δείγμα της έρευνας, ήταν αντιπροσωπευτικό  όσον αφορά στην εθνικότητα, τη μόρφωση και το ιατρικό ιστορικό τους.

Η έρευνα έδειξε πως οι άνθρωποι που καταναλώνουν μία μέση ποσότητα πρωτεϊνών στο διαιτολόγιό τους, σε σχέση με αυτούς που καταναλώνουν χαμηλότερες ποσότητες, έχουν περίπου τριπλάσιες πιθανότητες να νοσήσουν από καρκίνο κατά τη μέση ηλικία. Επιπλέον, η έρευνα κατέδειξε πως ακόμα και μία μικρή μείωση των πρωτεϊνών που καταναλώνουμε από μέτρια σε χαμηλά επίπεδα, μειώνει και την πιθανότητα πρόωρου θανάτου από καρκίνο κατά 21%.

Σε μία τυχαία επιλεγμένη, μικρότερη μερίδα του δείγματος 2253 ανθρώπων, μετρήθηκαν τα επίπεδα της ορμόνης IGF-1. Τα αποτελέσματα έδειξαν πως για κάθε 10ng/ml αύξησης της IGF-1, σε μία υψηλή σε πρωτεΐνες διατροφή, υπήρχε 9% αύξηση στο ενδεχόμενο θανάτου σε σχέση με εκείνους που η διατροφή τους ήταν χαμηλότερη σε πρωτεΐνες. Τα συγκεκριμένα αποτελέσματα στηρίχθηκαν σε παλαιότερη μελέτη, η οποία ερευνούσε τον καρκινικό κίνδυνο που σχετίζεται με την ορμόνη IGF-I.

Οι ερευνητές επίσης, επέκτειναν τα αποτελέσματα της έρευνας σχετικά με τη διατροφή υψηλή σε πρωτεΐνες και το ποσοστό θνησιμότητας, βλέποντας τις επιπτώσεις σε ποντίκια και άλλους κυτταρικούς οργανισμούς. Σε μία μελέτη πιθανοτήτων εμφάνισης όγκου και ανάπτυξής του σε ποντίκια, οι ερευνητές διαπίστωσαν πως τα ποντίκια με διατροφή χαμηλή σε πρωτεΐνες είχαν λιγότερα περιστατικά εμφάνισης καρκίνου, καθώς και 45% χαμηλότερο μέσο μέγεθος όγκων από εκείνα που στο δίμηνο πείραμα κατανάλωσαν περισσότερες πρωτεΐνες.

Ο ερευνητής Longo είπε ότι «σχεδόν όλοι κάποια στιγμή θα έχουν καρκινικό  ή προκαρκινικό κύτταρο στον οργανισμό τους. Το ερώτημα είναι: Αναπτύσσεται;» και συνεχίζει «Φαίνεται πως ένας από τους κύριους παράγοντες που το καθορίζουν είναι η ποσότητα πρωτεϊνών που λαμβάνουμε».

Τελευταία άρθρα

Ο «πόλεμος» με το κοιλιακό λίπος
Ο «πόλεμος» με το κοιλιακό λίπος

Με το πέρας του χρόνου παρατηρείται η τάση να αυξάνεται το σωματικό βάρος... 

Uneed συμπλήρωμα διατροφής
Uneed συμπλήρωμα διατροφής

Σύμφωνα με σημαντικές κλινικές μελέτες... 

Η σημασία των συμπληρωμάτων διατροφής σε στοματικό σπρέι
Η σημασία των συμπληρωμάτων διατροφής σε στοματικό σπρέι

Στο σύγχρονο τρόπο ζωής, τα συμπληρώματα διατροφής...