company logo

Μπακλαβάς απο την μαγειρική «πέννα» του Γιάννη Γκελντή

Μπακλαβάς απο την μαγειρική «πέννα» του Γιάννη Γκελντή

ΧΡΟΝΟΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ 30’ – ΕΚΤΕΛΕΣΗ 80’

 

ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ 16 ΜΕΡΙΔΕΣ

450 γρ. φύλλο

1 ποτήρι ελαιόλαδο

ΓΙΑ ΤΗΝ ΓΕΜΙΣΗ

200 γρ. τριμμένο καρύδι

200 γρ. τριμμένο αμύγδαλο

1 κουταλιά του γλυκού τριμμένη κανέλα

1 κουταλιά του γλυκού τριμμένο γαρύφαλλο

2 κουταλιές της σούπας ψιλοκομμένο κουκουνάρι

4 κουταλιές της σούπας μαύρη ζάχαρη

ΓΙΑ ΤΟ ΣΙΡΟΠΙ

4 φλυτζάνια νερό

2,5 φλυτζάνια μαύρη ζάχαρη

1 λεμονόκουπα

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Πρώτα ετοιμάζουμε το σιρόπι, βράζοντας σε δυνατή φωτιά όλα τα υλικά. Συγκεκριμένα με το που πάρει μία πρώτη βράση, μετράμε 5 λεπτά και το αποσύρουμε από την φωτιά και είναι έτοιμο.

Μετά ανακατεύουμε καλά όλα τα υλικά της γέμισης.

Λαδώνουμε απαλά ένα ταψί και του απλώνουμε 4 φύλλα με τέτοιο τρόπο ώστε το μισό από κάθε φύλλο να περισσεύει έξω από το ταψί, καλύπτοντας και τις 4 πλευρές, λαδώνοντας ξεχωριστά το κάθε φύλλο.

Διπλώνουμε ένα 5ο φύλλο και το τοποθετούμε στο κέντρο του ταψιού.

Δεν πρέπει να ξεχάσουμε ότι πρέπει να λαδώνουμε το κάθε φύλλο που τοποθετούμε ξεχωριστά.

Απλώνουμε το ¼ της γέμισης και ξαναδιπλώνουμε ένα φύλλο στο κέντρο.

Το επαναλαμβάνουμε αυτό άλλες δύο φορές. Ρίχνουμε και την τελευταία γέμιση και διπλώνουμε μέσα τα αρχικά φύλλα που περισσεύουν απ’ έξω.

Στρώνουμε στο κέντρο ότι φύλλο έχει περισσέψει, χαράζουμε ρόμβους μ’ ένα μαχαιράκι απαλά και ραντίζουμε με λίγο λάδι και λίγο νερό.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160°C για 40-45 λεπτά.

Τέλος για να ρίξουμε το σιρόπι στον μπακλαβά πρέπει ή ο μπακλαβάς να είναι ζεστός και το σιρόπι κρύο ή ο μπακλαβάς κρύος και το σιρόπι ζεστό.

Θερμιδική απόδοση ανά μερίδα : περίπου 407 Kcal

Η πλούσια περιεκτικότητα αυτού του υπέροχου και παραδοσιακού γλυκίσματος σε καρύδια και αμύγδαλα, προσδίδει μια ιδιαίτερη αξία στη διατροφή μας.

Πιο συγκεκριμένα, τα αμύγδαλα είναι πλούσια σε μονοακόρεστα λιπαρά οξέα (200 γρ. αμύγδαλα εμπεριέχουν 65 γρ, μονοακόρεστα λιπαρά).

Τα μονοακόρεστα λιπαρά μειώνουν τα επίπεδα ολικής και LDL («κακής») χοληστερόλης, δεν μειώνουν τα επίπεδα της ΗDL («καλής») χοληστερόλης και επιβραδύνουν τη διαδικασία οξείδωσης της LDL, που φαίνεται ότι είναι και ο καθοριστικός παράγοντας σχηματισμού αθηροσκληρωτικών πλακών. Την ίδια στιγμή τα καρύδια ως πολύ καλή πηγή ω-3 λιπαρών οξέων, συμβάλλουν και αυτά στη διαμόρφωση ενός ισορροπημένου λιπιδαιμικού προφίλ. Σημειώστε τέλος πως στη συνταγή δεν υπάρχει βούτυρο παρά μόνο ελαιόλαδο…

Τελευταία άρθρα

Ο «πόλεμος» με το κοιλιακό λίπος
Ο «πόλεμος» με το κοιλιακό λίπος

Με το πέρας του χρόνου παρατηρείται η τάση να αυξάνεται το σωματικό βάρος... 

Uneed συμπλήρωμα διατροφής
Uneed συμπλήρωμα διατροφής

Σύμφωνα με σημαντικές κλινικές μελέτες... 

Η σημασία των συμπληρωμάτων διατροφής σε στοματικό σπρέι
Η σημασία των συμπληρωμάτων διατροφής σε στοματικό σπρέι

Στο σύγχρονο τρόπο ζωής, τα συμπληρώματα διατροφής...