company logo

Μπορεί η σωστή διατροφή να επηρεάσει θετικά τη σεξουαλική μας διάθεση;

Μπορεί η σωστή διατροφή να επηρεάσει θετικά τη σεξουαλική μας διάθεση;

Γράφει η Ευτυχία Γαλανάκου

Διαιτολόγος-Διατροφολόγος και Χημικός Α.Π.Θ. Εκπαιδεύτρια ΕΦΕΤ.

Η σεξουαλική μας διάθεση δεν ανεβαίνει πατώντας ένα κουμπί αλλά επηρεάζεται από πολλούς παράγοντες με κύριο την υγεία μας. Όταν είμαστε άρρωστοι και πονάμε η διάθεση μας μειώνεται. Επίσης οι χρόνιες παθήσεις και τα ψυχολογικά προβλήματα δυσκολεύουν την κατάσταση. Όσον αφορά τώρα τη διατροφή οι κακές διατροφικές συνήθειες μπορούν να επιδράσουν αρνητικά. Γι’ αυτό και η σωστή και εξατομικευμένη διατροφή μπορεί να φέρει θετικά αποτελέσματα.

Τι μπορεί να “ρίξει” τη διάθεση μας για σεξ;

-Όταν έχει προηγηθεί ένα πλούσιο γεύμα ή δείπνο σε θερμίδες και λιπαρά. Μπορεί να λένε ότι ο έρωτας ξεκινά από το στομάχι αλλά ένα βαρύ στομάχι δεν βοήθησε ποτέ κανέναν. Πιθανόν να φέρει φούσκωμα στο στομάχι και στο έντερο αλλά και αδιαθεσία και υπνηλία.

-Η κατανάλωση μεγάλης ποσότητας τροφών που πρήζουν το έντερο όπως τα όσπρια και λαχανικά όπως το μπρόκολο, το λάχανο ή το κουνουπίδι.

-Η μεγάλη κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να φέρει προβλήματα όπως ζαλάδες, υπνηλία και στομαχικά.

Τι μπορεί να “ανεβάσει” τη διάθεση μας για σεξ;

-Τροφές πλούσιες σε βιταμίνη C διότι αυξάνει την τεστοστερόνη. Πλούσια σε βιταμίνη  C είναι τα φρούτα όπως φράουλές, ακτινίδια, λεμόνι, πορτοκάλια και λαχανικά όπως πιπεριές, μαϊντανός, μπρόκολο.

-Τροφές που περιέχουν ω-3 λιπαρά οξέα βελτιώνουν τη διάθεση και τα βρίσκουμε στα λιπαρά ψάρια, όπως σκουμπρί, σαρδέλα, η μουρούνα και η ρέγγα. Επίσης στο λιναρόσπορο, στα καρύδια, στη σόγια και στο σπανάκι.

-Αμινοξέα όπως η αργινίνη η οποία είναι σημαντική για τη διατήρηση της σεξουαλικής δραστηριότητας και επιθυμίας. Βρίσκεται τόσο σε ζωικά αλλά και σε φυτικά τρόφιμα όπως οι ξηροί καρποί, στα όσπρια όπως στα φασόλια, στις σταφίδες, στη σοκολάτα και στην ινδική καρύδα.      

-Το γ-αμινοβουτυρικό οξύ (GABA). Ο νευροδιαβιβαστής αυτός του κεντρικού νευρικού συστήματος  ενισχύει την ομαλή έκκριση των σεξουαλικών ορμονών. Προέρχεται από το μη απαραίτητο αμινοξύ γλουταμινικό οξύ μέσα στον οργανισμό. Τροφικές πηγές του αποτελούν τα γαλακτοκομικά, ξηροί καρποί, η μπανάνα, το μπρόκολο, το μοσχαρίσιο συκώτι, το αναποφλοίωτο ρύζι, και το ψάρι.

-Οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β ενισχύουν τη σωστή λειτουργία του νευρομυικού συστήματος και ανεβάζουν τη διάθεση. Επίσης ενισχύουν την παραγωγή σεξουαλικών ορμονών κυρίως το παντοθενικό οξύ (βιταμίνη Β5) το οποίο περιέχεται στα εξής τρόφιμα: Στο συκώτι όπως το μοσχαρίσιο και τα συκωτάκια πουλιών, στην μαγιά της μπύρας, στο ταχίνι, στο σουσάμι, στα μανιτάρια, στα καρύδια, στα αυγά και στα όσπρια όπως στα ρεβίθια και στα φασόλια.

Επίσης και η πυριδοξίνη Β6 που είναι απαραίτητη κυρίως στις γυναίκες για την ομαλή παραγωγή οιστρογόνων τους. Πλούσιες πηγές είναι το φύτρο σταριού, το μοσχαρίσιο συκώτι, η μαγιά μπύρας, οι σαρδέλες, ο τόνος, οι ξηροί καρποί όπως ηλιόσποροι, οι φακές, το ταχίνι, οι πατάτες και το αβοκάντο.

-Ο ψευδάργυρος. Το ιχνοστοιχείο αυτό έχει αποδειχθεί ότι αυξάνει την τεστοστερόνη και τη διάθεση για σεξ. Επίσης έχει μεγάλη σημασία για τη σωστή λειτουργία του προστάτη. Πλούσιες πηγές είναι τα στρείδια, η σόγια, το μοσχαρίσιο κρέας και το μοσχαρίσιο συκώτι, οι ξηροί καρποί, όπως ο πασατέμπος, οι ηλιόσποροι και οι κολοκυθόσποροι. Επίσης τα όσπρια και τα οστρακοειδή αλλά και τα δημητριακά και το ταχίνι.

-Μπορεί η αυξημένη κατανάλωση οινοπνεύματος να φέρει άσχημα αποτελέσματα, η μικρή όμως ποσότητα αλκοόλ ανεβάζει τη διάθεση, αυξάνοντας τη σεροτονίνη.

-Διάφορα βότανα όπως το ginseng αυξάνουν την έκκριση σεξουαλικών ορμονών.

Έχοντας υπόψη μας όλα τα παραπάνω κρατάμε μόνο τα θετικά, την υγιεινή διατροφή και το αλκοόλ με μέτρο. Θετική σκέψη πάντα για ανεβασμένη διάθεση.


Τελευταία άρθρα

Ο «πόλεμος» με το κοιλιακό λίπος
Ο «πόλεμος» με το κοιλιακό λίπος

Με το πέρας του χρόνου παρατηρείται η τάση να αυξάνεται το σωματικό βάρος... 

Uneed συμπλήρωμα διατροφής
Uneed συμπλήρωμα διατροφής

Σύμφωνα με σημαντικές κλινικές μελέτες... 

Η σημασία των συμπληρωμάτων διατροφής σε στοματικό σπρέι
Η σημασία των συμπληρωμάτων διατροφής σε στοματικό σπρέι

Στο σύγχρονο τρόπο ζωής, τα συμπληρώματα διατροφής...