company logo

Νέα στοιχεία συνδέουν την παχυσαρκία με τη διαταραχή ελλειμματικής προσοχής – υπερκινητικότητας (ΔΕΠ-Υ) στις γυναίκες

Νέα στοιχεία συνδέουν την παχυσαρκία με τη διαταραχή ελλειμματικής προσοχής – υπερκινητικότητας (ΔΕΠ-Υ)  στις γυναίκες

Η συχνότητα εμφάνισης παχυσαρκίας στην παιδική ηλικία αλλά και στους ενήλικες έχει αυξηθεί δραματικά τα τελευταία 30 χρόνια και υπάρχουν ενδείξεις σύνδεσης του φαινομένου, με την διαταραχή ελλειμματικής προσοχής – υπερκινητικότητας (ΔΕΠ-Υ).Η παρορμητικότητα και η απροσεξία είναι χαρακτηριστικά παραδείγματα συμπεριφοράς των ανθρώπων αυτών, και μπορεί να οδηγήσουν σε λανθασμένες διατροφικές συνήθειες.

Οι ερευνητές της Mayo Clinic, με επικεφαλής την Δρ Seema Kumar, παιδίατρο και ερευνήτρια στο Ερευνητικό Παιδιατρικό Κέντρο Mayo Clinic, πραγματοποίησε μια μελέτη για να ερευνήσει αν υπάρχει σχέση μεταξύ της ΔΕΠ-Υ και της παχυσαρκίας στους άνδρες και στις γυναίκες.

Η ομάδα εξέτασε 336 άτομα , που γεννήθηκαν μεταξύ το 1976-1982 και είχαν διαγνωστεί με ΔΕΠ-Υ κατά την παιδική τους ηλικία . Σύγκριναν τα άτομα αυτά με άλλα 665 ίδιας ηλικίας και φύλου τα οποία δεν είχαν παρουσιάσει ΔΕΠ-Υ. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι γυναίκες που στην παιδική τους ηλικία παρουσίασαν  ΔΕΠ-Υ είχαν διπλάσιο κίνδυνο εμφάνισης παχυσαρκίας κατά την παιδική ηλικία αλλά και κατά την ενηλικίωση τους, σε σύγκριση με τις γυναίκες που δεν είχαν ΔΕΠ-Υ. Η Δρ Kumar αναφέρει: "Οι γυναίκες με ΔΕΠ-Υ βρίσκονται σε κίνδυνο ανάπτυξης παχυσαρκίας κατά την ενήλικη ζωή τους, και επιπλέον η φαρμακευτική θεραπεία της ΔΕΠ-Υ δεν φαίνεται να αλλάζει τον κίνδυνο". Συμπληρωματικά τονίζει ότι η μεγαλύτερη συνειδητοποίηση του κινδύνου είναι απαραίτητη για την πρόληψη του , όχι μόνο μεταξύ των ασθενών αλλά και για τους φροντιστές και τους παρόχους υγειονομικής περίθαλψης .

Οι ερευνητές ενθαρρύνουν όλους τους ασθενείς με ΔΕΠ-Υ να ακολουθούν μια ισορροπημένη διατροφή  και να έχουν ενεργό τρόπο ζωής , με σκοπό την πρόληψη της παχυσαρκίας .

Τελευταία άρθρα

Ετικέτες τροφίμων: ένα χρήσιμο εργαλείο για τον καταναλωτή
Ετικέτες τροφίμων: ένα χρήσιμο εργαλείο για τον καταναλωτή

Η διασφάλιση μιας ισορροπημένης και υγιεινής διατροφής...  

Η Κουρκουμίνη ως υποψήφια για την πρόληψη και θεραπεία της COVID-19
Η Κουρκουμίνη ως υποψήφια για την πρόληψη και θεραπεία της COVID-19

Ο ιός SARS-CoV-2  εμφανίστηκε στην Κίνα τον Δεκέμβριο του 2019...

ΛΙΠΑΡΑ : ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ H OXI?
ΛΙΠΑΡΑ : ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ H OXI?

Μια από τις σοβαρότερες παρεξηγήσεις στο χώρο της διατροφής, αφορά στην κατανάλωση λίπους...