- Ημερομηνία:13/05/2015
- Κατηγορίες:Άρθρα και Νέα Υγείας
Στη μελέτη, που δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο περιοδικό Science Translational Medicine, διαπιστώθηκε ότι ορισμένοι δείκτες στα ούρα (συγκεκριμένα κάποιοι μεταβολίτες) μπορεί να συμβάλουν στην πρόβλεψη του κινδύνου μελλοντικής παχυσαρκίας. Ο Jeremy Nicholson, συγγραφέας της μελέτης δήλωσε: "Τα βακτήρια στο έντερό μας, και ο τρόπος που αλληλεπιδρούν με τα τρόφιμα, διαδραματίζουν τρεις έως τέσσερις φορές πιο σημαντικό ρόλο στον κίνδυνο παχυσαρκίας από ότι το γενετικό ιστορικό”.
Συγκεκριμένα, το τεστ αυτό είναι σχεδιασμένο να εξετάζει κυρίως την επίδραση της διατροφής στα βακτήρια του εντέρου. Οι ερευνητές παρακολούθησαν τη διατροφή, την άσκηση, την αρτηριακή πίεση, και τον δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ) από 2.300 υγιείς ενήλικες για τρεις εβδομάδες. Πήραν δείγματα ούρων από κάθε ένα από τους συμμετέχοντες και κατά τη διάρκεια της ανάλυσης βρήκαν 29 διαφορετικούς μεταβολίτες-ή παραπροϊόντα των μεταβολικών διεργασιών, που σχετίζονται με το σωματικό βάρος ενός ατόμου, με εννέα από αυτούς να συνδέονται με υψηλό ΔΜΣ.
Πώς όμως ο κίνδυνος για την αύξηση του σωματικού βάρους εμφανίζεται στα ούρα μας;
Όταν καταναλώνουμε τρόφιμα, τα βακτήρια στο έντερο βοηθούν στην χώνεψη της τροφής. Οι μεταβολίτες θα λέγαμε ότι είναι τα «απόβλητα» αυτών των βακτηρίων και απεκκρίνονται και στα ούρα. Αυτή η έρευνα δείχνει ότι κοιτάζοντας ποιοι και πόσοι τέτοιοι μεταβολίτες βρίσκονται στα ούρα σας, μπορεί να υπολογιστεί ο κίνδυνος παχυσαρκίας και μεταβολικού συνδρόμου. Για παράδειγμα, βρέθηκε ότι ένας μεταβολίτης που παράγεται μετά την κατανάλωση κόκκινου κρέατος συσχετίζεται με την παχυσαρκία, ενώ ένας μεταβολίτης που παράγεται μετά την κατανάλωση εσπεριδοειδών συνδέεται με την απώλεια βάρους.
Ο Peter LePort, MD, ιατρικός διευθυντής του Memorial Care Center of Obesity στην Καλιφόρνια αναφέρει ότι οι πιθανές επιπτώσεις της μη ισορροπημένης διατροφής θα μπορούσαν να είναι μεγάλη κινητήρια δύναμη και να βοηθήσει τα άτομα να ελαττώσουν τις κακές συνήθειες. Ο ίδιος προσθέτει ότι το καλύτερο μέρος τις έρευνας είναι ότι προκύπτουν εξατομικευμένα αποτελέσματα για τον κάθε μεταβολισμό και για τα εντερικά βακτήρια του κάθε ατόμου και όχι γενικές συστάσεις. Το τεστ δεν είναι προς το παρόν διαθέσιμο για το κοινό, αλλά οι επιστήμονες ελπίζουν ότι σύντομα θα διατίθεται μέσω των μικροβιολογικών εργαστηρίων.
Τελευταία άρθρα
Ο «πόλεμος» με το κοιλιακό λίπος
Με το πέρας του χρόνου παρατηρείται η τάση να αυξάνεται το σωματικό βάρος...
Η σημασία των συμπληρωμάτων διατροφής σε στοματικό σπρέι
Στο σύγχρονο τρόπο ζωής, τα συμπληρώματα διατροφής...