- Ημερομηνία:09/03/2015
- Κατηγορίες:Το Diettv προτείνει Tips & Συμβουλές Διατροφής
Είναι γεγονός πως το πρωινό είναι το πιο σημαντικό γεύμα της ημέρας, ειδικά αν επιθυμείτε να χάσετε βάρος.
Σύμφωνα με νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Annals of Nutrition & Metabolism, η κατανάλωση βρώμης για πρωινό ενισχύει την αίσθηση πληρότητας και μειώνει σημαντικά τον αριθμό των θερμίδων που προσλαμβάνονται στο επόμενο γεύμα το μεσημέρι.
Οι ερευνητές χώρισαν 36 άνδρες και γυναίκες σε 3 διαφορετικές ομάδες: Το πρωινό της πρώτης ομάδας περιλάμβανε νιφάδες βρώμης, το πρωινό της δεύτερης ομάδας περιλάμβανε νιφάδες καλαμποκιού, και στην τρίτη ομάδα το πρωινό γεύμα απουσίαζε από την διατροφή. Κατά τη διάρκεια των επόμενων 3 ωρών, οι συμμετέχοντες κλήθηκαν πολλές φορές να αξιολογήσουν πόσο πεινασμένοι αισθάνονται και έδωσαν επίσης δείγματα αίματος για να παρακολουθούνται τα επίπεδα της γλυκόζης και της ινσουλίνης. Στη συνέχεια τους δόθηκε ένα υγρό γεύμα το οποίο θα κατανάλωναν ώσπου να αισθανθούν πλήρεις.
Όπως είχαν προβλέψει οι ερευνητές, οι συμμετέχοντες που κατανάλωσαν νιφάδες βρώμης πεινούσαν λιγότερο. Ακόμα, κατανάλωναν περίπου 31% λιγότερες θερμίδες στο μεσημεριανό γεύμα παρά το γεγονός ότι το πρωινό με νιφάδες βρώμης είχε τον ίδιο αριθμό θερμίδων με το πρωινό που περιλάμβανε νιφάδες καλαμποκιού, λέει ο Allan Geliebter ,συντάκτης της μελέτης και ψυχολόγος στο νοσοκομείο Mount Sinai του Αγίου Λουκά στη Νέα Υόρκη.
Πώς όμως οι νιφάδες βρώμης προκαλούν το καλύτερο αίσθημα πληρότητας?
Η εξήγηση φαίνεται να βρίσκεται στο γεγονός ότι οι νιφάδες βρώμης μένουν περισσότερη ώρα στο στομάχι. Οι ερευνητές πρόσθεσαν ακεταμινοφαίνη στο μπολ με τα δημητριακά και ύστερα την μέτρησαν στο αίμα. Έτσι, εντοπίζοντας την ουσία μπορούσαν να υπολογίζουν πόση ώρα η ακεταμινοφαίνη και κατά συνέπεια το πρωινό φαγητό έμεινε στο στομάχι. Ο Geliebter αναφέρει «Βρήκαμε ότι τα επίπεδα ακεταμινοφαίνης, της ομάδας που κατανάλωσε πρωινό με νιφάδες βρώμης, κορυφώθηκαν πολύ αργότερα από ό, τι τα επίπεδα ακεταμινοφαίνης των άλλων ομάδων". "Οι νιφάδες βρώμης λοιπόν, έμειναν στο στομάχι περισσότερο, πιθανότατα λόγω της υψηλής περιεκτικότητας τους σε φυτικές ίνες και ιδίως σε β-γλυκάνες."
Τελευταία άρθρα
Ο «πόλεμος» με το κοιλιακό λίπος
Με το πέρας του χρόνου παρατηρείται η τάση να αυξάνεται το σωματικό βάρος...
Η σημασία των συμπληρωμάτων διατροφής σε στοματικό σπρέι
Στο σύγχρονο τρόπο ζωής, τα συμπληρώματα διατροφής...