
- Ημερομηνία:13/03/2017
- Κατηγορίες:Άρθρα και Νέα Διατροφή Υγεία
Επιμέλεια
Ευγενία Αλεξάνδρου
Διαιτολόγος – Διατροφολόγος
Πτυχιούχος University of Nottingham
Ο καρκίνος του μαστού είναι η πιο κοινή μορφή καρκίνου μεταξύ των γυναικών, μετά τον καρκίνο του δέρματος. Η διατροφή επηρεάζει άμεσα τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού, ενώ σύμφωνα με μελέτη παρατηρείται σύνδεση μεταξύ της μη ισιρροπημένης διατροφής (κατά την εφηβεία και την πρώιμη ενήλικη ζωή) και της αύξησης του κινδύνου εμφάνισης καρκίνου του μαστού πριν από την εμμηνόπαυση. Μερικές μελέτες έχουν συνδέσει την κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων με μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού, άλλες πάλι έχουν δηλώσει το αντίθετο.
Η Susan McCann και οι συνεργάτες της δημοσίευσαν πρόσφατα τα ευρήματά τους στο περιοδικό Current Developments in Nutrition.
Μελετηθήκαν δεδομένα 1.941 γυναικών με καρκίνο του μαστού και 1.237 γυναικών χωρίς τη νόσο. Όλες οι γυναίκες συμπλήρωσαν ένα ερωτηματολόγιο συχνότητας κατανάλωσης τροφίμων στο οποίο κατέγραφαν λεπτομερώς την ποσότητα των συνολικών γαλακτοκομικών που καταναλώνονταν κάθε μήνα.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η υψηλή πρόσληψη γαλακτοκομικών συσχετίστηκε με 15% χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού. Αυτή η μείωση του οφείλεται κυρίως στην υψηλή πρόσληψη γιαουρτιού, καθώς γυναίκες που κατανάλωναν μεγάλες ποσότητες γιαουρτιού είχαν 39% χαμηλότερο κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του μαστού. Ωστόσο, η αυξημένη πρόσληψη τυριού είχε το αντίθετο αποτέλεσμα προκαλώντας 53% μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού.
"Τα γαλακτοκομικά τρόφιμα είναι σύνθετα μίγματα και περιλαμβάνουν πολλά θρεπτικά και μη θρεπτικών συστατικά που θα μπορούσαν ενδεχομένως να επηρεάσουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου", αναφέρει η McCann και οι συνεργάτες της.
"Η διατροφή είναι υπεύθυνη για το 30% όλων των καρκίνων. Ελπίζουμε ότι οι επόμενες μελέτες θα μας βοηθήσουν έτσι ώστε να κατανοήσουμε πλήρως πώς τα γαλακτοκομικά τρόφιμα επηρεάζουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού και ποια από αυτά συμβάλουν περισσότερο στη μείωση του", συμπλήρωσε η Christine Ambrosone, ανώτερη συντάκτρια και πρόεδρος του Τμήματος Ελέγχου και Πρόληψης του Καρκίνου.
Τελευταία άρθρα

Ο «πόλεμος» με το κοιλιακό λίπος
Με το πέρας του χρόνου παρατηρείται η τάση να αυξάνεται το σωματικό βάρος...

Η σημασία των συμπληρωμάτων διατροφής σε στοματικό σπρέι
Στο σύγχρονο τρόπο ζωής, τα συμπληρώματα διατροφής...