company logo

Ο ρόλος των μικρογευμάτων σε μία προσπάθεια μείωσης του βάρους

Ο ρόλος των μικρογευμάτων σε μία προσπάθεια μείωσης του βάρους

Τα τελευταία χρόνια, η κατανάλωση μικρογευμάτων κατά την διάρκεια της ημέρας, στον δρόμο ή την δουλειά, φαίνεται να αυξάνεται τόσο σε συχνότητα όσο και σε ποσότητα. Είναι λοιπόν σημαντικό να αναγνωρισθεί ο ρόλος τους στην ημερήσια διατροφή. Σύμφωνα με μελέτες, φαίνεται ότι στον σύγχρονο τρόπο ζωής, τα μικρογεύματα παίζουν καθοριστικό ρόλο στην παροχή ενέργειας αλλά και στην συμπλήρωση της ημερήσιας διατροφής σε βιταμίνες και μέταλλα.

Γιατί καταναλώνουμε μικρογεύματα;

Αν ρωτήσουμε 10 ανθρώπους για τον ρόλο των μικρογευμάτων, θα πάρουμε 10 διαφορετικές απόψεις. Η πιο συνηθισμένη είναι ότι αφορούν την πρόσληψη τροφής εκτός των κυρίως γευμάτων- πρωινό - μεσημεριανό – βραδινό και χρειάζονται για να καλύπτουν την πείνα. Στην πραγματικότητα, τα μικρογεύματα, τα οποία αφορούν στη πρόσληψη μικρής ποσότητας τροφής, έχουν ιδιαίτερα λειτουργικό ρόλο. Αρχικά δίνουν ενέργεια σε ώρες που ο οργανισμός την χρειάζεται ενώ σε δεύτερο, χάρη στα είδη και την ποικιλία των τροφίμων που περιλαμβάνουν, μπορούν να προσφέρουν σημαντικές ποσότητες φυτικών ινών, βιταμινών, ασβεστίου, σιδήρου και άλλων θρεπτικών συστατικών.

Μικρογεύματα και υγεία

Η ποιότητα της διατροφής καθορίζεται κυρίως από το είδος και την ποσότητα των τροφίμων που καταναλώνει κάποιος. Όμως, η λήψη μικρογευμάτων, με την προϋπόθεση ότι γίνονται οι σωστές επιλογές, μπορεί να βοηθήσει στον καλύτερο έλεγχο των επίπεδων γλυκόζης αλλά και λιπιδίων στο αίμα. ΟΙ μελέτες που το αποδεικνύουν, συνέκριναν την ίδια ημερήσια θερμιδική πρόσληψη με τον καταμερισμό της σε 3 ή σε 6 γεύματα. Τα αποτελέσματα ήταν ξεκάθαρα. Τα επίπεδα γλυκόζης παρουσίαζαν πιο ομαλές αυξομειώσεις κατά την διάρκεια της ημέρας και την ίδια εικόνα είχαν και τα επίπεδα ινσουλίνης. Επίσης, η κατανάλωση 6 γευμάτων ημερησίως, οδήγησε στην μείωση των επιπέδων ολικής χοληστερόλης και LDL («κακής»). Τα αυξημένα επίπεδα ολικής χοληστερόλης και LDL σχετίζονται με τον κίνδυνο καρδιαγγειακών νόσων.

Μικρογεύματα και αδυνάτισμα

Για την απώλεια βάρους, η σκέψη «όσο λιγότερο τρώω, τόσο καλύτερα» δεν είναι σωστή! Το σωστό, τακτικό και μόνιμο αποτέλεσμα στο αδυνάτισμα, γνωρίζουμε ότι έρχεται μέσα από την σωστά οργανωμένη διατροφή, με τακτικά γεύματα, κατανάλωση ποικιλίας τροφίμων και έλεγχο των ποσοτήτων. Μέσω αυτής της διαδικασίας, στοχεύουμε στην τακτική πρόσληψη ενέργειας, επαρκή θρέψη και έλεγχο της προσλαμβανόμενης ενέργειας. Η κατανάλωση των σωστών μικρογευμάτων, αποδεδειγμένα είναι απαραίτητο «συστατικό» μίας δομημένης και σοβαρής προσπάθειας για την απώλεια βάρους.

Τα βασικά χαρακτηριστικά – η σωστή επιλογή

Τα πλεονεκτήματα της λήψης  μικρογευμάτων είναι πολλά, αλλά εξαρτώνται από την σωστή επιλογή. Τα βασικά χαρακτηριστικά ενός σωστού μικρογεύματος είναι η αυξημένη περιεκτικότητα φυτικών ινών, σύνθετων υδατανθράκων και πρωτεϊνών και η χαμηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά οξέα και σάκχαρα. Επιλογές που πληρούν τα κριτήρια μπορεί να είναι ο «κλασικός» συνδυασμός ψωμί και τυρί, εναλλακτικές όπως τα κράκερς με φύτρο σιταριού ή βρώμη συνδυασμένα με χαμηλών λιπαρών τυρί (μια επιλογή πραγματικά υψηλής διαθρεπτικής αξίας), το γιαούρτι με τα φρούτα, το γάλα με μπισκότα βρώμης, κ.α.

Οι επιλογές στη σύγχρονη διατροφική πραγματικότητα είναι πολλές. Απομένει να κάνουμε την δική μας, στοχεύοντας σε μία προσεγμένη και τακτική διατροφή η οποία θα οδηγεί σε καλή υγεία και σωστό έλεγχο του βάρους. 

 

Το DietTV προτείνει:

 

Elite crackers Σίτου με Φύτρο Σταριού

 


Τελευταία άρθρα

Γιατί είναι τόσο δύσκολη η έρευνα στην επιστήμη της διατροφής;
Γιατί είναι τόσο δύσκολη η έρευνα στην επιστήμη της διατροφής;

Είναι τα γαλακτοκομικά προϊόντα καλά για έναν ενήλικα; 

Στιγμιαίος καφέ και οφέλη  για την υγεία
Στιγμιαίος καφέ και οφέλη για την υγεία

O καφές αποτελεί ένα ρόφημα με πολύ έντονο ερευνητικό ενδιαφέρον...

Μένοντας σπίτι εσείς πόσες φορές ανοίξατε το ψυγείο σήμερα;
Μένοντας σπίτι εσείς πόσες φορές ανοίξατε το ψυγείο σήμερα;

Άραγε αν υπήρχε μετρητής κίνησης της πόρτας του ψυγείου...