company logo

Παγκόσμια ημέρα κατά της υπέρτασης

Παγκόσμια ημέρα κατά της υπέρτασης

Από τις πιο συνηθισμένες αιτίες που προκαλούν υψηλή πίεση ή υπέρταση είναι η παχυσαρκία, η υπερκατανάλωση αλκοόλ, το κάπνισμα, η έλλειψη άσκησης και το στρες της καθημερινότητας. Σε μερικές περιπτώσεις η υψηλή πίεση μπορεί να είναι και κληρονομική. Χωρίς θεραπεία, η υψηλή πίεση μπορεί να προκαλέσει πολλά προβλήματα υγείας όπως καρδιακή προσβολή, προβλήματα του κυκλοφορικού και νεφρική ανεπάρκεια. Η υψηλή πίεση είναι επίσης η πιο συνηθισμένη αιτία εγκεφαλικών επεισοδίων. Αρτηριακή πίεση είναι η πίεση που ασκεί το αίμα στα τοιχώματα των αρτηριών σας. Η αρτηριακή πίεση είναι μεταβλητή και αλλάζει συνεχώς κατά τη διάρκεια της ημέρας. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (WHO) και τη Διεθνή Εταιρεία Υπέρτασης (ISH), η πίεση ενός ενήλικα πρέπει να είναι μικρότερη από 135 / 85 mm Hg. Ο μεγαλύτερος αριθμός (135) ονομάζεται συστολική πίεση και είναι η πίεση όταν η καρδιά σας συστέλλεται και προωθεί το αίμα. Ο μικρότερος αριθμός (85) ονομάζεται διαστολική πίεση και είναι η πίεση όταν η καρδιά σας χαλαρώνει ανάμεσα σε δύο διαδοχικούς χτύπους. Η «βίαιη» σωματική δραστηριότητα, η συγκίνηση ή το άγχος μπορούν επίσης να αυξήσουν προσωρινά την πίεσή σας. Αυτό είναι εντελώς φυσιολογικό και διαφέρει κατά πολύ από τη διάγνωση ότι έχετε "υψηλή αρτηριακή πίεση" ή "υπέρταση". Δυστυχώς η υψηλή πίεση δεν έχει συμπτώματα. Το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να χρησιμοποιείτε ένα πιεσόμετρο για μέτρηση στο σπίτι και να συμβουλεύεστε τον ιατρό σας.

Πίνακας . Συμβουλές για το περιορισμό Νατρίου

Επιλέγετε προϊόντα με μειωμένο νάτριο ή χωρίς πρόσθετο αλάτι.

Αγοράζετε φρέσκα, κατεψυγμένα ή κονσερβοποιημένα λαχανικά χωρίς πρόσθετο αλάτι.

Χρησιμοποιείτε φρέσκα πουλερικά, ψάρια και άπαχο κρέας, αντί για κονσερβοποιημένα, καπνιστά ή επεξεργασμένα.

Επιλέγετε δημητριακά πρωινού με χαμηλή περιεκτικότητα νατρίου.

Αποφύγετε επεξεργασμένα τρόφιμα όπως μπέηκον, πίκλες και τουρσί, sauce όπως κετσάπ, μουστάρδα, σόγια sauce.

Στο μαγείρεμα και στο τραπέζι να αρωματίζετε και να δίνετε γεύση στο φαγητό με μπαχαρικά, λεμόνι, ξύδι και μυρωδικά.

Μαγειρεύετε το ρύζι και τα μακαρόνια χωρίς αλάτι. Προσέξτε τη χρήση έτοιμων ζυμαρικών και ρυζιού, γιατί συνήθως έχουν πρόσθετο αλάτι.

Περιορίστε τη χρήση έτοιμων κατεψυγμένων γευμάτων και έτοιμων σύνθετων γευμάτων όπως η πίτσα και οι πίτες, οι έτοιμες σούπες και τα salad dressings, γιατί συνήθως περιέχουν πολύ νάτριο.

Ξεπλένετε καλά, πριν τη κατανάλωση τα κονσερβοποιημένα τρόφιμα, όπως π.χ. τα μανιτάρια, κ.λ.π.

 

Πίνακας. Αλλαγές του τρόπου ζωής για πρόληψη και αντιμετώπιση υπέρτασης

Το Diettv προτείνει για τον αυτοέλεγχο σας :


OMRON MIT Elite Plus Υπεραυτόματο Πιεσόμετρο Μπράτσου