- Ημερομηνία:04/07/2013
- Κατηγορίες:Εσείς Ρωτάτε εμείς απαντάμε Υγεία
Μου αρέσει πολύ το παστέλι και μου είναι ένα εύκολο σνακ για την δουλειά μου. Δεν γνωρίζω όμως εάν είναι κατάλληλο για τους διαβητικούς. Ενημερώστε με σας παρακαλώ για την καταλληλότητα του, ώστε να μπορώ να το καταναλώνω.
Τα άτομα που πάσχουν από Σακχαρώδη Διαβήτη, σύμφωνα με τις σύγχρονες διατροφικές συστάσεις, πρέπει να εκπαιδεύονται αρχικά στους γενικούς κανόνες υγιεινής διατροφής με έμφαση στην αξιολόγηση των υδατανθράκων που περιέχει το κάθε τρόφιμο ή γεύμα που καταναλώνουν. Επιπλέον πρέπει να γνωρίζουν τον γλυκαιμικό δείκτη των τροφών, δηλαδή τον τρόπο που επηρεάζει κάθε τρόφιμο τα επίπεδα γλυκόζης αίματος.
Το παστέλι πράγματι αποτελεί ένα καταπληκτικό και θρεπτικό σνακ. Αποτελείται από σησάμι, μέλι και σε ορισμένες περιπτώσεις άλλους ξηρούς καρπούς. Πρέπει όμως να αξιολογείται η ποσότητα κατανάλωσης του, κυρίως όταν ο καταναλωτής πάσχει από σακχαρώδη διαβήτη. Για τους διαβητικούς τύπου Ι που ακολουθούν μία θεραπεία με ινσουλίνη, η ανάγκη αυτή γίνεται περισσότερο επιτακτική.
Η θρεπτική του σύσταση εξαρτάται σημαντικά από την συνταγή παρασκευής. Σε γενικές γραμμές όμως και σύμφωνα με τους πίνακες σύστασης τροφίμων της Δρ Τριχοπούλου, τα 100 γρ παστελιού, προσφέρουν περίπου 48 γρ υδατανθράκων. Η κατανάλωση λοιπόν, 30 γραμμαρίων παστελιού, που είναι ένα πολύ γευστικό και θρεπτικό σνακ, θα προσφέρει στον καταναλωτή όσους υδατάνθρακες θα δώσει και ένα φρούτο. Το πλεονέκτημα του βρίσκεται στον ρυθμό αύξησης της γλυκόζης αίματος, η οποία είναι πιο αργή, αφού το παστέλι περιέχει ποσότητες των πολύ υγιεινών συστατικών όπως είναι οι φυτικές ίνες, τα πολυακόρεστα λιπαρά οξέα και οι πρωτεΐνες που καθυστερούν την πέψη και απορρόφηση των υδατανθράκων.
Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να αντικαταστήσει το φρούτο, όμως κάνουμε την παραπάνω σύγκριση για να δείξουμε σε έναν διαβητικό τον τρόπο που πρέπει να αξιολογεί την ποσότητα κατανάλωσης του θρεπτικού και απολαυστικού παστελιού.
Καταλήγοντας, ένας διαβητικός είναι σημαντικό να εκπαιδευθεί σωστά και να ελέγχει τις ποσότητες κατανάλωσης των τροφίμων που επιλέγει ώστε να επιτυγχάνει τον ιδανικό συνδυασμό των τριών παραμέτρων: θρέψη - ρύθμιση των επιπέδων γλυκόζης - απόλαυση.
Γιάννης Χρύσου
Κλινικός διατροφολόγος-διαιτολόγος
Επιστημονικός συνεργάτης Diet TV
Τελευταία άρθρα
Ο «πόλεμος» με το κοιλιακό λίπος
Με το πέρας του χρόνου παρατηρείται η τάση να αυξάνεται το σωματικό βάρος...
Η σημασία των συμπληρωμάτων διατροφής σε στοματικό σπρέι
Στο σύγχρονο τρόπο ζωής, τα συμπληρώματα διατροφής...