company logo

Περί λεκιθίνης αλήθειες και μυθεύματα..

Περί λεκιθίνης αλήθειες και μυθεύματα..
  • Ημερομηνία:16/01/2014
  • Κατηγορίες:

Δρ. Σοφία Γ Τσαλουχίδου

Κλινικός Διαιτόλογος-Διατροφολόγος

Η λεκιθίνη αποτελείται στο μεγαλύτερο της ποσοστό από φωσφατιδυλοχολίνη, ένα φωσφολιπίδιο που αντιπροσωπεύει περίπου το 50% των συνολικών φωσφολιπιδίων των κυττάρων. Τα φωσφολιπίδια αποτελούνται από τέσσερα συστατικά: λιπαρά οξέα, γλυκερόλη, μια φωσφορική ομάδα και μια αλκοόλη προσδεδεμένη στη φωσφορική ομάδα. Το όνομα της προέρχεται από την ελληνική λέξη λέκιθος δηλαδή κρόκος αβγού, ο οποίος είναι πλούσιος σε λεκιθίνη. Διαδραματίζει κεντρικό ρόλο στην δομή των μεμβρανών και στην κυτταρική σηματοδότηση, αποτελώντας πηγή για πολλά μόρια όπως το αραχιδονικό οξύ (20:4 ω6). Πηγές πλούσιες σε λεκιθίνη είναι η σόγια, τα φιστίκια, το φύτρο του σιταριού και το συκώτι.

Η λεκιθίνη παρόλο που είναι ένα λιπίδιο, έχει αμφιφιλικό χαρακτήρα δηλαδή είναι μερικώς υδατοδιαλυτή. Η ιδιότητα της αυτή την κάνει να λειτουργεί σαν γαλακτοματοποιητής (ουσία δηλαδή που βοηθά στην πρόσμειξη άλλων ουσιών που υπό κανονικές συνθήκες δεν αναμειγνύονται). Αυτό στάθηκε αιτία, ώστε η λεκιθίνη να μελετηθεί για την ενδεχόμενη ικανότητα της να μειώνει την χοληστερόλη στους ανθρώπους.

Πράγματι μελέτες δείχνουν ότι η λεκιθίνη επιδρά θετικά στην HDL ("καλή χοληστερόλη"), οδηγεί στη μείωση της ολικής χοληστερόλης αλλά κυρίως στη μείωση των τριγλυκεριδίων στο αίμα.

Αρκετοί ισχυρίζονται ότι τα βασικά χαρακτηριστικά της δομής της λεκιθίνης, την καθιστούν ικανή να προκαλέσει απώλεια λιπώδους ιστού στον ανθρώπινο οργανισμό.

Δεν υπάρχουν όμως επιστημονικές αποδείξεις ή τουλάχιστον ενδείξεις ακρίβειας αυτού του ισχυρισμού…

Έρευνες έχουν δείξει ότι τα συμπληρώματα λεκιθίνης πιθανόν να επιφέρουν καθυστέρηση της εμφάνισης της κόπωσης και αύξηση της δύναμης, ώστε να οδηγούν τελικά σε βελτίωση της απόδοσης. Παρ' όλα αυτά όμως η λεκιθίνη έχει και εκεί ασθενή δράση…

Θεωρείται ουσία αναγνωρισμένη και ασφαλής. Έχει εγκριθεί για ανθρώπινη κατανάλωση και είναι αποδεκτή από την Ευρωπαϊκή Ένωση ως πρόσθετο τροφίμων, που ορίζεται ως E322 . Δεν έχουν παρατηρηθεί ανεπιθύμητες ενέργειες από τη χρήση της, όμως σε πολύ υψηλές δοσολογίες μπορεί να προκληθούν γαστρεντερικές διαταραχές. Για αυτό καλό είναι να χορηγείται εφ όσον είναι αναγκαία (και σίγουρα όχι για να χάσετε βάρος…), υπό την επίβλεψη ειδικού.

Τελευταία άρθρα

Ο «πόλεμος» με το κοιλιακό λίπος
Ο «πόλεμος» με το κοιλιακό λίπος

Με το πέρας του χρόνου παρατηρείται η τάση να αυξάνεται το σωματικό βάρος... 

Uneed συμπλήρωμα διατροφής
Uneed συμπλήρωμα διατροφής

Σύμφωνα με σημαντικές κλινικές μελέτες... 

Η σημασία των συμπληρωμάτων διατροφής σε στοματικό σπρέι
Η σημασία των συμπληρωμάτων διατροφής σε στοματικό σπρέι

Στο σύγχρονο τρόπο ζωής, τα συμπληρώματα διατροφής...