company logo

Φιλέτο πέρκας με σέλερυ, ελιές καλαμών δεντρολίβανο και βινεγκρέτ ούζου από την μαγειρική «πέννα» του Γιάννη Γκελντή

Φιλέτο πέρκας με σέλερυ, ελιές καλαμών δεντρολίβανο και βινεγκρέτ ούζου από την μαγειρική «πέννα» του Γιάννη Γκελντή

 

Υλικά για 4 άτομα

 

  • 600 γρ. φιλέτο πέρκας (4 τεμάχια των 150 γρ.)
  • 400 γρ. σέλερυ κομμένο σε μπαστουνάκια
  • 100 γρ. φρέσκο δεντρολίβανο
  • 15 γρ. αλάτι
  • 5 γρ. λευκό πιπέρι
  • 20 ml χυμός λεμονιού
  • 100 γρ. ελιές καλαμών χωρίς κουκούτσι
  • 40 ml ελαιόλαδο

 

Για την ζεστή βινεγκρέτ

 

  • 20 ml ούζο
  • 20 ml χυμό λεμονιού

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Πλένουμε καλά τα φιλέτα ψαριού και αλατοπιπερώνουμε.

Απλώνουμε 4 λαδόκολλες. Κατά σειρά τοποθετούμε πρώτο το φρέσκο δεντρολίβανο.

Από πάνω τα ψάρια, μετά το σέλερυ, τις ελιές και λαδώνουμε.

Κλείνουμε καλά τις λαδόκολλες σε φάκελο και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180ο για 20 λεπτά.

Ανοίγουμε τις λαδόκολλες και βγάζουμε το ψάρι και τα λαχανικά. (δεν χρειάζομαι πια το δεντρολίβανο.)

Μαζεύουμε από τις λαδόκολλες τα ζουμιά του ψαριού και τα χτυπάμε σε μίξερ μαζί με το ούζο και τον χυμό λεμονιού. Η βινεγκρέτ μας είναι έτοιμη.

Σερβίρουμε το ψάρι με τα λαχανικά και την βινεγκρέτ

χρόνος προετοιμασίας : 20 λεπτά

χρόνος μαγειρέματος   : 20 λεπτά

 

ΘΕΡΜΙΔΕΣ ΑΝΑ ΜΕΡΙΔΑ περίπου 290 Kcal

Στην ευρηματική αυτή συνταγή το φρέσκο δενδρολίβανο θα σας εντυπωσιάσει με το μοναδικό του άρωμα. Το δενδρολίβανο όμως έχει και σημαντική θρεπτική αξία. 100 γρ. δενδρολίβανο καλύπτουν περίπου το 58% των αναγκών μας σε βιταμίνη Α και το 36% των αναγκών μας σε βιταμίνη C. Εκτός αυτών, το δενδρολίβανο εμπεριέχει carnosic acid και rosmarinic acid, οξέα με σημαντική αντιοξειδωτική δράση. Τα ευεργετικά συστατικά του δενδρολίβανου φαίνεται πως προστατεύουν και το ελαιόλαδο από οξείδωση των στερολών του και άρα η προσθήκη μιας κορυφής από δενδρολίβανο σε ένα γυάλινο δοχείο με ελαιόλαδο, που συχνά συνηθίζεται, δεν εξυπηρετεί μόνο την αισθητική. Αναφορές βοτανολόγων παρουσιάζουν το δενδρολίβανο ως διουρητικό, ενισχυτικό της μνήμης και ισχυρό αντιβακτηριακό.