company logo

Προβληματίζεστε από ημικρανίες? Μήπως χρειάζεστε περισσότερο μαγνήσιο?

Προβληματίζεστε από ημικρανίες? Μήπως χρειάζεστε περισσότερο μαγνήσιο?
  • Ημερομηνία:10/10/2013
  • Κατηγορίες:

Κωνσταντίνος Ξένος

Κλινικός Διαιτολόγος M.Sc.

Διευθυντής τμήματος Διατροφογενετικής & Έρευνας Θρέψης «Ευρωκλινική Αθηνών»

 

Είναι σίγουρο πως αν μια παθολογική κατάσταση προβληματίζει το 11% των ενηλίκων παγκοσμίως, η εντρυφής αναζήτηση για επιστημονικά τεκμηριωμένες και πάνω από όλα αποδοτικές θεραπείες, δεν θα σταματήσει ποτέ να υπάρχει. Η ημικρανία, αυτή η μορφή πονοκεφάλου που σχετίζεται με ναυτία και/ή εμετό, φωνοφοβία, φωτοφοβία,  διαρκεί συνήθως 4 - 72 ώρες και «αγαπά» κυρίως τις γυναίκες, βρίσκεται στο στόχαστρο των ερευνητών εδώ και πάρα πολλά χρόνια, με σημαντική πρόοδο να έχει επιτελεσθεί σε επίπεδο θεραπείας.

Η θεραπευτική αυτή προσέγγιση δε,  περνά σίγουρα και από το πιάτο μας!!

Πέρα από τις ορμονικές διαταραχές, το στρες, τη κούραση, τις διαταραχές ύπνου, κάποια αρώματα, το τσιγάρο και ορισμένα φάρμακα, αρκετοί είναι και οι διατροφικοί παράγοντες που έχουν συσχετιστεί με την εμφάνιση αλλά και τη δριμύτητα των συμπτωμάτων της ημικρανίας.

Η κατανάλωση σοκολάτας, τυριών, εσπεριδοειδών, αλκοόλ, ασπαρτάμης (τεχνητής γλυκαντικής ουσίας που θα βρείτε σε πολλά light τρόφιμα), γλουταμινικού μονονατρίου (ενισχυτικό γεύσης που υπάρχει σε βιομηχανοποιημένα τρόφιμα, αλλά χρησιμοποιείται και στη κινέζικη κουζίνα), γαλακτοκομικών προιόντων και καφείνης έχει συσχετιστεί σε πολλές μελέτες με την εμφάνιση ημικρανιών… Την ίδια στιγμή η παράλειψη γευμάτων, μια διατροφή πολύ πλούσια σε λίπος αλλά και η ανεπαρκής ενυδάτωση, έρχονται να παίξουν τον δικό τους ουσιαστικό ρόλο στην εκδήλωση του φαινομένου…

Η ακριβής πιστοποίηση των τροφίμων που διεγείρουν τη κατάσταση σε εξατομικευμένο επίπεδο είναι μια δύσκολη διαδικασία, απαιτεί τη άψογη συνεργασία του πάσχοντος, ενώ συχνά καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι η διέγερση που προκαλείται από μια συγκεκριμένη τροφή ή από συνδυασμό κάποιων τροφών, εντείνεται όταν υποβόσκουν συνθήκες στρες, άγχους και ψυχοσυναισθηματικής πίεσης…Αν κάποιος λοιπόν επηρεάζεται από το κόκκινο κράσι και ενδέχεται να εκδηλώσει ημικρανία, είναι λιγότερο πιθανόν να την εμφανίσει απολαμβάνοντας το δείπνο του με θέα τη Καλντέρα στη Σαντορίνη και με ευχάριστη παρέα, από όταν γυρίζει σπίτι κουρασμένος και αναζητά «χαλάρωση» στο αλκοόλ…

Αν βάση επιστημονικών στοιχείων (που θα πρέπει να σημειώσουμε πως επειδή βασίζονται κυρίως σε αναφορές πασχόντων και όχι σε άλλες μεθοδολογίες, δεν είναι ιδιαίτερα ισχυρά…) προσπαθούσαμε να αναδείξουμε τους 2 πιο σημαντικούς διατροφοκεντρικούς παράγοντες που εμπλέκονται στην εμφάνιση ημικρανιών, τότε θα μιλάγαμε σίγουρα πρώτα για την παράλειψη γευμάτων και την «ακαταστασία» σε επίπεδο συχνότητας λήψης τροφής, με τα μεγάλα διαστήματα χωρίς τροφή και τα υπερβολικά σε όγκο γεύματα να δεσπόζουν και βέβαια σε δεύτερο επίπεδο, τη διακοπή της καφείνης. Ο όποιος αποκλεισμός τροφής ή γκρουπ τροφών που διεγείρουν τη κατάσταση, πρέπει να γίνεται σε στενή συνεργασία με τον επιστήμονα διαιτολόγο, διότι αφενός οι προσωπικές παρατηρήσεις χωρούν πάντα μεγαλύτερης διευκρινίσεως (σας πειράζει όντως το κρασί; ή μήπως έφταιγε το ενισχυτικό γεύσης που καταναλώσατε με το κινέζικο που φάγατε μαζί με το κρασί…) και αφετέρου το να σταματήσει κάποιος να τρώει κάτι ωφέλιμο, που όμως τον επηρεάζει στην ημικρανία (πχ εσπεριδοειδή),  σηματοδοτεί την ανάγκη να βρεθούν οι άξιοι διατροφικοί «αντικαταστάτες», ώστε να μην διαταραχθεί η θρέψη του ατόμου…

Ανακούφιση για πολλούς πάσχοντες από ημικρανίες, επιφέρει η αποκατάσταση της έλλειψης μαγνησίου που παρατηρείται σε αυτά τα άτομα και η οποία δεν είναι εύκολο να διαγνωστεί με μια κλασική εξέταση αίματος (το μαγνήσιο που μετράμε στο αίμα αντικατοπτρίζει ένα πολύ μικρό ποσοστό του μαγνησίου του οργανισμού). Για κάποιον λοιπόν που ταλαιπωρείται από ημικρανίες προτείνεται,  να ενισχύσει το διαιτολόγιο του με μαγνήσιο (πλούσιες πηγές τα σκουροπράσινα φυλλώδη λαχανικά, το αβοκάντο, τα αποξηραμένα σύκα, οι κολοκυθόσποροι, οι ηλιόσποροι, οι μπανάνες) όπως και να εξετάσει τη πιθανότητα, να λάβει συμπληρωματική χορήγηση μαγνησίου μέσω σκευάσματος, με τη σύμπραξη πάντα του ειδικού.

Τελευταία άρθρα

Η κατανάλωση στέβιας ενδέχεται να είναι επιβλαβής για την υγεία?
Η κατανάλωση στέβιας ενδέχεται να είναι επιβλαβής για την υγεία?

Η στέβια αποτελεί γλυκαντικό 300 φορές πιο γλυκό από την επιτραπέζια ζάχαρη... 

Ετικέτες τροφίμων: ένα χρήσιμο εργαλείο για τον καταναλωτή
Ετικέτες τροφίμων: ένα χρήσιμο εργαλείο για τον καταναλωτή

Η διασφάλιση μιας ισορροπημένης και υγιεινής διατροφής...  

Η Κουρκουμίνη ως υποψήφια για την πρόληψη και θεραπεία της COVID-19
Η Κουρκουμίνη ως υποψήφια για την πρόληψη και θεραπεία της COVID-19

Ο ιός SARS-CoV-2  εμφανίστηκε στην Κίνα τον Δεκέμβριο του 2019...