company logo

Προσοχή στους ψευδο-διαιτολόγους

Προσοχή στους ψευδο-διαιτολόγους

Μετά από καταγγελίες που είχαν περιέλθει στην ΕΔΔΕ, το Σάββατο 24 Μαρτίου 2018 σε κεντρικό καφέ του κέντρου της Αθήνας, ήρθαμε σε επαφή με πρόσωπο που παρουσιαζόταν ως "γιατρός διαιτολόγος" (χωρίς φυσικά να παρουσιάζει τη σχετική βεβαίωση άσκησης επαγγέλματος) και δρούσε κατά τρόπο προφανώς παράνομο και επικίνδυνο. Αφού διαπιστώθηκαν όλα αυτά, από μέλη της ΕΔΔΕ, τέθηκαν άμεσα υπόψιν των αστυνομικών αρχών.

Ο ανωτέρω "διαιτολόγος" ακολουθούσε την τακτική να προβάλλει τη δράση του αποκλειστικά μέσω του διαδικτύου και των σελίδων κοινωνικής δικτύωσης, επικαλούμενος μάλιστα και πελάτες από τον καλλιτεχνικό χώρο, πραγματοποιούσε δε τις συναντήσεις (με τους ανυποψίαστους για την πραγματική του ιδιότητα) πελάτες σε εξωτερικούς χώρους (καφέ - ζαχαροπλαστεία της Αθήνας), όπου εξέταζε τους πελάτες και παρείχε και τα σχετικά διαιτολόγια. Να σημειωθεί ότι παρά το γεγονός ότι δεν προέκυπτε να τηρεί γραφείο ή να δηλώνει σχετική διεύθυνση, πραγματοποιούσε συνεχιζόμενα και επαναλαμβανόμενα ραντεβού σε αυτούς τους χώρους.

 Όπως γίνεται αμέσως αντιληπτό η διενέργεια διαιτολογικών πράξεων από μη διαιτολόγους και μάλιστα υπό τις ανωτέρω συνθήκες, δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να γίνει αποδεκτό από την κοινότητα των διαιτολόγων, καθώς όχι μόνο τίθεται ζήτημα διακινδύνευσης της δημόσιας υγείας, αλλά και υποβιβασμό του κύρους του επαγγέλματος.

Θα πρέπει ιδιαιτέρως να τονισθεί ότι τα αρμόδια αστυνομικά όργανα προσήγαγαν τον ανωτέρω στο αστυνομικό τμήμα και εξέτασαν όχι μόνο την παραβίαση της διάταξης περί παράνομης άσκησης επαγγέλματος, αλλά και αυτή της απόπειρας απάτης. Καταγράφηκαν τα στοιχεία και η ΕΔΔΕ -όπως και σε αντίστοιχες περιπτώσεις- θα προβεί στις κατά νόμο ενέργειες.      

Το περιστατικό αυτό έρχεται να προστεθεί σε σειρά άλλων περιπτώσεων που η ΕΔΔΕ εντόπισε, έθεσε υπόψιν των αρχών και ήδη έχουν προκύψει και οι σχετικές καταδίκες από τα αρμόδια ποινικά δικαστήρια ή ενέργειες από άλλες διοικητικές αρχές.   

Ενδεικτικά αναφέρουμε κάποιες περιπτώσεις:

Γνωστής σε τηλεοπτικά πάνελ όπου δήλωνε ψευδώς ότι είναι Κλινική Διαιτολόγος χωρίς να διαθέτει την προβλεπόμενη βεβαίωση άσκησης επαγγέλματος αλλά και χωρίς τις απαιτούμενες προϋποθέσεις για απόκτηση της 

“Διάσημου διαιτολόγου” των Νοτίων προαστίων που αυτοχαρακτηρίζονταν ως ειδικός διαιτολόγος χωρίς να κατέχει βασικό πτυχίο διαιτολογίας 

Σε άλλες περιπτώσεις οι ενέργειές μας οδήγησαν άτομα που καταχρηστικά χρησιμοποιούσαν το τίτλο του διαιτολόγου διατροφολόγου ή παρεμφερή με αυτόν να αναδιπλωθούν και να απομακρύνουν το σχετικό τίτλο.

Τέτοιες περιπτώσεις είναι:

Γνωστής βιολόγου στη Β. Ελλάδα όπου αναγκάστηκε μετά από παρέμβασή μας και ενώπιον ποινικών κυρώσεων να αναδιπλωθεί εγκαταλείποντας τη χρήση του τίτλου του διαιτολόγου διατροφολόγου

Διάσημης βιοπαθολόγου των Β. Προαστίων όπου παρόμοια με την παραπάνω περίπτωση αναδιπλώθηκε και αυτή εγκαταλείποντας το τίτλο του ειδικού της διατροφής και περιορίζεται πλέον σε γενικόλογες αναφορές σε ακαδημαϊκές σπουδές που δεν τις αποδίδουν επαγγελματικά δικαιώματα Διαιτολόγου Διατροφολόγου 

Η ΕΔΔΕ καθιστά σαφές σε κάθε πλευρά, ότι η καθ' οιονδήποτε τρόπο άσκηση διαιτολογικών πράξεων απαιτεί την κατοχή της βεβαίωσης άσκησης επαγγέλματος του ΠΔ 133/2014, η οποία μόνη αυτή πιστοποιεί ότι ο διαιτολόγος έχει τα νόμιμα προσόντα για την άσκηση του επαγγέλματος.  

Καλούμε και πάλι την Ελληνική Πολιτεία και το αρμόδιο Υπουργείο να υιοθετήσει τις προτάσεις μας υιοθετώντας αυστηρότερες ποινές στους παραβάτες και προχωρώντας σε σύσταση νομικού προσώπου δημοσίου δικαίου στο οποίο θα οργανωθούν όλοι οι διαιτολόγοι που πληρούν τις νόμιμες προϋποθέσεις.  

Η ΕΔΔΕ είναι θεματοφύλακας των δικαιωμάτων των διαιτολόγων και θα συνεχίσει να κάνει τα πάντα στα πλαίσια της νομιμότητας για να τα υπερασπιστούμε.

     

                           Για το ΔΣ της ΕΔΔΕ

      O                                                               Η

ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                          ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

Δρ. Σπυρίδων Κανελλάκης                    Παπαδοπούλου Ελπίδα

 

 

Διεύθυνση: Λεβιδίου 23

Αθήνα, Τ.Κ. 10442

Τηλέφωνο: 2109966896,  2111830565

Φαξ:  2109940229, 2111830565

Ηλεκτρονικό Ταχυδρομείο: [email protected]

                                                                                                                                                         

 

Τελευταία άρθρα

Ετικέτες τροφίμων: ένα χρήσιμο εργαλείο για τον καταναλωτή
Ετικέτες τροφίμων: ένα χρήσιμο εργαλείο για τον καταναλωτή

Η διασφάλιση μιας ισορροπημένης και υγιεινής διατροφής...  

Η Κουρκουμίνη ως υποψήφια για την πρόληψη και θεραπεία της COVID-19
Η Κουρκουμίνη ως υποψήφια για την πρόληψη και θεραπεία της COVID-19

Ο ιός SARS-CoV-2  εμφανίστηκε στην Κίνα τον Δεκέμβριο του 2019...

ΛΙΠΑΡΑ : ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ H OXI?
ΛΙΠΑΡΑ : ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ H OXI?

Μια από τις σοβαρότερες παρεξηγήσεις στο χώρο της διατροφής, αφορά στην κατανάλωση λίπους...