company logo

Ψάρια, κρεμμύδι, τζίντζερ και πιπεριά, ανακουφίζουν από εποχιακές αλλεργίες!

Ψάρια, κρεμμύδι, τζίντζερ και πιπεριά, ανακουφίζουν από εποχιακές αλλεργίες!

Κωνσταντίνος Ξένος                                     

Κλινικός Διαιτολόγος M.Sc.

Μ.Sc in Nutritional MedicineUniversity of Surrey

Διευθυντής τμήματος Διατροφογενετικής & Έρευνας Θρέψης «Ευρωκλινική Αθηνών»

 

Τα τελευταία χρόνια στο μικροσκόπιο των επιστημόνων, βρίσκεται μια πλειάδα φυσικών συστατικών και διατροφικών στοιχείων, που μπορεί να διαδραματίσουν θετικότατο ρόλο στην αντιμετώπιση των εποχιακών αλλεργιών.

Εξετάζοντας λίγο βαθύτερα τις αλλεργίες, είναι σημαντικό να αναφερθούμε στις προσταγλανδίνες, ουσίες με ορμονική δράση που βιοσυντίθενται από λιπαρά οξέα.

Οι προσταγλανδίνες δεν έχουν όλες την ίδια δράση : Ενώ οι προσταγλανδίνες D2 και F2a προάγουν την αλλεργική αντίδραση, οι προσταγλανδίνες τύπου 3 διαδραματίζουν θετικό ρόλο στην μείωση της εμφάνισης και έντασης των συμπτωμάτων.

Εδώ έρχονται να παίξουν λοιπόν, τον δικό τους ιδιαίτερο ρόλο τα γνωστά ω-3 λιπαρά οξέα. Αυτά τα λιπαρά, που ανευρίσκονται σε μεγάλα ποσά στα ψάρια, στα καρύδια και στον λιναρόσπορο, δημιουργούν το «έδαφος» για την παραγωγή προσταγλανδινών  τύπου 3, που όπως προαναφέρθηκε έχουν θετική δράση. Υπό αυτό το πρίσμα, πολλές επιστημονικές μελέτες καταλήγουν πως τα ιχθυέλαια βοηθούν στην ηπιότερη έκφραση των φαινομένων εποχιακής αλλεργίας, ίσως και στην θεραπευτική τους προσέγγιση.

Να σημειωθεί πάντως πως όταν η παρέμβαση δεν αφορά απλά την ενίσχυση του διαιτολογίου με ψάρι, αλλά την κατανάλωση συμπληρωμάτων διατροφής με ω-3 λιπαρά οξέα, η σύσταση του κλινικού διαιτολόγου είναι απαραίτητη.

Μια άλλη φυσική ουσία κατά των αλλεργιών, είναι η κερκετίνη. Η κερκετίνη είναι ένα αντιοξειδωτικό που βρίσκουμε κυρίως στο τσάι, τα κρεμμύδια, το σταφύλι και τα μήλα. Η ουσία αυτή δεν αποτελεί υπόστρωμα για συγκεκριμένες προσταγλανδίνες όπως συμβαίνει με τα ω-3 λιπαρά οξέα, όμως αναστέλλει τη δράση ενζύμων που είναι απαραίτητα ώστε να δημιουργηθούν οι «κακές» προσταγλανδίνες.

Η σχεδόν μαγική κερκετίνη, αναστέλλει και την έκκριση της ισταμίνης, γεγονός που της αποδίδει εξτρά αντιαλλεργικές ιδιότητες.

Ανάλογο τρόπο δράσης με την κερκετίνη έχουν και άλλα φυσικά συστατικά, όπως το τζίντζερ που «αρωματίζει» πολλές γευστικές συνταγές, η κουρκουμίνη (φυσική χρωστική ουσία και κυριότερο ενεργό συστατικό του καρυκεύματος κουρκουμάς) και πιθανόν η καψαϊκίνη, ενεργή ουσία της κόκκινης πιπεριάς.

Να σημειωθεί πως η καψαϊκίνη είναι εξαιρετικά σταθερή ουσία και δεν διασπάται κατά το μαγείρεμα της πιπεριάς !

Οι έρευνες για τη δράση όλων αυτών των ουσιών έναντι των προσταγλανδινών και άλλων μεσολαβητών της αλλεργικής αντίδρασης συνεχίζονται, είναι όμως σχεδόν σίγουρο ότι μελλοντικά, στη φαρέτρα του ειδικού έναντι των εποχιακών αλλεργιών, θα υπάρχουν πολλά διατροφικά συστατικά.

 

-------------------------------------------------------------------------------------------


Το Diettv προτείνει :

 

Αντιμετωπίστε φυσικά τα δυσάρεστα συμπτώματα των αλλεργιών με Quercetin Complex της Solgar

Το  Quercetin Complex της Solgar είναι ένας συνδυασμός κουερσετίνης –ουσίας που συναντάται σε υψηλές ποσότητες στα μήλα και στα κρεμμύδια–  με  βιταμίνη C (Ester-CÒ) και βρομελαΐνη, καρπούς αγριοτριανταφυλλιάς, ασερόλα και κιτρικά βιοφλαβονοειδή.

Η κουερσετίνη θεωρείται η βασίλισσα των βιοφλαβονοειδών, με τα υπόλοιπα διατροφικά στοιχεία της φόρμουλας της Solgar να ενισχύουν την αντιφλεγμονώδη και αντισταμινική δράση  της.

Ιδιαίτερα χρήσιμη σε περιπτώσεις αλλεργιών, αφού συμβάλει στην αντιμετώπιση συμπτωμάτων όπως η καταρροή και το φτέρνισμα από αλλεργική ρινίτιδα, κ.α.

 

Παράγεται, συσκευάζεται στις ΗΠΑ – εισάγεται μέσω Μεγάλης Βρετανίας

Διανέμεται από την ΙSOPLUS A.E.

τηλ: 210 9579 707, fax: 210 9572 16

e-mail: [email protected]

www.healthyme.gr

Τελευταία άρθρα

Ο «πόλεμος» με το κοιλιακό λίπος
Ο «πόλεμος» με το κοιλιακό λίπος

Με το πέρας του χρόνου παρατηρείται η τάση να αυξάνεται το σωματικό βάρος... 

Uneed συμπλήρωμα διατροφής
Uneed συμπλήρωμα διατροφής

Σύμφωνα με σημαντικές κλινικές μελέτες... 

Η σημασία των συμπληρωμάτων διατροφής σε στοματικό σπρέι
Η σημασία των συμπληρωμάτων διατροφής σε στοματικό σπρέι

Στο σύγχρονο τρόπο ζωής, τα συμπληρώματα διατροφής...