company logo

Πώς μπορεί το κόκκινο κρασί να συμβάλει στην αποφυγή των καρδιακών παθήσεων

Πώς μπορεί το κόκκινο κρασί να συμβάλει στην αποφυγή των καρδιακών παθήσεων

Επιμέλεια
Ευγενία Αλεξάνδρου
Διαιτολόγος – Διατροφολόγος
Πτυχιούχος  University of Nottingham

Η καρδιαγγειακή νόσος είναι η νούμερο ένα αιτία θανάτου στις ΗΠΑ και σε άλλες «βιομηχανικές» χώρες και εξελίσσεται γρήγορα σε ένα σημαντικό πρόβλημα υγείας και για τις αναπτυσσόμενες χώρες.

Πρόσφατη έρευνα σχετικά με την εντερική χλωρίδα του εντέρου δείχνει ότι εκτός από το ότι είναι σημαντική για πολλά θέματα υγείας, τώρα φαίνεται ότι μπορεί να εμποδίσει και την ανάπτυξη της αθηροσκλήρωσης. Σύμφωνα με το Πανεπιστήμιο του Maryland Medical Center, η αθηροσκλήρωση επηρεάζει το 80-90% των Αμερικανών ηλικίας άνω των 30.

Η αθηροσκλήρωση εμφανίζεται όταν η πλάκα, δηλαδή συσσωρευμένο λίπος, χοληστερόλη, ασβέστιο και άλλες ουσίες, συσσωρεύεται στις αρτηρίες. Με τον καιρό, η πλάκα σκληραίνει, περιορίζοντας τη ροή του αίματος. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε καρδιακή προσβολή, εγκεφαλικό επεισόδιο ακόμα και θάνατο.

Η ρεσβερατρόλη είναι μια φυτική ένωση που εμφανίζεται στα φυστίκια, τα σταφύλια, το κόκκινο κρασί και μερικά μούρα. Είναι μια πολυφαινόλη με αντιοξειδωτικές ιδιότητες που μπορεί να προστατεύσει από την καρδιακή νόσο, ενδεχομένως τον καρκίνο και τις νευροεκφυλιστικές ασθένειες.

Η προστατευτική δράση της ρεσβερατρόλης

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Man-Tian Mi, του Κέντρου Ερευνών για τη Διατροφή και την ασφάλεια των τροφίμων στην Κίνα διεξήγαγαν μια σειρά πειραμάτων για να διερευνήσουν πώς η ρεσβερατρόλη μπορεί να αλλάξει τη μικροχλωρίδα του εντέρου προσφέροντας προστατευτικές ιδιότητες.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η ρεσβερατρόλη μειώνει τα επίπεδα του οξειδίου της τριμεθυλαμίνης (ΤΜΑΟ) , ενός παράγοντα που συμβάλλει στην ανάπτυξη της αθηροσκλήρωσης. Αναστέλλει  επίσης την παραγωγή συγκεκριμένων βακτηρίων του εντέρου που είναι απαραίτητα για την παραγωγή του ΤΜΑΟ.

O Δρ Mi αναφέρει: «Τα αποτελέσματά δείχνουν ότι φαρμακολογικές ή διαιτητικές παρεμβάσεις στη μικροχλωρίδα του εντέρου μπορεί να συμβάλουν στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης καρδιαγγειακών νοσημάτων».

Τα ευρήματα υποδεικνύουν ότι μια φυσική πολυφαινόλη χωρίς παρενέργειες θα μπορούσε μελλοντικά να χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία των καρδιαγγειακών παθήσεων. Το επόμενο βήμα θα είναι να καθοριστεί  περαιτέρω ο ρόλος της ρεσβερατρόλης στην καρδιαγγειακή νόσο καθώς και να διεξαχθούν αντίστοιχες έρευνες σε ανθρώπους.

Τελευταία άρθρα

Ο «πόλεμος» με το κοιλιακό λίπος
Ο «πόλεμος» με το κοιλιακό λίπος

Με το πέρας του χρόνου παρατηρείται η τάση να αυξάνεται το σωματικό βάρος... 

Uneed συμπλήρωμα διατροφής
Uneed συμπλήρωμα διατροφής

Σύμφωνα με σημαντικές κλινικές μελέτες... 

Η σημασία των συμπληρωμάτων διατροφής σε στοματικό σπρέι
Η σημασία των συμπληρωμάτων διατροφής σε στοματικό σπρέι

Στο σύγχρονο τρόπο ζωής, τα συμπληρώματα διατροφής...