- Ημερομηνία:07/12/2013
- Κατηγορίες:
Στην Αρχαία Ελλάδα και Αίγυπτο χρησιμοποιούσαν το θυμάρι για την απολύμανση πληγών. Οι αντισηπτικές του ιδιότητες σήμερα γνωρίζουμε ότι οφείλονται στην υψηλή περιεκτικότητα του σε θυμόλη, ένα αιθέριο έλαιο.
Ακόμα αποτελεί ένα φυσικό μέσο αντιμετώπισης της γρίπης, συμβάλλοντας τόσο στην γενικότερη ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος, όσο και στην αντιμετώπιση του βήχα, δρώντας ως αποχρεμπτικό.
Σε εναλλακτικές θεραπείες, χρησιμοποιείται και για εντριβές, χάρη στις θερμαντικές του ιδιότητες, ανακουφίζοντας από μυικούς και ρευματικούς πόνους.
Στην διατροφή μας το χρησιμοποιούμε κυρίως για να αρωματίσουμε ψάρια, κρεατικά και σάλτσες. Εσείς όμως μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε για να αρωματίσετε κάθε είδους γέμιση ή να αρωματίσετε τα λαχανικά και τις πατάτες σας.
Ακόμα μπορείτε να πάρετε τα αιθέρια έλαια και το άρωμα του σε κάθε γεύμα σας, αρωματίζοντας 1 λίτρο ελαιόλαδου με 3 κουταλιές της σούπας θυμάρι. Αφήστε το για 20 ημέρες σε σκοτεινό και δροσερό μέρος και σουρώστε το. Έτσι θα έχετε ένα μπουκάλι ελαιόλαδο εμπλουτισμένο με τα συστατικά και το άρωμα του θυμαριού.
Στην αγορά θα το βρείτε συχνότερα αποξηραμένο, αλλά και φρέσκο. Φυσικά το φρέσκο αποδίδει εντονότερο άρωμα, λόγω της μεγαλύτερης περιεκτικότητας του στα αιθέρια έλαια, αλλά δεν συντηρείται για περισσότερο από 7 ημέρες στο ψυγείο σας.
Τελευταία άρθρα
Ο «πόλεμος» με το κοιλιακό λίπος
Με το πέρας του χρόνου παρατηρείται η τάση να αυξάνεται το σωματικό βάρος...
Η σημασία των συμπληρωμάτων διατροφής σε στοματικό σπρέι
Στο σύγχρονο τρόπο ζωής, τα συμπληρώματα διατροφής...