company logo

Σημαντική μελέτη διαπιστώνει ότι η παγκοσμιοποίηση συμβάλει στην επιδείνωση των διατροφικών συνηθειών του κόσμου.

Σημαντική μελέτη διαπιστώνει ότι η παγκοσμιοποίηση συμβάλει στην επιδείνωση των διατροφικών συνηθειών του κόσμου.

“H διατροφή στον κόσμο έχει επιδεινωθεί σημαντικά τις τελευταίες δύο δεκαετίες”,  δήλωσε , ένας κορυφαίος ειδικός της διατροφής, επικαλούμενος μια από τις μεγαλύτερες μελέτες που βασίζονται στις διεθνείς διατροφικές συνήθειες.

Ο Dariush Mozaffarian, πρύτανης της Σχολής Friedman Διατροφικής Επιστήμης και Πολιτικής στο Πανεπιστήμιο Tufts, δήλωσε πως στις φτωχές χώρες της Αφρικής και της Ασίας παρατηρούνται ταχύτερες αυξήσεις στην κατανάλωση εντόνως επεξεργασμένων τροφίμων, ενώ η κατάσταση έχει βελτιωθεί ελαφρώς στη Δυτική Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική. Επίσης ο Mozaffarian σύμφωνα με πληροφορίες της μελέτης που συνέγραψε για την έκδοση του περιοδικού Lancet τον Μάρτιο, συμπλήρωσε, ότι μεταξύ του 1990 και του 2010, στις χώρες μεσαίου και χαμηλού εισοδήματος παρατηρήθηκε μια δραματική αύξηση στην κατανάλωση τροφίμων πλούσιων σε σάκχαρα και λιπαρά.  

Ακόμα θεωρεί ότι η «παγκοσμιοποίηση» των δυτικών διατροφών - όπου μια μικρή ομάδα από εταιρίες τροφίμων και γεωργίας αποφασίζουν τι παράγεται – αποτελεί αιτία της στροφής του κόσμου προς την μη ισορροπημένη διατροφή.

Η μελέτη επανεξέτασε 325 διατροφικές έρευνες, που αντιπροσωπεύουν σχεδόν το 90% του παγκόσμιου πληθυσμού, και θεωρείται η μεγαλύτερη μελέτη σχετικά με τις διεθνείς διατροφικές συνήθειες. Στην  Κίνα και την Ινδία παρατηρήθηκαν μερικές από τις μεγαλύτερες αυξήσεις στην κατανάλωση εντόνως επεξεργασμένων τροφίμων.

Οι περισσότερες παγκόσμιες προσπάθειες που έχουν γίνει σχετικά με τη διατροφή έχουν επικεντρωθεί στις θερμίδες. Ο Mozaffarian τόνισε πως «πρέπει να δοθεί έμφαση στην ποιότητα των θερμίδων που καταναλώνονται στις φτωχές χώρες, και όχι μόνο στην ποσότητα τους»

Οι μεγαλύτεροι άνθρωποι εμφανίζουν καλύτερες διατροφικές συνήθειες από τους νέους στις περισσότερες από τις 187 χώρες που καλύπτει η μελέτη. Πρόκειται για μια ανησυχητική εξέλιξη, καθώς τα ποσοστά της παχυσαρκίας και των χρόνιων παθήσεων όπως ο διαβήτης, αναμένεται να αυξηθούν εάν οι νέοι συνεχίσουν να καταναλώνουν εντόνως επεξεργασμένα τροφίμα πλούσια σε αλάτι, σάκχαρα κα λιπαρά.

Κλείνοντας ο Mozaffarian αναφέρει ότι: «Οι νέοι άνθρωποι μεγαλώνουν με πολύ χειρότερες διατροφικές συνήθειες από τους γονείς ή τους παππούδες τους».

 

 

 

Τελευταία άρθρα

Ο «πόλεμος» με το κοιλιακό λίπος
Ο «πόλεμος» με το κοιλιακό λίπος

Με το πέρας του χρόνου παρατηρείται η τάση να αυξάνεται το σωματικό βάρος... 

Uneed συμπλήρωμα διατροφής
Uneed συμπλήρωμα διατροφής

Σύμφωνα με σημαντικές κλινικές μελέτες... 

Η σημασία των συμπληρωμάτων διατροφής σε στοματικό σπρέι
Η σημασία των συμπληρωμάτων διατροφής σε στοματικό σπρέι

Στο σύγχρονο τρόπο ζωής, τα συμπληρώματα διατροφής...