
- Ημερομηνία:10/04/2020
- Κατηγορίες:Άρθρα και Νέα Αξίζει να κλικαρετε
Χάρης Γεωργακάκης
Κλινικός Διαιτολόγος - Διατροφολόγος
O καφές αποτελεί ένα ρόφημα με πολύ έντονο ερευνητικό ενδιαφέρον, χάρη στα οφέλη που φαίνεται να έχει για την υγεία. Ένα από τα πιο διαδεδομένα είδη καφέ είναι ο στιγμιαίος. Είτε ζεστός είτε κρύος – frappé - εμπεριέχει καφεΐνη και πολλά σημαντικά αντιοξειδωτικά συστατικά. Αυτά είναι που του δίνουν σημαντικές ιδιότητες όσον αφορά στην υγεία μας, τις κυριότερες από τις οποίες παραθέτουμε παρακάτω, με βάση πάντα την υπάρχουσα επιστημονική βιβλιογραφία.
1. Ενίσχυση της αντιοξειδωτικής μας ικανότητας
Θεωρείται σήμερα ένα φυσικό αντιγηραντικό χάρη στην υψηλή περιεκτικότητά του σε αντιοξειδωτικές ουσίες, με κυριότερες από αυτές τα χλωρογενικά οξέα. Τα εν λόγω συστατικά καταπολεμούν το οξειδωτικό στρες, το οποίο ευθύνεται σε σημαντικό βαθμό για τη γήρανση των κυττάρων μας.
2. Μείωση κινδύνου για καρδιαγγειακά
Η πρόσληψη καφέ σχετίζεται με χαμηλότερο κίνδυνο καρδιακής ανεπάρκειας και εγκεφαλικού επεισοδίου. Πρόσφατες μελέτες έχουν δείξει ότι η κατανάλωση τριών έως τεσσάρων φλιτζανιών καφέ μειώνει τον καρδιαγγειακό κίνδυνο κατά 19% και τις καρδιαγγειακές παθήσεις κατά 15% σε σύγκριση με την μη κατανάλωση καφέ.
3. Πρόληψη εγκεφαλικών δυσλειτουργιών
Ο στιγμιαίος καφές περιέχει καφεΐνη, η οποία γνωρίζουμε ότι σχετίζεται με την ενεργοποίηση των εγκεφαλικών κέντρων και την μεγαλύτερη τόνωση και εγρήγορση. Παράλληλα, τα αντιοξειδωτικά του καφέ έχουν σήμερα συσχετιστεί με προστασία από εκφυλιστικές νευρολογικές διαταραχές, όπως η νόσος του Parkinson και του Alzheimer.
4. Πρόληψη σακχαρώδη διαβήτη τύπου ΙΙ
Ο σακχαρώδης διαβήτης τύπου ΙΙ είναι ένα νόσημα με πολύ μεγάλη συχνότητα εμφάνισης. Χαρακτηρίζεται από τα υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Ερευνητικά δεδομένα έχουν ταυτίσει την κατανάλωση καφέ με μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης σακχαρώδη διαβήτη τύπου ΙΙ, κυρίως λόγω των αντιοξειδωτικών συστατικών του.
5. Βελτίωση ηπατικής λειτουργίας
Αρκετές μελέτες δείχνουν ότι οι λάτρεις του καφέ έχουν μειωμένο κίνδυνο ηπατικών δυσλειτουργιών. Από τα αποτελέσματα μιας μεγάλης μετα-ανάλυσης η οποία δημοσιεύτηκε στο έγκριτο επιστημονικό περιοδικό European Journal of Gastroenterology & Hepatology και περιλάμβανε σειρά επιμέρους μελετών, φάνηκε ότι ο κίνδυνος για επιπλοκές στο συκώτι σε άτομα που πίνουν καφέ είναι σημαντικά χαμηλότερος.
Τελευταία άρθρα

Ο «πόλεμος» με το κοιλιακό λίπος
Με το πέρας του χρόνου παρατηρείται η τάση να αυξάνεται το σωματικό βάρος...

Η σημασία των συμπληρωμάτων διατροφής σε στοματικό σπρέι
Στο σύγχρονο τρόπο ζωής, τα συμπληρώματα διατροφής...