
- Ημερομηνία:25/10/2013
- Κατηγορίες:
Είναι γεγονός πως η διατροφή του παιδιού επηρεάζεται ως προς τη σύνθεση της από πολλούς παράγοντες, ένας εκ των οποίων είναι και η δυνατότητα παροχής κατάλληλων και μόνο τροφίμων στο σχολικό περιβάλλον. Υπό αυτό το πρίσμα έχουν γίνει αρκετές προσπάθειες από τους αρμόδιους φορείς, προκειμένου να υπάρξει ένα πλαίσιο μέσα στο οποίο πρέπει να κινούνται οι επιλογές των τροφίμων που βρίσκει ένα παιδί στο σχολείο του.
Επειδή για ακόμα μια φορά, οι νόμοι και οι διατάξεις υπάρχουν αλλά συχνά ΔΕΝ εφαρμόζονται, καλό είναι οι γονείς να έχουν πάντα το νου τους και σε συνεργασία με το παιδί τους να ελέγχουν αν και κατά πόσο υπάρχει όντως η δυνατότητα επιλογής από τα τρόφιμα που καταγράφονται με λεπτομέρεια στη πιο κάτω λίστα:
Επιτρεπόμενα προς πώληση προϊόντα στα σχολικά κυλικεία – καντίνες σύμφωνα με τη τελευταία υπουργική απόφαση
1. ΦΡΟΥΤΑ-ΛΑΧΑΝΙΚΑ
Φρέσκα φρούτα-λαχανικά ανάλογα με την εποχή (π.χ. μήλο, αχλάδι,
πορτοκάλι, μανταρίνια, μπανάνα, βερίκοκα, ροδάκινο κλπ), καλά πλυμένα και
συσκευασμένα σε ατομική μερίδα.
Αποξηραμένα φρούτα (π.χ. βερίκοκα, δαμάσκηνα, σύκα, σταφίδες, μπανάνες
κλπ) χωρίς προσθήκη ζάχαρης, συσκευασμένα σε ατομική μερίδα έως 50γρ.
Φυσικός χυμός φρούτων ή και λαχανικών που παρασκευάζεται εντός των
κυλικείων – καντίνων. Δεν επιτρέπεται η προσθήκη σακχάρων ή άλλων
γλυκαντικών ουσιών. Συστήνεται να είναι δυνατή η κατανάλωση του άμεσα
μετά την παρασκευή του σε ποτήρια μιας χρήσης ανακυκλώσιμου υλικού.
Φρουτοσαλάτα που παρασκευάζεται εντός των κυλικείων – καντίνων από
φρέσκα, καλά πλυμένα φρούτα εποχής. Δεν επιτρέπεται η προσθήκη
σακχάρων ή άλλων γλυκαντικών ουσιών.
Σαλάτα από φρέσκα, καλά πλυμένα λαχανικά που παρασκευάζεται εντός των
κυλικείων – καντίνων, χωρίς προσθήκη αλατιού. Επιτρέπεται μόνο η
προσθήκη ελαιολάδου, ξυδιού η λεμονιού.
Συσκευασμένοι φυσικοί χυμοί φρούτων και ομοειδών προϊόντων, χωρίς
συντηρητικά και χωρίς προσθήκη ζάχαρης, σε ατομική συσκευασία έως και
250ml.
2. ΓΑΛΑΚΤΟΚΟΜΙΚΑ
Γάλα τυποποιημένο, παστεριωμένο σε ατομική συσκευασία έως 500ml
πλήρες και ημιαποβουτυρωμένο (1,5%-1,8% λιπαρά).
Σοκολατούχο γάλα με χαμηλά λιπαρά (max.1,8%) σε συσκευασία έως 250ml.
Γιαούρτι τυποποιημένο (έως 5% λιπαρά) χωρίς πρόσθετα σάκχαρα σε
ατομική μερίδα έως 200 γραμμάρια.
Ροφήματα από συνδυασμούς φρέσκου γάλακτος και φρέσκων φρούτων που
θα παρασκευάζονται στο κυλικείο. Δεν επιτρέπεται η προσθήκη ζάχαρης.
Απαγορεύεται η διάθεση άλλων τυποποιημένων αναλόγων ροφημάτων
καθώς και η χρήση έτοιμης σκόνης για την παρασκευή τους.
Τυριά πολύ σκληρά, σκληρά, ημίσκληρα, μαλακά τυριά. Συστήνονται τυριά
παραδοσιακά και ελληνικά Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης.
Εξαιρούνται τα ανακατεργασμένα τυριά ή τηγμένα τυριά και ανακατεργασμένα
τυριά με αλειφώδη υφή.
3. ΑΠΛΑ ΑΡΤΟΠΑΡΑΣΚΕΥΑΣΜΑΤΑ Ή ΑΡΤΟΣΚΕΥΑΣΜΑΤΑ
Κουλούρι σησαμένιο ολικής άλεσης πλούσιο σε φυτικές ίνες ή λευκό.
Κριτσίνια ολικής άλεσης πλούσια σε φυτικές ίνες ή λευκά, σε ατομική
συσκευασία έως 50γρ
Φρυγανιές ολικής άλεσης πλούσιες σε φυτικές ίνες ή λευκές, σε ατομική
συσκευασία έως 50γρ.
Κράκερς ολικής άλεσης πλούσια σε φυτικές ίνες ή λευκά, σε ατομική
συσκευασία έως 50γρ
Τα παραπάνω απλά αρτοπαρασκευάσματα πρέπει να πληρούν τις ακόλουθες
προδιαγραφές:
Κορεσμένα λιπαρά έως 3%
Τράνς λιπαρά έως 0,1%
Νάτριο έως 0,5%
4. ΔΙΑΦΟΡΑ ΑΡΤΟΣΚΕΥΑΣΜΑΤΑ
Μουστοκούλουρα σε ατομική μερίδα έως 60γρ.
Σταφιδόψωμο σε ατομική μερίδα έως 60γρ.
Μπάρα δημητριακών ολικής άλεσης σε ατομική μερίδα έως 40γρ, η οποία να
πληρεί τις ακόλουθες προδιαγραφές:
Κορεσμένα λιπαρά έως 3%
Τράνς λιπαρά έως 0,1%
Νάτριο έως 0,5%
Επιτρέπεται η διάθεση τυρόπιτας-πίτας λαχανικών σε ατομικές μερίδες των
120 γρ. και με συγκεκριμένες προδιαγραφές:
Α) Η λιπαρή ύλη για τη ζύμη-φύλλο πρέπει να είναι αποκλειστικά ελαιόλαδο.
Δεν επιτρέπεται η χρήση ζύμης σφολιάτας
Β) Το τυρί που θα χρησιμοποιείται στις τυρόπιτες θα πρέπει να αποτελεί
τουλάχιστον το 40% του συνολικού βάρους. Συστήνονται τυριά παραδοσιακά
και ελληνικά Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης. Απαγορεύεται η
χρήση τετηγμένων τυριών.
Πίτσα με τις παρακάτω προδιαγραφές:
Για τη βάση τα επιτρεπόμενα υλικά είναι αλεύρι, αβγό, γιαούρτι, αλάτι και
μυρωδικά βότανα. Απαγορεύεται η χρήση ενισχυτικών γεύσης όπως το
γλουταμινικό μονο-νάτριο. Για τη γέμιση τα επιτρεπόμενα προϊόντα είναι τυρί,
τομάτα, πιπεριές, μανιτάρια, κρεμμύδι, καλαμπόκι. Δεν επιτρέπεται η χρήση
σάλτσας και αλλαντικών.
5. ΣΑΝΤΟΥΙΤΣ
Τα σάντουιτς / τοστ μπορούν να παρασκευάζονται με συνδυασμούς των
τροφίμων των επόμενων παραγράφων. Μπορούν να είναι τυποποιημένα ή να
παρασκευάζονται στο χώρο του κυλικείου-καντίνας αυθημερόν.
Επιτρέπεται η χρήση όλων των ειδών ψωμιού, ολικής άλεσης πλούσιο σε
φυτικές ίνες ή λευκό όπως ψωμάκι ατομικό, ψωμί για τοστ, μπαγκέτα,
ελληνική πίτα, αραβική πίτα, σησαμένιο κουλούρι. Συστήνεται το ψωμί ολικής
άλεσης. Δεν επιτρέπεται το μπριος, το κρουασάν η το πιροσκί. Η ελληνική
πίτα δεν πρέπει να περιέχει γλυκουρονικό νάτριο.
Δεν επιτρέπεται η χρήση άλλων αλλαντικών, εκτός από βραστή γαλοπούλα
με τις παρακάτω προδιαγραφές:
α) Κορεσμένα λιπαρά έως 1%
β) Νάτριο έως 1%
Λαχανικά όλων των ειδών.
Ελιές χωρίς το κουκούτσι και πάστα ελιάς.
Αβγό καλά βρασμένο.
Από λιπαρές ύλες επιτρέπεται μόνο η προσθήκη ελαιολάδου
Επιτρέπεται η παρασκευή γλυκών σάντουιτς με συνδυασμό των
προαναφερομένων ψωμιών και ως γέμιση 1 κουταλιά της σούπας μέλι ή μέλι
με ταχίνι.
6. ΓΛΥΚΙΣΜΑΤΑ
Κρέμα και ρυζόγαλο σε ατομικές μερίδες των 150γρ.(με περιεκτικότητα σε
λίπος γάλακτος έως 4% ).
Χαλβάς σε ατομική μερίδα έως 50 γρ.
Παστέλι σε ατομική μερίδα έως 50γρ.
Μέλι σε ατομική μερίδα.
Σοκολάτα υγείας και γάλακτος σε ατομική μερίδα έως 30γρ.
Δεν επιτρέπεται η διάθεση τσιχλών και καραμελών.
7. ΞΗΡΟΙ ΚΑΡΠΟΙ
Στα κυλικεία των σχολείων δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης επιτρέπονται οι
ξηροί καρποί όλων των ειδών χωρίς προσθήκη αλατιού ή ζάχαρης σε ατομική
συσκευασία έως 50γρ. Δεν επιτρέπονται οι τηγανισμένοι ξηροί καρποί.
8. ΥΓΡΑ ΤΡΟΦΙΜΑ
Εμφιαλωμένο νερό.
Στα κυλικεία των σχολείων δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης επιτρέπονται τα
παρακάτω αφεψήματα: χαμομήλι, φασκόμηλο, τσάι του βουνού, χωρίς
προσθήκη ζάχαρης ή σύνθετων γλυκαντικών.
Καφές μόνο για το προσωπικό.
Δεν επιτρέπεται η διάθεση αναψυκτικών.
9. Επιτρέπεται η διάθεση και «βιολογικών προϊόντων» όπως αυτά ορίζονται στους
Κανονισμούς 834/2007 και 889/2008 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του
Συμβουλίου, με την προϋπόθεση ότι αυτά εμπίπτουν στον ανωτέρω κατάλογο.
10. Δεν επιτρέπεται η διάθεση λειτουργικών τροφίμων ή συμπληρωμάτων διατροφής
και προϊόντων που περιέχουν γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς.
Δεν επιτρέπεται η διάθεση άλλων προϊόντων, που δεν περιλαμβάνονται στην
παρούσα Υγειονομική Διάταξη
Τελευταία άρθρα

Ο «πόλεμος» με το κοιλιακό λίπος
Με το πέρας του χρόνου παρατηρείται η τάση να αυξάνεται το σωματικό βάρος...

Η σημασία των συμπληρωμάτων διατροφής σε στοματικό σπρέι
Στο σύγχρονο τρόπο ζωής, τα συμπληρώματα διατροφής...