company logo

Τα κρεατάκια προκαλούν την υπνική άπνοια

Τα κρεατάκια προκαλούν την υπνική άπνοια

Η υπνική άπνοια είναι μια πάθηση, που χαρακτηρίζεται από επαναλαμβανόμενα επεισόδια διακοπής της αναπνοής κατά τη διάρκεια του ύπνου. Στα παιδιά ηλικίας 3 - 6 ετών η υπνική άπνοια οφείλεται κατά κύριο λόγο στις αδενοειδείς εκβλαστήσεις ( τα γνωστά "κρεατάκια") και τις υπερτροφικές αμυγδαλές.

Τα κρεατάκια αρχίζουν να μεγαλώνουν, όταν το παιδί είναι περίπου 3 ετών και σε συνδυασμό με τις αμυγδαλές φράζουν τις διόδους τους αέρα, δυσκολεύοντας το παιδί να ανασάνει σωστά. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα άλλοτε το παιδί να ξυπνά πολλές φορές τη νύχτα στην προσπάθεια του να αναπνεύσει και άλλοτε  να έχει  καθημερινά έντονο ροχαλητό, που γίνεται ακόμα εντονότερο, όταν υποφέρει από κάποια ίωση ή αλλεργία. 

Οι δυσκολίες στον ύπνο έχουν σχετιστεί με προβλήματα μάθησης και συμπεριφοράς, καθώς ένα παιδί, που δεν κοιμάται καλά τη νύχτα, δεν μπορεί να συγκεντρωθεί, αισθάνεται συνεχώς κουρασμένο, είναι ευερέθιστο και διασπάται εύκολα η προσοχή του. Επίσης, η έλλειψη ύπνου επηρεάζει και την ομαλή φυσική ανάπτυξη του παιδιού.

Αν παρατηρείτε ότι το παιδί σας δυσκολεύεται να αναπνεύσει στον ύπνο του, ροχαλίζει ή κάνει άπνοιες, θα πρέπει να συζητήσετε το θέμα με τον παιδίατρο σας, ο οποίος είναι πιθανόν να σας παραπέμψει σε ωτορινολαρυγγολόγο για καλύτερη εκτίμηση της κατάστασης.

Η χειρουργική αφαίρεση των αδενοειδών εκβλαστήσεων είναι μια λύση, αλλά δεν είναι πάντα απαραίτητη, γιατί τα κρεατάκια συρρικνώνονται από μόνα τους, καθώς το παιδί μεγαλώνει. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, μην αμελήσετε και ζητήστε τη γνώμη των ειδικών.

Τελευταία άρθρα

Ο «πόλεμος» με το κοιλιακό λίπος
Ο «πόλεμος» με το κοιλιακό λίπος

Με το πέρας του χρόνου παρατηρείται η τάση να αυξάνεται το σωματικό βάρος... 

Uneed συμπλήρωμα διατροφής
Uneed συμπλήρωμα διατροφής

Σύμφωνα με σημαντικές κλινικές μελέτες... 

Η σημασία των συμπληρωμάτων διατροφής σε στοματικό σπρέι
Η σημασία των συμπληρωμάτων διατροφής σε στοματικό σπρέι

Στο σύγχρονο τρόπο ζωής, τα συμπληρώματα διατροφής...