company logo

Τα συμπληρώματα βιταμίνης D συμβάλουν στην απώλεια βάρους σε παχύσαρκα και υπέρβαρα άτομα

Τα συμπληρώματα βιταμίνης D συμβάλουν στην απώλεια βάρους σε παχύσαρκα και υπέρβαρα άτομα

Σε μια πρόσφατη μελέτη από το Πανεπιστήμιο του Μιλάνου, με επικεφαλής την Dr. Luisella, διαπιστώθηκε ότι τα συμπληρώματα βιταμίνης D συμβάλουν στην απώλεια σωματικού βάρους σε παχύσαρκους και υπέρβαρους ανθρώπους που έχουν ανεπάρκεια βιταμίνης D.

Προηγούμενη έρευνα είχε καταλήξει στο συμπέρασμα ότι τα χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D συνδέονται με την παχυσαρκία. Ωστόσο, δεν είχε διερευνηθεί αν τα συμπληρώματα βιταμίνης D μπορούν να οδηγήσουν σε απώλεια βάρους.

Για να διερευνήσουν το θέμα η Vigna και οι συνεργάτες της συγκέντρωσαν στοιχεία από 400 παχύσαρκους ή υπέρβαρους ενήλικες. Οι συμμετέχοντες ακολουθούσαν μια διατροφή μειωμένων θερμίδων και χωρίστηκαν σε τρεις ομάδες: σε εκείνους που δεν έλαβαν συμπληρώματα, σε εκείνους που έλαβαν 25.000 IU βιταμίνης D ανά μήνα και σε εκείνους που έλαβαν 100.000 IU βιταμίνης D ανά μήνα.

Μετά από έξι μήνες, μόνο όσοι έλαβαν 100.000 IU ανά μήνα κατάφεραν να έχουν επαρκή επίπεδα βιταμίνης D. Οι δύο ομάδες που έλαβαν συμπληρώματα βιταμίνης D εμφάνισαν μεγαλύτερη μείωση βάρους και μείωση στην περίμετρο της μέσης σε σύγκριση με την ομάδα που δεν έλαβε συμπληρώματα.

Εκείνοι που έλαβαν συμπληρώματα με 25.000 IU έχασαν κατά μέσο όρο 3,8 κιλά και 4 εκατοστά από την περίμετρο της μέσης τους. Όσοι έλαβαν συμπληρώματα με 100.000 IU έχασαν κατά μέσο όρο 5,4 κιλά και 5,48 εκατοστά από την περίμετρο της μέσης τους. Ενώ οι συμμετέχοντες που δεν έλαβαν συμπληρώματα βιταμίνης D έχασαν κατά μέσο όρο 1,2 κιλά και 3,21 εκατοστά.

Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι: "Τα παρόντα δεδομένα υποδεικνύουν ότι τα συμπληρώματα, στα παχύσαρκα και υπέρβαρα άτομα με ανεπάρκεια βιταμίνης D, συμβάλουν στην απώλεια βάρους και ενισχύουν τις ευεργετικές επιδράσεις μίας δίαιτας μειωμένων θερμίδων".

Οι ερευνητές συμπλήρωσαν ότι: " Όλοι οι υπέρβαροι και παχύσαρκοι άνθρωποι πρέπει να ελέγχουν τα επίπεδα της βιταμίνης D και αν υπάρχει ανεπάρκεια τότε να ξεκινήσει άμεσα η λήψη συμπληρωμάτων". 

Τελευταία άρθρα

Ο «πόλεμος» με το κοιλιακό λίπος
Ο «πόλεμος» με το κοιλιακό λίπος

Με το πέρας του χρόνου παρατηρείται η τάση να αυξάνεται το σωματικό βάρος... 

Uneed συμπλήρωμα διατροφής
Uneed συμπλήρωμα διατροφής

Σύμφωνα με σημαντικές κλινικές μελέτες... 

Η σημασία των συμπληρωμάτων διατροφής σε στοματικό σπρέι
Η σημασία των συμπληρωμάτων διατροφής σε στοματικό σπρέι

Στο σύγχρονο τρόπο ζωής, τα συμπληρώματα διατροφής...