- Ημερομηνία:05/10/2016
- Κατηγορίες:Άρθρα και Νέα Διατροφή Υγεία Αυτοάνοσα Νοσήματα
Επιμέλεια
Ευγενία Αλεξάνδρου
Διαιτολόγος – Διατροφολόγος
Πτυχιούχος University of Nottingham
Στο περιοδικό PLoS One οι ερευνητές αναφέρουν πως το δοκοσαεξανοϊκό οξύ (DHA) αποτρέπει το κρυσταλλικό διοξείδιο του πυριτίου (μια τοξική ουσία που συνδέεται με την ανάπτυξη του συστηματικού ερυθηματώδους λύκου (ΣΕΛ) ) από το να προκαλέσει βλάβες στους πνεύμονες σε ποντικούς με γενετική προδιάθεση για λύκο.
Ο λύκος είναι μια αυτοάνοση νόσος κατά την οποία το ανοσοποιητικό σύστημα επιτίθεται και καταστρέφει υγιείς ιστούς, κύτταρα και όργανα προκαλώντας πόνο και φλεγμονή. Ο ΣΕΛ είναι η πιο κοινή μορφή της νόσου αντιπροσωπεύοντας περίπου το 70% όλων των περιπτώσεων. Το δέρμα είναι το όργανο που επηρεάζεται πιο συχνά ενώ μπορεί ακόμη να υποστεί βλάβη ο εγκέφαλος, οι νεφροί, οι πνεύμονες και άλλα όργανα.
Υπάρχει ένας αριθμός από περιβαλλοντικούς παράγοντες που θεωρείται ότι προκαλούν λύκο σε ευάλωτα άτομα όπως για παράδειγμα η έκθεση κάποιου στο κρυσταλλικό πυρίτιο. Το κρυσταλλικό πυρίτιο είναι μια φυσική ένωση που υπάρχει σε πολλές ουσίες και είχε χαρακτηριστεί ως καρκινογόνα. Σύμφωνα με μελέτες η έκθεση σε μικρά σωματίδια της ένωσης αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου του πνεύμονα. «Τα κύτταρα του πνεύμονα μπορεί να αποθηκεύσουν το διοξείδιο του πυριτίου το οποίο είναι τόσο τοξικό που τελικά τα σκοτώνει» εξηγεί ο συν-συγγραφέας της μελέτη Jack Harkema από το Michigan State University. Συμπληρώνει ότι: «Όταν τα κύτταρα του πνεύμονα πεθαίνουν, στέλνονται σήματα στο ανοσοποιητικό σύστημα με αποτέλεσμα το σώμα να αντιδρά και να στοχεύει τα υγιή κύτταρα».
Ο Harkema και οι συνεργάτες του έθεσαν ως στόχο να διερευνήσουν κατά πόσον το DHA μπορεί να προσφέρει κάποια προστασία ενάντια στις τοξικές επιδράσεις του κρυσταλλικού πυριτίου. Το DHA βρίσκεται στα συμπληρώματα διατροφής, τα λιπαρά ψάρια (όπως ο σολομός, ο τόνος και η πέστροφα) και θεωρείται το κλειδί για την ανάπτυξη και τη λειτουργία του εγκεφάλου.
Στη συγκεκριμένη μελέτη οι ερευνητές χρησιμοποίησαν θηλυκά ποντίκια που είχαν γενετική προδιάθεση να αναπτύξουν λύκο. Τα ποντίκια χωρίστηκαν σε ομάδες και ακολούθησαν τέσσερις διατροφές όπου περιείχαν διαφορετικά ποσοστά DHA (0,4%, 1,2%, ή 2,4% DHA) μαζί με μια δίαιτα ελέγχου. Μετά από 2 εβδομάδες όλες οι ομάδες εκτέθηκαν σε 1mg κρυσταλλικού πυριτικού μία φορά την εβδομάδα για 4 εβδομάδες. Σχετικά με την αξιολόγηση των πνευμόνων των τρωκτικών οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα ποντίκια που ακολουθούσαν τις διατροφές με 1,2% ή 2,4% DHA είχαν σημαντικά λιγότερες βλάβες στον πνεύμονα από ότι τα ποντίκια από την ομάδα ελέγχου. Το 96% των βλαβών του πνεύμονα σταμάτησαν με τη κατανάλωση του DHA.
Οι ερευνητές δεν είναι σε θέση να εντοπίσουν με ακρίβεια πώς το DHA μπορεί να αποτρέψει τις βλάβες αλλά εικάζουν ότι μπορεί να μεταβάλει τον τρόπο που τα μακροφάγα (ένα τύπο λευκών αιμοσφαιρίων που εμπλέκονται στην ανίχνευση και την καταστροφή των επιβλαβών παθογόνων) του πνεύμονα αντιδρούν στην τοξική ουσία. «Το επόμενο βήμα είναι να καταλάβουμε τι ακριβώς συμβαίνει», συμπληρώνει ο Harkema.
Τελευταία άρθρα
Ο «πόλεμος» με το κοιλιακό λίπος
Με το πέρας του χρόνου παρατηρείται η τάση να αυξάνεται το σωματικό βάρος...
Η σημασία των συμπληρωμάτων διατροφής σε στοματικό σπρέι
Στο σύγχρονο τρόπο ζωής, τα συμπληρώματα διατροφής...