company logo

Τι κρύβει ο πόνος στις αρθρώσεις;

Τι κρύβει ο πόνος στις αρθρώσεις;

O πόνος στο ένα ή και στα δύο γόνατα, στους ώμους ή στην πλάτη είναι ένα πολύ κοινό σύμπτωμα στις μέρες μας, που απασχολεί τουλάχιστον 1 στους 5 ανθρώπους. Οι πόνοι των αρθρώσεων φαίνεται να έχουν άμεση σχέση με την ηλικία και τον τρόπο ζωής μας, που χαρακτηρίζεται από έλλειψη κίνησης, κακή στάση, παχυσαρκία. Ο ορθοπεδικός - χειρουργός κ. Χάρης Βουλγαρόπουλος, μας δίνει χρήσιμες συμβουλές για να προλάβουμε τον πόνο στις αρθρώσεις.

Συνήθειες για υγιείς αρθρώσεις

Επειδή όλα είναι θέμα... συνήθειας, ο κ. Χάρης Βουλγαρόπουλος μας δίνει πρακτικές και χρήσιμες συμβουλές για τη διατήρηση της καλής υγείας των αρθρώσεων:

• «Αποκτήστε και διατηρήστε εφ’ όρου ζωής ένα κανονικό σωματικό βάρος», συμβουλεύει κατ’ αρχήν ο ειδικός. Και όχι άδικα. Το φυσιολογικό σωματικό βάρος είναι πολύ σημαντικό για την υγεία των αρθρώσεων. Αντίθετα, όσο αυξάνει το σωματικό βάρος, τόσο μεγαλύτερη είναι η επιβάρυνση που δέχονται η μέση, τα γόνατα αλλά και οι αστράγαλοι.

• «Βάλτε την άσκηση στη ζωή σας», τονίζει με νόημα ο ειδικός. Και δικαίως, αφού έχει αποδειχθεί ότι η συστηματική, ήπια άσκηση, και ιδίως το κολύμπι, το οποίο είναι ιδιαίτερα «φιλικό» με τις αρθρώσεις, συμβάλλει στην σωστή τους λειτουργία, αλλά και στην ενδυνάμωσή τους. Αν μάλιστα αυτή η ήπια άσκηση συνδυαστεί με ασκήσεις με βάρη και ασκήσεις αντίστασης, δυναμώνουν και οι μύες γύρω από τις αρθρώσεις, στηρίζοντάς τις ακόμα καλύτερα.

• Βελτιώστε τη στάση του σώματός σας. «Πρέπει να προσέχουμε τη στάση του σώματός μας, όχι μόνο όταν σηκώνουμε βάρος ή αθλούμαστε, αλλά σε κάθε περίπτωση, ακόμη κι όταν καθόμαστε ή περπατάμε. Είναι σημαντικό επίσης, να αποφεύγουμε την πολύωρη ορθοστασία και ακινησία, που καταπονούν τις αρθρώσεις και το μυοσκελετικό μας σύστημα», σημειώνει ο κ. Βουλγαρόπουλος.

• Επισκεφθείτε τον γιατρό σας, αν ο πόνος επιμένει. «Άτομα που παρουσιάζουν επί μέρες πόνο και διόγκωση σε κάποια άρθρωση ή πρωινή δυσκαμψία των αρθρώσεων, πρέπει να απευθύνονται αμέσως στον ορθοπεδικό. Η έγκαιρη διάγνωση είναι πολύ σημαντική», τονίζει ο ειδικός.

• Χρησιμοποιήστε τα κατάλληλα συμπληρώματα διατροφής. «Μερικές ουσίες, όπως η χονδροϊτίνη, η γλυκοζαμίνη, το υαλουρονικό οξύ και το κολλαγόνο, μπορούν να ανακουφίσουν από τον πόνο των αρθρώσεων. Έχουν την ιδιότητα να “λιπαίνουν” τις αρθρώσεις, να συμβάλλουν στη διατήρηση της ποιότητας του χόνδρου των αρθρώσεων και ως εκ τούτου μπορούν να καθυστερήσουν την εμφάνιση της οστεοαρθρίτιδας». Η οστεοαρθρίτιδα προσβάλλει κυρίως τα γόνατα, αλλά και τα ισχία, οδηγώντας σταδιακά σε δύσκολες καταστάσεις που φτάνουν συχνά στο χειρουργείο, για αντικατάσταση της άρθρωσης.

• Προσέξτε τι τρώτε. Μια διατροφή φτωχή σε λιπαρά, αλλά πλούσια σε αντιοξειδωτικά φαίνεται να αποτελεί τον καλύτερο «σύμμαχο» για την υγεία των αρθρώσεων.

• Για τις άλλες μορφές αρθρίτιδας, όπως π.χ. η ρευματοειδής αρθρίτιδα ή η αγκυλοποιητική σπονδυλοαρθρίτιδα, τρόποι πρόληψης δεν υπάρχουν, διότι πρόκειται για αυτοάνοσα νοσήματα. Προκαλούνται δηλαδή από το ίδιο το ανοσοποιητικό σύστημα του ασθενούς χωρίς να γνωρίζουμε πώς και γιατί συμβαίνει αυτό. Ευτυχώς, σήμερα έχουμε αποτελεσματικά φάρμακα γι’ αυτές τις πολύ δύσκολες καταστάσεις, που βοηθούν τους ασθενείς να έχουν ποιότητα ζωής και να μην υποφέρουν από συνεχείς και έντονους πόνους.

 

Who is Who

Βουλγαρόπουλος Χάρης

Ορθοπεδικός Χειρουργός

Κυανούς Σταυρός Euromedica, Θεσσαλονίκη

τηλ.: 2310 966100

 

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Το Diettv.gr προτείνει:

 

Η 4πλη δύναμη της Solgar για οστά και αρθρώσεις


Το Glucosamine – Hyaluronic Acid – Chondroitin – MSM της Solgar είναι ένας πρωτοποριακός αποτελεσματικός συνδυασμός που περιέχει:

1. Υδροχλωρική Γλουκοζαμίνη

2. Υαλουρονικό οξύ

3. Θειϊκή Χονδροϊτίνη

4. Οργανικό Θείο (MSM)

Ο 4πλος αυτός συνδυασμός συμβάλλει στη στήριξη και ενίσχυση της δομής των αρθρώσεων, των χόνδρων και των τενόντων, προστατεύει από τους κραδασμούς που επιβαρύνουν τις αρθρώσεις και έχει ήπια αναλγητική δράση που ανακουφίζει από τον πόνο.

Είναι ιδανικό για τις αρθρώσεις που επιβαρύνονται καθημερινά από την προπόνηση, τις χρόνιες φλεγμονώδεις καταστάσεις ή ακόμα και από την λανθασμένη στάση σώματος στη δουλειά ή τον ύπνο.  Επίσης, είναι ιδανικό για τις μεγαλύτερες ηλικίες που αντιμετωπίζουν προβλήματα φθοράς και αλλοίωσης των αρθρώσεων και των χόνδρων λόγω της παρόδου του χρόνου.

 

Απελευθερώστε, λοιπόν, την κίνησή σας με φυσικό τρόπο!

Διαβάστε περισσότερα εδώ: healthyme.gr

 

Τελευταία άρθρα

Ο «πόλεμος» με το κοιλιακό λίπος
Ο «πόλεμος» με το κοιλιακό λίπος

Με το πέρας του χρόνου παρατηρείται η τάση να αυξάνεται το σωματικό βάρος... 

Uneed συμπλήρωμα διατροφής
Uneed συμπλήρωμα διατροφής

Σύμφωνα με σημαντικές κλινικές μελέτες... 

Η σημασία των συμπληρωμάτων διατροφής σε στοματικό σπρέι
Η σημασία των συμπληρωμάτων διατροφής σε στοματικό σπρέι

Στο σύγχρονο τρόπο ζωής, τα συμπληρώματα διατροφής...