company logo

Το Junk Food υπαίτιο για τύφλωση σε έφηβο!!

Το Junk Food υπαίτιο για τύφλωση σε έφηβο!!

Μια ακραία περίπτωση παρατηρήθηκε σε έναν έφηβο του Ηνωμένου Βασιλείου σύμφωνα με μια έκθεση που δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα στο επιστημονικό περιοδικό Annals of Internal Medicine.

Όταν η Denize Atan,  συγγραφέας της μελέτης, συναντήθηκε με το 17 χρόνο αγόρι στο Bristol Eye Hospital, παρατήρησε ότι η όραση του αγοριού επιδεινώθηκε δραματικά τα τελευταία δύο χρόνια. Αυτό που την σόκαρε περισσότερο ήταν η διατροφική συμπεριφορά του ασθενούς. Ο έφηβος δήλωσε στους γιατρούς ότι από το δημοτικό σχολείο κατανάλωνε καθημερινά τηγανιτές πατάτες, πατατάκια, λευκό ψωμί, φέτες ζαμπόν και λουκάνικα. Το junk food συχνά συνδέεται με την εμφάνιση παχυσαρκίας, την κακή καρδιαγγειακή υγεία και τον καρκίνο. Η μελέτη της Atan προειδοποιεί ότι μπορεί επίσης να έχει καταστροφικές και μερικές φορές μη αναστρέψιμες επιπτώσεις στο νευρικό σύστημα, όπως στην όραση.

Το αγόρι έλαβε θεραπεία σχετικά με τη διάγνωση για χρόνια κόπωση πριν τρία χρόνια. Οι πρώιμοι έλεγχοι έδειξαν ότι το αγόρι είχε χαμηλά επίπεδα βιταμίνης Β12 και αναιμία με αποτέλεσμα να  υποβληθεί σε θεραπεία με Β12 και διατροφικές συμβουλές. Μέχρι τα 15 του χρόνια η ακοή άρχισε να φθίνει και έπειτα εμφανίστηκαν επιπλοκές στην όραση του. Οι γιατροί δεν μπορούσαν να προσδιορίσουν τι προκάλεσε αυτά τα συμπτώματα. Μετά από δύο χρόνια προοδευτικής απώλειας όρασης, το αγόρι ήταν και επίσημα τυφλό. Πρόσθετες εξετάσεις αποκάλυψαν ότι η ανεπάρκεια της βιταμίνης Β12 δεν είχε υποχωρήσει. Είχε αναπτύξει επίσης ένα μειωμένο επίπεδο οστικής πυκνότητας, με χαμηλά επίπεδα χαλκού, σεληνίου και βιταμίνης D.

Σύμφωνα με την έκθεση, η διάγνωση ήταν: “ Διατροφική οπτική νευροπάθεια εξαιτίας έντονης διαταραχής πρόσληψης τροφής”.

Η διατροφική οπτική νευροπάθεια προκαλείται συχνότερα από τη δυσαπορρόφηση ορισμένων θρεπτικών ουσιών και τον αλκοολισμό. Εάν γίνει αντιληπτή νωρίς είναι αναστρέψιμη αλλιώς μπορεί και να οδηγήσει σε μόνιμη βλάβη της όρασης. Η τύφλωση είναι μια ασυνήθιστη αλλά σοβαρή επιπλοκή της κακής διατροφής. Η υπόθεση αυτή υπογραμμίζει την επίδραση της διατροφής στην οπτική και τη σωματική υγεία ενώ παράλληλα τονίζει  το γεγονός ότι η πρόσληψη θερμίδων και ο Δ.Μ.Σ δεν είναι αξιόπιστοι δείκτες της διατροφικής κατάστασης.

Οι ερευνητές ανησυχούν ότι η διατροφική οπτική νευροπάθεια μπορεί να γίνει πιο διαδεδομένη λόγω της μαζικής κατανάλωσης junk food και της  αυξανόμενης δημοτικότητας του veganism  που χαρακτηρίζεται από την ανεπάρκεια της βιταμίνης Β12. Είναι σημαντικό λοιπόν να υπάρχει ποικιλία στη διατροφή καθώς δεν υπάρχει η μαγική τροφή που μπορεί να παρέχει όλες τις βιταμίνες και τα μέταλλα που χρειάζεται ο οργανισμός.