company logo

Το μάσημα της τροφής προστατεύει από τις λοιμώξεις

Το μάσημα της τροφής προστατεύει από τις λοιμώξεις

Σε μελέτη που δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο περιοδικό Immunity, διαπιστώθηκε ότι το μάσημα της τροφής μπορεί να οδηγήσει στην απελευθέρωση των βοηθητικών Τ17 κύτταρων (Th17) στο στόμα.

Τα Th17 κύτταρα αποτελούν μέρος του προσαρμοστικού ανοσοποιητικού συστήματος, το οποίο χρησιμοποιεί ειδικά αντιγόνα για την αντιμετώπιση πιθανών παθογόνων μικροοργανισμών ενώ παράλληλα ελέγχει τα  «φιλικά» βακτήρια που μπορεί να είναι ευεργετικά για την υγεία.

Σύμφωνα με την ερευνητική ομάδα που είχε επικεφαλής τον Δρ. Joanne Konkel από το Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ στο Ηνωμένο Βασίλειο, τα Th17 κύτταρα παράγονται μέσα από την παρουσία των «φιλικών» βακτηρίων στο έντερο και στο δέρμα. Ωστόσο, οι μηχανισμοί με τους οποίους τα Th17 κύτταρα παράγονται στο στόμα δεν ήταν σαφής.

Ο Δρ Konkel και οι συνεργάτες του σημειώνουν ότι κατά τη μάσηση απαιτείται μηχανική δύναμη που οδηγεί σε μια φυσιολογική βλάβη στο στόμα. Η ομάδα λοιπόν έθεσε ως στόχο να διερευνήσει το κατά πόσον μια τέτοια ζημία θα μπορούσε να κινητοποιήσει την παραγωγή Th17κυττάρων.

Σύμφωνα με έρευνα που διεξάχθηκε σε ποντίκια οι ερευνητές επιβεβαίωσαν τη θεωρία τους και διαπίστωσαν ότι η αύξηση των επιπέδων της φυσιολογικής βλάβης στο στόμα οδήγησε στην αύξηση της παραγωγή των Th17 κυττάρων.

Ο Δρ Konkel και οι συνεργάτες του πιστεύουν ότι τα ευρήματα αυτά υποδεικνύουν ότι το μάσημα της τροφής μπορεί να προκαλέσει μία προστατευτική ανοσολογική απόκριση. Πιο συγκεκριμένα αναφέρει: «H φλεγμονή στο στόμα συνδέεται με την ανάπτυξη ασθενειών σε όλο το σώμα. H κατανόηση των παραγόντων που ρυθμίζουν την ανοσολογική απόκριση του στόματος θα μπορούσε να οδηγήσει σε νέους τρόπους θεραπείας πολλών φλεγμονωδών παθήσεων.»

Τα μειονεκτήματα της υπερβολικής μάσησης

Οι ερευνητές προειδοποιούν ότι η αυξημένη παραγωγή των Th17 κυττάρων από το στόμα μπορεί να μην είναι πάντα ευεργετική καθώς μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο της περιοδοντίτιδας, ή της ασθένειας των ούλων που έχει  συσχετισθεί με πολλές άλλες παθήσεις, όπως ο διαβήτης και η ρευματοειδής αρθρίτιδα.

Τελευταία άρθρα

Η κατανάλωση στέβιας ενδέχεται να είναι επιβλαβής για την υγεία?
Η κατανάλωση στέβιας ενδέχεται να είναι επιβλαβής για την υγεία?

Η στέβια αποτελεί γλυκαντικό 300 φορές πιο γλυκό από την επιτραπέζια ζάχαρη... 

Ετικέτες τροφίμων: ένα χρήσιμο εργαλείο για τον καταναλωτή
Ετικέτες τροφίμων: ένα χρήσιμο εργαλείο για τον καταναλωτή

Η διασφάλιση μιας ισορροπημένης και υγιεινής διατροφής...  

Η Κουρκουμίνη ως υποψήφια για την πρόληψη και θεραπεία της COVID-19
Η Κουρκουμίνη ως υποψήφια για την πρόληψη και θεραπεία της COVID-19

Ο ιός SARS-CoV-2  εμφανίστηκε στην Κίνα τον Δεκέμβριο του 2019...