- Ημερομηνία:03/12/2013
- Κατηγορίες:
Σαν εθνικό μας φαγητό θεωρούμε την φασολάδα. Στην πραγματικότητα όμως, κάθε ξένος που έρχεται στην χώρα μας, το πρώτο που μαθαίνει είναι το σουβλάκι. Αρέσει σε όλους και είναι ένα γεύμα με πολλές παραλλαγές. Με πίτα ή χωρίς, με κοτόπουλο ή χοιρινό κρεάς, με γύρο ή κεμπάμπ.
Το σουβλάκι, όπως είπαμε έχει διάφορες συνταγές και μορφές. Παράλληλα διαφοροποιούνται και οι θερμίδες που αποδίδει. Σχετικά με την πίτα, εάν ψηθεί χωρίς λάδι, όπως κάνουν πολλά σουβλατζίδικα στο πλαίσιο του εκσυχρονισμού, αποδίδει περίπου 160 θερμίδες, ενώ εάν της προσθέσουμε 1 κουταλιά λάδι φθάνει στις 300 θερμίδες.
Εάν προσθέσετε πατάτες και σως μαγιονέζας, αυξάνετε ακόμα περισσότερο την ποσότητα των λιπαρών και άρα των θερμίδων. Εάν χρησιμοποιήσετε κεμπάμπ ή γύρο το ίδιο. Αντίθετα εάν προσθέσετε τομάτα ή μαρούλι, τζατζίκι, κρεμμύδι και κρέας κοτόπουλου, οι θερμίδες είναι πολύ λιγότερες.
Με τον τρόπο αυτόν, το σουβλάκι φθάνει στις 350 θερμίδες και σας προσφέρει καλής ποιότητας πρωτεΐνη, ασβέστιο από το τζατζίκι και τα ευεργετικά χαρακτηριστικά του σκόρδου και του κρεμμυδιού.
Αντίθετα η λιπαρή έκδοση, αυξάνει την πρόσληψη των κορεσμένων λιπαρών οξέων και των θερμίδων. Κάντε λοιπόν την δική σας επιλογή, συναξιολογώντας τους στόχους σας.
Τελευταία άρθρα
Ο «πόλεμος» με το κοιλιακό λίπος
Με το πέρας του χρόνου παρατηρείται η τάση να αυξάνεται το σωματικό βάρος...
Η σημασία των συμπληρωμάτων διατροφής σε στοματικό σπρέι
Στο σύγχρονο τρόπο ζωής, τα συμπληρώματα διατροφής...