company logo

Χαλβάς: ένα πραγματικά εξαιρετικό γλυκό!

Χαλβάς: ένα πραγματικά εξαιρετικό γλυκό!
  • Ημερομηνία:09/12/2013
  • Κατηγορίες:

Ο χαλβάς είναι ένα γλύκισμα που δημιουργείται από σημαντικές πρώτες ύλες που ωφελούν τον ανθρώπινο οργανισμό ενώ, αντιθέτως, τα περισσότερα γλυκά περιέχουν βούτυρο και κρέμα γάλακτος για λιπαρές ύλες αλλά και αλεύρι, εκτός από ζάχαρη, ως πηγή υδατανθράκων. Προϊόντα με τέτοια συστατικά παρουσιάζουν αυξημένη περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά οξέα και απλά σάκχαρα. Ευθύνονται, λοιπόν, για το γενικό χαρακτηρισμό της κατηγορίας των γλυκών ως ανθυγιεινά και θερμιδογόνα τρόφιμα, που ευθύνονται για την επιβάρυνση της υγείας του καταναλωτή.

Ο χαλβάς, όμως, είναι ένα γλυκό που παρασκευάζεται από ταχίνι, δηλαδή 100% αλεσμένο σησάμι, με αποτέλεσμα να διατηρεί ακέραια όλα τα θρεπτικά συστατικά του πολύτιμου αυτού σπόρου.

Συγκεκριμένα, αντί των κορεσμένων ζωικών λιπαρών οξέων που περιέχονται σε άλλα γλυκά, ο χαλβάς περιέχει σημαντικές ποσότητες πολυακόρεστων λιπαρών οξέων τα οποία, όχι μόνο δεν πρέπει να αποφεύγονται αλλά η κατανάλωση τους μπορεί να ωφελήσει σημαντικά την υγεία του καταναλωτή. Επιπλέον, ο χαλβάς περιέχει πρωτεΐνες φυτικής προέλευσης, ασβέστιο, σίδηρο, βιταμίνη Β6 και φυλλικό οξύ με αποτέλεσμα, αν καταναλώνεται καθημερινά, να συμβάλλει σημαντικά στη συμπλήρωση της ημερήσιας διατροφής ενός ενήλικα ή ενός παιδιού.

Είναι, λοιπόν, σημαντικό να ξεπεραστεί η αντίληψη ότι όλα τα γλυκά είναι ανθυγιεινά και θερμιδογόνα. Ενώ υπάρχουν αρκετά τρόφιμα που βλάπτουν τον οργανισμό και η κατανάλωσή τους πρέπει να περιορίζεται,  τρόφιμα ή γλυκά όπως ο χαλβάς μπορούν και πρέπει να περιλαμβάνονται σε ένα ισορροπημένο διαιτολόγιο καθώς, σύμφωνα με τη σύγχρονη γνώση, όλες οι κατηγορίες τροφίμων (συμπεριλαμβανομένων και των γλυκών) πρέπει να συνυπάρχουν, εξυπηρετώντας τόσο τη θρέψη όσο και την τέρψη κάθε οργανισμού.

Τα 40 γραμμάρια χαλβά αποδίδουν περίπου 220 θερμίδες, δηλαδή πολύ λιγότερες από ένα τοστ ή άλλο γλυκό. Λαμβάνοντας υπόψη, λοιπόν, τα δεδομένα αυτά, γίνεται εύκολα αντιληπτό ότι μία ατομική συσκευασία χαλβά μπορεί να καταναλωθεί καθημερινά, προσφέροντας την απαιτούμενη ποσότητα ασβεστίου που μπορεί να μην καλύφθηκε στο σύνολό της από τα γαλακτοκομικά της ημέρας, συμπληρώνοντας τις ποσότητες σιδήρου και πρωτεΐνης που μπορεί να υπολείπονται από το κρέας ή τα όσπρια καθώς και τη Βιταμίνη Β6 και το φυλλικό οξύ που συμβάλλουν στη μείωση της ομοκυστεΐνης στο αίμα,  μειώνοντας, έτσι, τον κίνδυνο για καρδιαγγειακές νόσους.

Βέβαια, σε κάθε περίπτωση, η ποσότητα κατανάλωσης του χαλβά θα πρέπει να ορίζεται από τις θερμίδες που μπορεί να λάβει ο καθένας, ανάλογα με τα σωματομετρικά χαρακτηριστικά του, το συνολικό διαιτολόγιο καθώς και τον τρόπο ζωής του.

Τελευταία άρθρα

Ο «πόλεμος» με το κοιλιακό λίπος
Ο «πόλεμος» με το κοιλιακό λίπος

Με το πέρας του χρόνου παρατηρείται η τάση να αυξάνεται το σωματικό βάρος... 

Uneed συμπλήρωμα διατροφής
Uneed συμπλήρωμα διατροφής

Σύμφωνα με σημαντικές κλινικές μελέτες... 

Η σημασία των συμπληρωμάτων διατροφής σε στοματικό σπρέι
Η σημασία των συμπληρωμάτων διατροφής σε στοματικό σπρέι

Στο σύγχρονο τρόπο ζωής, τα συμπληρώματα διατροφής...