
Υλικά για 12 φορμάκια:
1lt νερό
400γρ. μαύρη ζάχαρη
Χυμός από 2 λεμόνια
400γρ. σιμιγδάλι χονδρό
100γρ. σιμιγδάλι ψιλό
100γρ. κουβερτούρα μπίτερ σε μικρά κομμάτια
100γρ. σταφίδες ξανθιές
100ml μπράντυ
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Ζεσταίνω σε ένα βαθύ τηγάνι το ελαιόλαδο. Προσθέτω και τα 2 είδη σιμιγδαλιού (ανακατεμένα μαζί) και αποσύρω από την φωτιά και ανακατεύω. Από το βράδυ έχω βάλει τις σταφίδες μέσα στο μπράντυ για να μουλιάσουν.Τις ρίχνω στο τηγάνι και το βάζω πάλι στην φωτιά. Αφήνω τον χαλβά να ψηθεί σε σιγανή φωτιά.Στην συνέχεια προσθέτω την κουβερτούρα και ανακατεύω ώσπου να λιώσει.
Χρόνος προετοιμασίας 12 ώρες
Χρόνος μαγειρέματος 25 λεπτά
Θερμιδική απόδοση ανά μερίδα : περίπου 365 Kcal
Στον εν λόγω γευστικότατο σιμιγδαλένιο χαλβά, έχει χρησιμοποιηθεί μαύρη ζάχαρη και όχι λευκή για 2 κυρίως λόγους : Αφενός η μαύρη ζάχαρη ως ανεπεξέργαστη, εμπεριέχει τα μικροποσά των πολύτιμων θρεπτικών συστατικών της μελάσας (κάλιο, μαγνήσιο, ασβέστιο, σίδηρος) που δεν τα βρίσκουμε στη λευκή ζάχαρη και αφετέρου έχει ελαφρώς ισχυρότερη γλυκαντική ισχύ, από την ίδια ποσότητα λευκής. Συνεπώς απαιτείται μικρότερη ποσότητα για να πετύχουμε το ίδιο γλυκαντικό αποτέλεσμα. Από θέμα θερμίδων η μαύρη ζάχαρη και η λευκή, αποδίδουν σχεδόν τις ίδιες θερμίδες, αλλά από τη στιγμή που λόγω μεγαλύτερης γλυκύτητας χρησιμοποιούμε λιγότερη από την μαύρη ζάχαρη, τεχνηέντως γλιτώνουμε κάποιες έξτρα θερμίδες. Πάντως σε γενικές γραμμές, μια ωφέλιμη οδηγία στην σύγχρονη διατροφή της εποχής μας, είναι να μειώσουμε τη κατανάλωση λευκής ζάχαρης και όχι τόσο να την αντικαταστήσουμε με μαύρη….
Τελευταία άρθρα

Ο «πόλεμος» με το κοιλιακό λίπος
Με το πέρας του χρόνου παρατηρείται η τάση να αυξάνεται το σωματικό βάρος...

Η σημασία των συμπληρωμάτων διατροφής σε στοματικό σπρέι
Στο σύγχρονο τρόπο ζωής, τα συμπληρώματα διατροφής...