company logo

Υπέρταση και κατανάλωση αλατιού

Υπέρταση και κατανάλωση αλατιού

Είμαι 45 χρονών και διαπίστωσα ότι πάσχω από υπέρταση. Μου σύστησαν να μειώσω την κατανάλωση αλατιού αλλά διαβάζω ότι δεν αποφέρει σε όλους τους ανθρώπους αποτέλεσμα. Τι μου συστήνετε να κάνω;

 

Η αναφορά ότι μόνο μερικοί άνθρωποι είναι αλατο-ευαίσθητοι, είναι ένας μύθος. Είναι αλήθεια ότι δεν έχουν όλοι οι άνθρωποι τα ίδια αποτελέσματα μειώνοντας την πρόσληψη αλατιού. Όμως μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι θα ωφεληθούν από την μείωση του.

Το γεγονός αυτό οφείλεται στην υψηλή υπάρχουσα πρόσληψη. Η επιθυμητή πρόσληψη αλατιού είναι 4-5γρ ημερησίως, δηλαδή έως 1 κουταλάκι του γλυκού.  Σύμφωνα με μελέτες, ο σημερινός μέσος όρος πρόσληψης φθάνει τα 10-11 γρ ημερησίως. Η ποσότητα αυτή αντιστοιχεί σε μόλις 3-4 γρ επιτραπέζιου ή μαγειρικού αλατιού ενώ τα υπόλοιπα 7-8 γρ προέρχονται από συσκευασμένα και επεξεργασμένα τρόφιμα. Για παράδειγμα, ο κυριότερος πάροχος αλατιού στην διατροφή μας είναι το ψωμί!

Είναι λοιπόν σκόπιμο να κάνετε μία συστηματική προσπάθεια στην μείωση του αλατιού. Εστιάστε τόσο στο επιτραπέζιο και μαγειρικό αλάτι, όσο και στο περιεχόμενο νάτριο σε συσκευασμένα τρόφιμα που προμηθεύστε. Πολλές εταιρείες παράγουν προϊόντα με λιγότερο αλάτι και νάτριο. Ακόμα και αν δεν συμβάλλει στην μείωση της αρτηριακής πίεσης, θα βοηθήσει την ομαλή λειτουργία του οργανισμού σας και την προαγωγή της υγείας σας.

 

Γιάννης Χρύσου

Κλινικός διατροφολόγος-διαιτολόγος

Επιστημονικός συνεργάτης Diet TV

Τελευταία άρθρα

Ο «πόλεμος» με το κοιλιακό λίπος
Ο «πόλεμος» με το κοιλιακό λίπος

Με το πέρας του χρόνου παρατηρείται η τάση να αυξάνεται το σωματικό βάρος... 

Uneed συμπλήρωμα διατροφής
Uneed συμπλήρωμα διατροφής

Σύμφωνα με σημαντικές κλινικές μελέτες... 

Η σημασία των συμπληρωμάτων διατροφής σε στοματικό σπρέι
Η σημασία των συμπληρωμάτων διατροφής σε στοματικό σπρέι

Στο σύγχρονο τρόπο ζωής, τα συμπληρώματα διατροφής...