company logo

Υποθερμιδικές δίαιτες και τριχόπτωση

Υποθερμιδικές δίαιτες και τριχόπτωση

Τα τελευταία χρόνια, το πρόβλημα της τριχόπτωσης, εκτός από τον αντρικό πληθυσμό, απασχολεί και τις γυναίκες. Ένα από τα βασικά αίτια είναι η ελλιπής σε θρεπτικά συστατικά διατροφή, όπως και οι ανορθόδοξες δίαιτες με σκοπό την γρήγορη απώλεια βάρους. Έχει αποδειχθεί ότι μία διατροφή που υπολείπεται στην κάλυψη των βασικών θρεπτικών αναγκών, όπως και οι απότομες αλλαγές των διατροφικών συνηθειών επηρεάζουν έντονα την υγεία της τρίχας, οδηγώντας στην ευθραυστότητα και την απώλεια της.

Αρκετές επιθετικές δίαιτες που αποκλείουν ολόκληρες ομάδες τροφίμων από την καθημερινή διατροφή, φαίνεται να επηρεάζουν την υγεία της τρίχας. Δίαιτες όπως η Atkins ή η Dukan, συστήνουν τον αποκλεισμό των δημητριακών, οδηγώντας στην μειωμένη πρόσληψη βιταμινών του συμπλέγματος Β. Αντίστοιχα, η χρήση σκευασμάτων για την υποκατάσταση γευμάτων για μικρό ή μεγαλύτερο διάστημα οδηγούν στην μειωμένη πρόσληψη μικροστοιχείων και την γρήγορη απώλεια βάρους. Στην ίδια κατηγορία θα πρέπει να εντάξουμε και πρακτικές απομάκρυνσης από την κατανάλωση κρέατος και ζωικών προϊόντων. Όταν συμβαίνει χωρίς την υιοθέτηση κάποιου συγκεκριμένου σχεδίου, τότε μπορεί να οδηγήσει στην μειωμένη πρόσληψη πρωτεϊνών και σιδήρου. Οι ελλείψεις αυτές μπορούν να οδηγήσουν είτε στην δημιουργία του προβλήματος, είτε να το επιτείνουν εφόσον ήδη υπάρχει. 

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η τριχόπτωση μπορεί να οφείλεται και σε γενετικούς παράγοντες. Στις γυναίκες όμως, συνήθως εκφράζονται μετά την εμμηνόπαυση. Η γυναικεία τριχόπτωση δεν είναι όμοια με την αντρική. Συνήθως οδηγεί στην λέπτυνση της τρίχας και την μείωση του όγκου των μαλλιών έως και 50%. Η τριχόπτωση μπορεί να επηρεάσει 4 στις 10 γυναίκες, σε κάποιο σημείο της ζωής τους. Μπορεί όμως σε σημαντικό βαθμό να αντιμετωπισθεί με ειδικές θεραπείες και φυσικά με αλλαγές στον τρόπο ζωής και διατροφής.

Επιγραμματικά, η γρήγορη απώλεια βάρους, η πολύ περιορισμένη πρόσληψη ενέργειας και ο αποκλεισμός ολόκληρων ομάδων τροφίμων μπορεί να οδηγήσουν σε ελλείψεις σε ορισμένα θρεπτικά συστατικά και να πυροδοτήσουν μεταβολικές αλλαγές που μπορεί να οδηγήσουν στην προσωρινή ή μόνιμη τριχόπτωση.

Εάν επιθυμείτε να χάσετε βάρος, αποφύγετε την υιοθέτηση οποιασδήποτε περιοριστικής και ανορθόδοξης τακτικής. Αντί για αυτή προσπαθήστε να ακολουθήσετε τους βασικούς κανόνες υγιεινής διατροφής και στοχεύστε στον ήπιο περιορισμό της θερμιδικής πρόσληψης, αποφεύγοντας την κατανάλωσης τροφίμων με υψηλή περιεκτικότητα σε θερμίδες, λιπαρά και αλάτι. Έτσι θα πετύχετε τον σκοπό σας, ενώ παράλληλα θα βελτιώσετε την συνολική σας υγεία, συμπεριλαμβανομένης και εκείνης των μαλλιών. Απαραίτητο συστατικό της προσπάθειας θα πρέπει να είναι η παράλληλη, ήπια αλλά τακτική αύξηση της φυσικής σας δραστηριότητας.

Συγκεκριμένα για την καλή υγεία και εικόνα της τρίχας θα πρέπει να στοχεύσετε στην καθημερινή επαρκή πρόσληψη ενέργειας, πρωτεϊνών, βιταμινών του συμπλέγματος Β και μετάλλων και ιχνοστοιχείων όπως ο σίδηρος, το σελήνιο, ο ψευδάργυρος και ο χαλκός. Σε περιπτώσεις που η καθημερινή σας διατροφή δεν χαρακτηρίζεται από την απαιτούμενη ποικιλία τροφίμων και τακτικότητα γευμάτων, τότε συστήνεται και η χρήση ενός πολυβιταμινούχου συμπληρώματος ή η περιοδική χρήση ενός συμπληρώματος διατροφής με στοχευμένη δράση στην υγεία των μαλλιών, κυρίως κατά τις περιόδους που προσπαθείτε να χάσετε βάρος.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

Το Diettv.gr προτείνει:

 

Skin, Nails and Hair της Solgar

Υπέροχο Δέρμα, γερά Νύχια, λαμπερά Μαλλιά

 

Προηγμένη διατροφική φόρμουλα ειδικά σχεδιασμένη για να προάγει την καλή υγεία των μαλλιών, του δέρματος και των νυχιών. Το Skin, Nails and Hair παρέχει διατροφικά στοιχεία απαραίτητα για την βιοσύνθεση του κολλαγόνου και της κερατίνης, όπως οργανικό θείο (MSM), βιταμίνη C, προλίνη, λυσίνη, και κιτρικό ψευδάργυρο.

Το Skin, Nails and Hair της Solgar παρέχει τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται ο ανθρώπινος οργανισμός για να διατηρείται το δέρμα φωτεινό και νεανικό, τα μαλλιά λαμπερά και ευκολοχτένιστα και να σχηματίζονται δυνατά και υγιή νύχια.

Η επιστήμη της διατροφής στην υπηρεσία της ομορφιάς!

 

Παράγεται, συσκευάζεται στις ΗΠΑ – εισάγεται μέσω Μεγάλης Βρετανίας

Διανέμεται από την ΙSOPLUS A.E.

τηλ: 210 9579 707, fax: 210 9572 16

e-mail: [email protected]

www.healthyme.gr